Elektrik faturalarını yarı yarıya düşüren taktik! Bilenler herkesten daha az ödüyor

Elektrik faturanızın yüksek gelmesinin birçok nedeni olabilir. Bazı uygulanan yöntemler ise yüksek gelen elektrik faturalarını azaltabilir. İşte, elektrik faturalarını yarı yarıya düşürmenin yolları..

Elektrik faturalarını yarı yarıya düşüren taktik! Bilenler herkesten daha az ödüyor

Elektrik kullanımı önemli bir faktördür. Evinizde sürekli olarak enerji yoğun veya enerji verimsiz cihazlar kullanıyorsanız, büyük bir faturayla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca elektrik şirketi ile yüklenici arasında yapılan sözleşme detaylarına göre ücretlendirilecek tutar farklılık gösterebilmektedir. Fiyat seçimi, saatlik elektrik tüketimi, mevsimsel değişiklikler gibi faktörler de faturanızı etkileyebilir. Ayrıca, zayıf enerji tasarrufu alışkanlıkları da faturalarınızı artırabilir. Elektrik faturanız yüksekse enerji tüketim alışkanlıklarınızı yeniden değerlendirip bilinçli enerji verimliliği kararları alarak faturanızı azaltabilirsiniz.

Elektrik faturamı nasıl azaltabilirim, elektrikten nasıl tasarruf edebilirim?

Elektrik faturanızdan tasarruf etmenin yollarının bir listesini hazırladık. Bu yöntemler şunlardır:

- Mümkün olduğunca gün ışığını kullanın.

- Evde geçirdiğiniz zamanı en iyi şekilde değerlendirin ve duvarlarınızı parlak renklere boyayın.

- Buzdolabını aşağıdaki gibi ısı üreten nesnelerin yakınına yerleştirmeyin.

Örnekler: radyatörler, fırınlar, klima sistemleri.

- Islak yiyecekleri buzdolabında kapağı kapalı olarak saklayın. Sıcak yiyecekleri buzdolabına koymayın. Kapıyı sürekli açıp kapatmayın.

- TV'leri, DVD'leri, VCD'leri, uydu alıcılarını, bilgisayarları ve benzeri elektronik cihazları tek tuşla kapatmaya özen gösterin.

elektrik faturalarını yarı yarıya düşürmenin yollar

- Kullanılmayan alanlarda elektriğin kapatılması bir refleks olmalıdır.

- Mümkünse tuvaletlere, merdivenlere, girişlerin önüne vb. sensörlü ışıklar takın.

- Çamaşır ile bulaşık makinelerini düşük veya yüksek yükte kullanmayınız. Az kirli bulaşıkları veya az miktarda çamaşırları yıkarken kısa programları kullanın.

- Saç kurutma makinesini kullanmadan önce lütfen saçlarınızı havluyla kurulayın.

- Kurutma makinelerini yalnızca kesinlikle gerekli olduğunda kullanın.

- Eski ve bozuk cihazların güç tüketimini artırdığını lütfen unutmayın. Lütfen değiştirin veya performansı kontrol edin. Eski cihazların kullanılması daha fazla güç tüketir ve pahalı olabilir.

- Normalden üç kat daha fazla güç tüketen enerji tasarruflu lambalar kullanmaya özen gösterin.

- Gerekmedikçe çamaşırları yüksek sıcaklıkta yıkamayın.

- Aşınma, yıpranma ve güvenlik nedeniyle lütfen şarj cihazını sık sık bağlı bırakmayın.

- Buzdolabındaki sıvı gıdaların üzerini kapatarak enerji tüketimini azaltın.

Dondurulmuş gıdaları bir gün önceden dondurucudan çıkarıp buzdolabına koyarsanız buzdolabını soğuk tutabilir ve elektrik faturalarından tasarruf edebilirsiniz.

- Buzdolabınızı sürekli soğuk tutmak zorunda kalmamak için fırınlardan ve diğer ısı kaynaklarından uzak tutun.

-Buzdolabı ile arkasındaki duvarla en az 10 cm boşluk olmalıdır.

LED ampul nasıl seçilir?

elektrik faturalarını yarı yarıya düşürmenin yollar

Lümen: Bir ışık kaynağının yaydığı ışık miktarını ifade eden lümen, LED ampul türü seçerken dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biridir. Bu, ampulün yaydığı ışığın parlaklığının doğru ölçümüdür. Lümen değerinin yüksek olması aydınlatma ürününün daha parlak ışık yayması anlamına gelir.

Renk sıcaklığı: Bir ampulün yaymış olduğu ışığın renk özelliklerini belirleyen faktördür. Ölçü birimi Kelvin olarak bilinen renk sıcaklığı, üretilen ışığın ne kadar sıcak veya soğuk olduğunu tanımlar. Renk sıcaklığı 3600 K ile 6500 K arası olan aydınlatma ürünleri soğuk renkler, renk sıcaklığı 2700 K ile 3000 K arasında olan aydınlatma ürünleri ise sıcak renkler olarak kabul edilir. Başka bir deyişle sarının türevleri sıcak, güneş ışığına yakın renklerin türevleriyse soğuk olarak kabul edilir. Renk sıcaklığını seçerken ampulden gelen ışığın objenin gerçek rengini ne kadar iyi yansıttığına dikkat etmelisiniz.

Renk oluşturma indeksi (CRI): Yayılan ışığın renk özelliklerinin belirlenmesinde renk sıcaklığının yanı sıra renksel geriverim indeksi de önemlidir. Renksel geriverim indeksi ampulün renk üretme yeteneğini ölçer ve CRI olarak bilinir. Bir aydınlatma ürününün renksel geriverim indeksi ne kadar yüksekse, renksel geriverimi de o kadar iyi olur.

Işık Dağılımı: Ampulünüzün verimliliğini en üst düzeye çıkarmak için ışığın ampul içinde nasıl dağıtıldığı önemlidir. LED lambaların ışık açısı uygulamaya göre değişmektedir. 5 derece ile 30 derece arasındaki açılar dar açı, 30 dereceden büyük açılar ise geniş açı olarak tanımlanır. Ampulün parlaması gereken açı arttıkça lümen değeri yüksek olan ampuller tercih edilmeli.

Verimlilik: Bir ampulün watt başına toplamda lümen sayısına verimliliği denir. Verimlilik lümen/watt cinsinden hesaplanır. Akkor ve enerji tasarruflu lambalar için bu değer daha düşüktür çünkü çok fazla ısı kaybederler. Ancak verimlilik açısından LED ampuller sıklıkla tercih ediliyor.

elektrik faturalarını yarı yarıya düşürmenin yollar

KOMBİ

Doğalgaz maliyetlerinin yüksek olmasıyla bilinen kombilerin elektrik faturanıza etkisi büyük oluyor. Kış aylarında tüketim süresi 8 ila 10 saat olan kombi, her gün bu aralıklarda çalıştırıldığı takdirde elektrik de tüketmektedir.

KLİMA

Kışın evinizi klima ile ısıtmak istiyorsanız doğalgaz masraflarından tasarruf edebilirsiniz ancak elektrik faturanız ciddi oranda artacaktır.

ELEKTRİKLİ ISITMA

Elektriği sadece ısınma amaçlı kullanmak istiyorsanız elektrikli ısıtıcılar da bir seçenektir. Elektrikli sobalar günde ortalama sekiz saat kullanılmakta ve faturanızdaki en büyük kalemlerden biridir.

Hangi cihazlar ne kadar elektrik tüketimi yapıyor?

Tüketiciler artan elektrik fiyatları karşısında tüketimlerini azaltarak tasarruf etmenin yollarını arıyor. Peki hangi ev aletleri ne kadar elektrik tüketiyor?

elektrik faturalarını yarı yarıya düşürmenin yollar

"En maliyetli ev aleti ütü"

Elektrikli sobalar yaza göre kış aylarında en çok tüketilen ürünlerden biridir. Elektrikli ısıtıcıların tüketimi ise saatte ortalama 1,06 TL’ye tekabül ediyor. Evlerde yaygın olarak kullanılan diğer aletlere bakıldığında ütünün saatte 1,78 TL, saç kurutma makinesinin saatte 1,56 TL, A+ bulaşık makinesinin saatte 1,30 TL, elektrikli süpürgenin saatte 1,06 TL harcadığı görülüyor. A+ çamaşır makinesi saatte 0,64 TL, 52 inç LCD TV saatte 0,11 TL, büyük buzdolabı ise saatte 0,07 TL tüketmektedir. En çok elektrik tüketen cihazlar elektrikli ısıtıcılar, ütüler ve saç kurutma makineleridir. Peki bu araçları ekonomik olarak nasıl kullanabilirsiniz?

"Çamaşırları nemliyken ütüleyiniz"

Giysilerinizi doğru şekilde asmak ütüleme süresini kısaltacak ve daha az enerji tüketecektir. Ütünün sıcaklığı yeterince yüksek olduğundan ütülemeyi bitirmeden 5 dakika önce lütfen fişini prizden çekin. Kumaşın türüne göre ütünüzün termostatını en düşük ayara getirerek tasarruf sağlayabilirsiniz. Ütü alırken buhar ayarının olmasına, buhar kapasitesinin yüksek olmasına, termostat ayarına ve musluk suyu tüketiminin yeterli olmasına dikkat etmeniz gerekir. Çamaşırlarınızı ıslakken toplayıp ütülemeniz önemlidir. Bu yöntem ütüleme süresini kısaltır ve maksimum enerji tasarrufu sağlar.

"Filtreli bir su ısıtıcısı kullanın"

Su ısıtıcısı kış aylarında sıklıkla kullandığımız ev aletlerinden biridir. Soğuk iklim nedeniyle çay veya kahve ihtiyacı sıklıkla bu ürünün tüketimini artırmaktadır. Ancak su ısıtıcılar en çok enerji tüketen ev aletlerinden biridir. Bu nedenle su ısıtıcısını kullanırken dikkatli olunmalıdır. Kettle'ınızdaki kireç ve birikintileri düzenli olarak temizlemeniz ve filtreli bir cihaz kullanmanız önemlidir. Aksi halde sadece ihtiyacınız olan miktarda suyu ısıtmanız yeterli olacaktır.

"Saç kurutma makinesi"

Yazın güneş parlıyor ve hava sıcak, bu yüzden neredeyse hiç saç kurutma makinesi kullanılmaz. Ancak kışın bu araç bir zorunluluktur. Saç kurutma makinesi tüketiminden tasarruf etmek için önce saçınızı havluyla iyice durulamalı, ardından cihazı kullanmalısınız. Unutulmaması gereken bir diğer husus ise düşük sıcaklıklarda kurutmaktır. Böylece saçlarınız zarar görmez.