O illerde yaşayan camı kapıyı açmasın! Dışarı adım bile atmayın, geliyor!

Türkiye Sahra Çölü'nün tozundan etkileniyor. Çöl tozu kronik hastalığı olan kişileri olumsuz etkiliyor. Özellikle kalp ve akciğer hastalıkları olan kişiler. Uzmanlar, Türkiye'nin bir hafta boyunca Afrika'dan gelen çöl tozundan etkileneceğini söylüyor. İşte detaylar...

O illerde yaşayan camı kapıyı açmasın! Dışarı adım bile atmayın, geliyor!

Ülke olarak yeni haftada Sahra çölünden gelen toz taşımının etkisini göreceğiz. O uzman doktor bu toz taşımı sebebi ile kronik rahatsızlığı olanları uyardı. Detaylar haberimizde...

otomobil

1 HAFTA BOYUNCA ETKİSİ ALTINDAYIZ: BU BÖLGELER RİSK ALTINDA!

Bir hafta boyunca etkileneceğimiz çöl tozu Türkiye'nin çeşitli yerlerinde görülecek. Çöl tozunun devreye gireceği alanlarla ilgili bilgi veren Toros, şöyle konuştu: “Bugün Doğu ve Güneydoğu Anadolu, Pazar ve Pazartesi Akdeniz, İç Anadolu, Ege Denizi, Marmara, Salı Karadeniz, Marmara, Çarşamba ise çöl makiliğidir. Akdeniz, Orta Anadolu. "İşe yarayacak" dedi. Perşembe günü çöl tozunun etkisi azalacak. Cuma gününden itibaren azalarak ülkemizden gidecek” dedi.

Türkiye önümüzdeki hafta Afrika'dan gelecek çöl tozundan etkilenecek. İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, çöl tozunun ülkenin farklı yerlerinde etkili olacağını söyledi. Toros, şöyle konuştu: “Bugün Doğu ve Güneydoğu Anadolu, pazar ve pazartesi Akdeniz, İç Anadolu, Ege, Marmara, salı Karadeniz, Marmara ağırlıklı, çarşamba Akdeniz, İç Anadolu, Ege, Marmara Bölgesi’nde çöl tozu etkili olacak. Perşembe günü çöl tozunun etkisi azalacak. Cuma gününden itibaren azalarak ülkemizi terk edecek” dedi. Doç. Dr. Toros, çöl tozunun özellikle bebekler, çocuklar, yaşlılar ve kalp veya akciğer hastalığı olan kişiler üzerinde olumsuz etkileri olduğuna dikkat çekiyor.

Çöl bölgelerinde bol miktarda bulunan çöl tozlarının rüzgârlarla atmosfere taşındığını belirten Toros, Sahra Çölü'nün önemli bir maden tozu kaynağı olduğunu söyledi. Bu toz tabakasının deniz fitoplanktonları için besin kaynağı olmasının yanı sıra karasal bitkilerin büyümesine de katkı sağladığını ve toprağın verimliliğini artırdığını anlattı.

Çöl tozlarının Türkiye'ye doğal gübre getirdiğini belirten Toros, yoğunlaştığında sağlık sorunlarına neden olabileceğini de sözlerine ekledi. Bu nedenle dış mekanlarda hava kalitesinin izlenmesi ve dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.