Kız Kulesi, restorasyonun ardından yeniden ziyarete açılıyor! Tarih belli oldu!

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, tarihi Kız Kulesi, 2 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından ziyaretçilere kapılarını açmaya hazırlanıyor. İstanbul'un simgesi olan bu yapı, 2. Mahmud dönemine özgü orijinal haliyle yeniden hayat buluyor.

Kız Kulesi, restorasyonun ardından yeniden ziyarete açılıyor! Tarih belli oldu!

Kulenin tarihi M.Ö. 410 yılına dayanırken, yenileme çalışmaları uluslararası restorasyon ilkelerine uygun şekilde yürütüldü. Bu süreçte Prof. Dr. Feridun Çılı, Prof. Dr. Zeynep Ahunbay ve Ağa Han Mimarlık Ödülü sahibi mimar Han Tümertekin'den oluşan bilim kurulu görev aldı.

Çalışmalar sırasında, kulede zaman içerisinde yapılan onarımların olumsuz etkileri ortaya çıkarıldı ve yapı taşıyıcı kolon ve kirişlerin birbirine bağlı olmadığı tespit edildi. 18. yüzyıl sonu verileri kullanılarak, kule ve kale bölümündeki özgün olmayan çatı ilaveleri kaldırıldı ve yapı özgün durumuna getirildi.

Yenilikçi Teknolojiler ve Güçlendirme Yöntemleri

Restorasyon sürecinde kimyasal analizler, georadar görüntüleme sistemleri ve lazer tarayıcılar gibi teknolojiler kullanıldı. Statik sorunlar tespit edilerek, güçlendirme yöntemleri belirlendi ve uygulandı. Duvarlar ve kubbeler orijinaline uygun şekilde ahşap taşıyıcılarla oluşturuldu ve dekoratif ögeler tamamlandı.

Deprem Önlemleri ve Çevre Düzenlemesi

Restorasyon çalışmaları sırasında, olası bir deprem ya da zemin hareketi durumunda yapının zarar görmemesi için çelik-beton bütünleşik kazıklar ve betonarme destek kirişleri kullanıldı. Kule çevresindeki platform tamamen yenilendi ve ziyaretçilerin oturup dinlenebileceği alanlar oluşturuldu.

Ayrıca, temiz su hattı ve enerji hatları yenilendi ve yer altı biyolojik arıtma sistemi kuruldu. Deniz ortamına dayanıklı prekast ünitelerle çevre düzenlemesi yapıldı.

İstanbul'un Cazibe Merkezi Olmaya Hazır

Kız Kulesi ve Galata Kulesi arasında eşsiz bir ışık ve ses gösterisi tasarlandı. İlk gösteri 11 Mayıs'ta saat 21.00'de gerçekleştirilecek ve her akşam aynı saatte tekrar edilecek. Bu sayede, Kız Kulesi'nin İstanbul'da yeniden bir cazibe merkezi haline gelmesi hedefleniyor.

Restorasyon çalışmalarının ardından, ziyaretçiler Kız Kulesi'nde yer alan ahşap seğirdim terasında dolaşarak merdivenlerden kuleye çıkabilecek ve İstanbul'u diledikleri gibi izleyebilecekler. Böylece, Kız Kulesi artık İstanbul'un izlendiği bir anıt müze olarak yoluna devam edecek.

Daha Fazla Bilgi İçin Kız Kulesi Resmi İnternet Sitesi

Kız Kulesi hakkında detaylı bilgiye, restorasyon çalışmalarında gerçekleştirilen imalatlar ve elde edilen verilerle ilgili tüm raporlara "www.kizkulesi.gov.tr"