Ev yapımı tarhananın püf noktası! Bu tariften sonra bir daha marketten almayacaksınız
Tarhana, Türk mutfağının sıcak bir kucaklaşmasıdır. Yoğurt, un ve baharatların birleşimiyle hazırlanan tarhana, soğuk kış gününde içinizi ısıtacak bir besin kaynağıdır. Her kaşık dolusu iş ve sevgiyle doludur ve aynı zamanda sağlık açısından da birçok fayda sağlar. Ankara'da ev yapımı tarhanalar büyük ilgili görmektedir. Peki, Ankara'da ev yapımı tarhana nasıl yapılır? Kızılcahamam, Beypazarı ve Çamlıdere Tarhanası'nın tarifi nasıldır? İşte detaylar..
Tarhana, Türk mutfağında yer alan bir çorbadır ve kış aylarında sıcacık Tarhana çorbası içinizi keyifle ısıtır. Tarhana, yoğurt, un, sebze, baharat ve bazen de et suyunun karıştırılmasıyla hazırlanır. Tarhana hazırlamak oldukça zahmetli bir süreçtir ancak birçok faydası vardır. Tarhananın faydaları şunlardır:
Bağırsak sağlığına olumlu etkisi vardır: Tarhana yoğurda benzeyen fermente bir üründür. Bu nedenle probiyotik özelliğinden dolayı sindirim sağlığına faydalıdır. Bir protein kaynağıdır. Tarhana, yoğurt, buğday unu gibi malzemelerin karışımından yapıldığı için protein açısından zengindir. Protein kas gelişimi, kas onarımı ve vücut fonksiyonu için önemli olduğu söylenir.
Bağışıklık sistemini güçlendiren tarhana, içerdiği sebze ve baharatlarla bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı antioksidanlar içermektedir.
Kemik sağlığına olumlu etkisi vardır: Tarhana, kemiklerin güçlenmesi için kalsiyum ve D vitamini gibi mineralleri içerir.
Enerji sağlar: Tarhana, enerji sağlayan ve günlük aktiviteleri destekleyen karbonhidrat ve protein açısından zengindir. Vücuttaki toksinleri uzaklaştırır. Tarhananın içeriğinde sarımsak, soğan gibi maddeler bulunduğundan antioksidan özelliği toksinlerin vücuttan atılmasına destek olur.
Diyet lifi bakımından zengin olduğundan sindirimi destekler. Tarhana, buğday unu ve sebzeleri içerdiğinden diyet lifi açısından zengindir. Bu aynı zamanda sindirim sağlığınız üzerinde de olumlu bir etkiye sahiptir.
Tarhana, besin değeri ve lezzeti nedeniyle birçok kişinin en çok sevdiği besinlerden birisidir.
Ankara Tarhanası
Tarhana Türkiye'nin birçok bölgesinde farklı şekilde hazırlanmakta ve yöresel bir lezzettir. Yöntemi ve tadı üretim bölgesine göre değişmektedir. Tarhana yapımıyla ünlü şehirlerden birisi de Ankara'dır. Tarhana Ankara'nın farklı ilçelerinde farklı teknikler kullanılarak yapılmaktadır. Beypazarı, Çamlıdere ve Kızılcahamam tarhanası gibi pek çok farklı tarhana türü bulunmaktadır. Hepsi değişik teknikler ile yapılır.
Ankara Tarhanası nasıl yapılır?
Ankara tarhanası Türk mutfağında yer alan bir çorba türüdür ve sıcak tarhana çorbası özellikle soğuk kış günleri içinizi ısıtmaktadır. İşte Ankara Tarhanası'nın tarifi:
Malzemeler:
1 kg yoğurt
2,5 kg un
1 kg kırmızı biber
1 kg domates
1/2 kg soğan
1 baş sarımsak
1/2 kg tuz
2 yemek kaşığı nane
1 yemek kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı kekik
Sıvı yağ
Yapılışı:
Yoğurdu tülbentten süzüp, süzülmüş yoğurt suyunu ekleyin. Yoğurdu tülbentin içine koyup bir gece bekletirseniz ekşiyecektir. Unu bir kaseye eleyin, ardından yoğurdu ekleyin. Bir hamur oluşana kadar yoğurma işlemi gerçekleştirin.
Hamurun üzerini kapatıp bir gün bekletin.
Biber, domates, soğan ve sarımsağı rendeleyin. Rendelenmiş malzemeleri bir tavada kızartın. Hamuru tülbentin içine bastırıp küçük parçalara bölün. Daha sonra ufaladığınız hamuru bir kaseye alıp üzerine kavrulmuş malzemelerle birlikte tuzu, naneyi, kekiği, karabiberi ekleyin. Tüm malzemelerin iyice karışmasını sağlayın.
Hazırlanan tarhana karışımını güneşte ya da kısık ateşteki fırında kurutun. Güneşte kurutuyorsanız karışımı temiz bir yüzeye ince tabaka halinde yayın ve güneşte kurumasını bekleyin. Karışımı ara sıra karıştırarak kurumasını sağlayın.
Karışım tamamen kuruduğunda tekrar ezin ve küçük küpler şeklinde kesin. Hazırladığınız tarhanayı kavanozda saklayın.
Ankara tarhanasını çorba yapmak için bir bardak suyu kaynatıp bir kaşık tarhana ekleyin. Pişirmeye devam edin, karıştırın ve tarhananın tamamını ekleyin. Çorbayı 15-20 dakika kısık ateşte pişirin. Pişirdikten sonra sıcak yağı dökün ve afiyetle yiyin.
Kızılcahamam Tarhanası Nasıl Yapılır?
Kızılcahamam tarhanası, Türk mutfağının vazgeçilmez tarhana türlerinden biridir ve özellikle Ankara ile Kızılcahamam yöresi sakinleri yapmaktadır. İşte Kızılcahamam Tarhanası tarifi:
Malzemeler:
1 kg yoğurt
2,5 kg un
1 kg kırmızı biber
1 kg domates
1/2 kg soğan
1 baş sarımsak
1/2 kg tuz
2 yemek kaşığı nane
1 yemek kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı kekik
Sıvı yağ
Yapılışı:
Yoğurdu tülbentten süzüp, süzülmüş yoğurt suyunu ekleyin. Yoğurdu tülbentin içine koyup bir gece bekletirseniz ekşiyecektir. Unu bir kaseye eleyin, yoğurdu ekleyin. Bir hamur oluşana kadar yoğurmaya devam edin. Hamurun üzerini kapatıp bir gün bekletin. Biber, domates, soğan ve sarımsağı rendeleyin. Rendelenmiş malzemeleri bir tavada kızartın.
Hamuru tülbentin içine bastırıp küçük parçalara bölün. Daha sonra ufaladığınız hamuru bir kaseye alıp üzerine kavrulmuş malzemelerle beraber diğer mazlemeleri de ekleyin.
Hazırlanan tarhana karışımını güneşte ya da kısık ateşteki fırında kurutun. Güneşte kurutuyorsanız karışımı temiz bir yüzeye ince bir tabaka halinde yayın ve güneşte kurumasını bekleyin. Karışımı ara sıra karıştırarak kurumasını sağlayın. Karışım tamamen kuruduğunda tekrar ezin ve küçük küpler halinde kesin. Hazırladığınız tarhanayı kavanozda saklayın.
Kızılcahamam tarhanasını çorba yapmak için bir bardak suyu kaynatıp içine bir kaşık Tarhana ekleyin. Pişirmeye devam edin, karıştırın ve tarhananın tamamını ekleyin. Çorbayı 15-20 dakika kısık ateşte pişirin. Pişirdikten sonra sıcak yağı dökün ve afiyetle yiyin.
Beypazarı Tarhanası Nasıl Yapılır?
Beypazarı Tarhanası, Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olup, özellikle Ankara ve Beypazar yöresinde meşhurdur.
Malzemeler:
1 kg yoğurt
2,5 kg un
1 kg kırmızı biber
1 kg domates
1/2 kg soğan
1 baş sarımsak
1/2 kg tuz
2 yemek kaşığı nane
1 yemek kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı kekik
Sıvı yağ
Yapılışı:
Yoğurdu tülbentten süzüp, süzülmüş yoğurt suyunu ekleyin. Yoğurdu tülbentin içine koyup bir gece bekletirseniz ekşiyecektir. Unu bir kaseye eleyin, yoğurdu ekleyin. Bir hamur oluşana kadar yoğurma işlemi yapın. Hamurun üzerini kapatıp bir gün bekletin. Biber, domates, soğan ve sarımsağı rendeleyin. Rendelenmiş malzemeleri bir tavada kızartın.
Hamuru tülbentin içine bastırıp küçük parçalara bölün. Daha sonra ufaladığınız hamuru bir kaseye alıp üzerine diğer malzemeleri ekleyin. Tüm malzemeleri Hazırlanan tarhana karışımını güneşte veya kısık ateşteki fırında kurutun. Güneşte kurutuyorsanız karışımı temiz bir yüzeye ince bir tabaka halinde yayın ve güneşte kurumasını bekleyin. Karışımı ara sıra karıştırarak kurumasını sağlayın.
Karışım tamamen kuruduğunda tekrar ezin ve küçük küpler halinde kesin. Hazırladığınız tarhanayı kavanozda saklayın.
Beypazarı tarhanasını çorbaya hazırlamak için bir bardak suyu kaynatıp bir kaşık tarhana ekleyin. Pişirmeye devam edin, karıştırın ve tarhananın tamamını ekleyin. Çorbayı 15-20 dakika kısık ateşte pişirin. Pişirdikten sonra sıcak yağı dökün ve afiyetle yiyin.
Çamlıdere Usulü Tarhana Nasıl Yapılır?
Yöresel bir lezzet olan tarhana, Çamlıdere yöresindeki diğer yemeklerden farklı olarak domates veya kırmızı biber eklenmeden hazırlanır. Tarhana çorbasının yapımında salça kullanıldığı için Çamlıdereliler domates ve kırmızı biberden uzak durarak beyaz tarhana yapıyor. Çamlıdere Tarhanası yapımında kullanılan malzemeler şöyle:
5 kg buğday
5 kg süzme yoğurt
1 kg un
Hamur mayası
Ilık su
Hazırlanışı
Ankara'nın Çamlı Dere yöresinden beyaz tarhananın hazırlanması biraz daha emek ister ama ortaya çıkan lezzete de fazlasıyla değer. Çamlıdere tarhanası yapılırken öncelikle buğdaylar ayıklanır daha sonra da yıkanır. Kurutulan buğday daha sonra öğütülerek kaba un haline getirilir. Çamlıdere tarhanası yapılırken maya olarak ekmek hamuru kullanılır. Hamuru ve unu ılık suya koyun ve bir gece bekletin. Mayısanın büyümesini beklerken süzülmüş yoğurda bir miktar tuz ekleyip birkaç gün bekletin.
Çamlıdere Tarhanası için gerekli malzemeleri temin ettikten sonra Tarhana yapım süreci başlıyor.
Öğütülmüş buğdayın ortasına bir kap açılır ve derin bir kaseye yerleştirilir. Bu leğene maya ve tuzlu yoğurdu dökün. Malzemeler iyice karıştırılır. Daha sonra hazırlanan karışımın üzerini kapatıp yaklaşık 3 gün bekletilir. Bu üç günün sonunda tarhana dışarıda temiz bir battaniyenin üzerine serilir ve yavaş yavaş parçalanır. Tarhanayı kurutmak onu daha da ufalanır hale getirir. Tamamen kuruduktan sonra tarhana tamamlanmış demektir.