Ehliyetiniz bir anda elinizden kayabilir! Bunu yapmayanlar sürücü belgesiz kalacak

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren ehliyet konusunda önemli bir değişiklik gündemde! Artık ehliyet sahiplerinin belirli bir teste tabi tutulması gerekecek. Bu teste başarılı olamayanların ehliyetlerinin geri alınabileceği uyarısı yapıldı. Detaylar haberimizde...

Ehliyetiniz bir anda elinizden kayabilir! Bunu yapmayanlar sürücü belgesiz kalacak

Uyku Sağlığı, Ehliyet ve Güvenli Sürüş: Uyku Apnesi, Sürücüler İçin Yeni Zorunluluk!

Uyku, sağlık açısından altın bir anahtar olarak kabul ediliyor ve bu konu artık ehliyet alırken bile önemli hale geliyor. ASYOD Uyku Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Karadağ, Uyku Apnesi Sendromu'nun sağlık raporlarında sorgulanmasının artık yasal bir zorunluluk olduğunu açıkladı.

Antalya'nın Belek Turizm Merkezi'nde düzenlenen Uluslararası Katılımlı Akciğer Sağlığı Kongresi'nde konuşan Prof. Dr. Mehmet Karadağ, Dünya Uyku Günü'nün bu yılki temasının "Küresel Sağlık İçin Uyku Eşitliği" olduğunu vurguladı.

Uyku, insan sağlığı için temel bir unsurdur. Sağlıklı bir uyku, sağlıklı bir yaşamın anahtarıdır. Ancak, uyku apnesi gibi sorunlar sağlıklı uykuyu engelleyebilir ve bunun trafik kazaları dahil olmak üzere birçok olumsuz etkisi olabilir.

Uyku apnesi konusunda Avrupa ve Türkiye'de yasal düzenlemeler yapıldı. Sürücü belgeleri alırken uyku apnesi durumu artık sorgulanmak zorunda. 31 Aralık 2024'ten itibaren, sürücü belgeleri yenilendiğinde sağlık raporlarında uyku apnesinin incelenmesi yasal bir zorunluluk haline gelecek.

Uykuda horlama ve nefes alma sorunları, uyku apnesi belirtileridir. Bu durum, kişinin uykusunun sağlıklı olmadığını işaret eder. Uykuda nefesin sık sık durması, sağlığın olumsuz etkilenmesine neden olabilir.

Sağlıklı bir uyku düzeni için düzenli uyku saatleri önemlidir. Herkesin eşit şartlarda sağlıklı bir uyku hakkı vardır ve bu hakkın korunması önemlidir.

Dünya Uyku Günü, insanların uyku sağlığına daha fazla dikkat etmelerini teşvik etmek için kutlanıyor. Prof. Dr. Mehmet Karadağ, insanların Ramazan ayında sahura kalkmalarını öneriyor ve sağlıklı bir uyku için düzenli uyku alışkanlıklarının önemini vurguluyor.