Doğalgaz aboneliği olanlar dikkat! O tarihe kadar yaptırmayan büyük ceza yiyecek

Yayımlanan doğal gaz yönetmeliği halihazırda aktif olarak uygulanmaya devam ediyor. Bu yeni düzenleme kamu açısından ciddi ceza hukuku riskleri oluşturmaktadır. Detaylar burada...

Doğalgaz aboneliği olanlar dikkat! O tarihe kadar yaptırmayan büyük ceza yiyecek

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın hazırladığı elektrik, su ve gaz sayaçlarının muayenesine ilişkin yönetmelik 23 Kasım 2023'te Resmi Gazete'de yayımlanırken 2025 yılı itibariyle de yürürlüğe girdi. Bakanlığın yayınladığı yönetmelikte elektrik, su ve gaz sayaçlarına ilişkin denetim süreci ayrıntılı olarak açıklandı. Bu kapsamda söz konusu süreçlerin kim tarafından ve hangi şartlarda yapılacağı, hangi cezaların geleceği de net olarak ortaya çıktı.

Yönetmelikte doğalgaz, su ve elektrik sayaçlarının farklı denetimlere tabi olduğu belirtiliyor. Bu türler; ilk denetimler, sürpriz denetimler, şikayet denetimleri, periyodik denetimler ve stok denetimlerini içerir. Bu tür denetimlerin ne zaman, nasıl yapılacağı gösterilerek denetim süreci ayrıntılı olarak anlatıldı.

Elektrik, su, doğal gaz sayaçlarının denetimi bakanlıkça lisanslanan bir servis tarafından yapılıyor ve bu hizmetin bedelini vatandaşların ödemesi gerekiyor. Bu denetim hizmetleri, Bakanlığın başkanlığını yaptığı Devlet Müdürlüğü tarafından veya kullanıcıların kendileri tarafından belirlenen ve kabul edilen hizmetler aracılığıyla gerçekleştirilir. Bakanlık bu hizmetler için ücret talep etmiyor ancak test hizmetlerini sağlayan birim tarafından kamuya fatura kesilecek.

Muayenede sayacın tip onaylı olmadığı ya da tip onayını etkileyecek değişiklikler yapıldığı tespit edilirse sayaç muayenesi iptal edilir. Belirlenen enstrüman için hazırlanan muayene raporunda bu husus belirtilecek ve gerekli işlemler başlatılacaktır.

elektrik, su ve gaz sayaçlarının muayenesi

Sayacın sökülerek müşteri hizmetlerine kontrol ettirilmesi vatandaşın sorumluluğundadır. Denetim talepleri, bölge sakinleri veya yerleşik yetkili servisler tarafından devlet yetkililerine iletilir. Test sonrasında olumlu sertifika alan sayaçlara özel damgalama prosedürleri uygulanır. Bu işlem sayacın incelendiğini ve gerekli standartları karşıladığını belgelemektedir.

2014 yılından 2019 yılı sonuna kadar piyasaya arz edilen veya bu dönemde son testi yapılmış olan gaz şebekesine bağlı veya şebekeye doğrudan bağlı gaz sayaçlarının listesi, il müdürlüğüne şubat ayı sonuna kadar teslim edilmelidir. Listedeki sayaçlar ise, 2025 yılı sonuna kadar sökülerek, geçerli muayenesi olan sayaçlar ile değiştirilmelidir. Bu süre içinde işlem yapamayan vatandaşlara, son kullanma tarihi geçmiş pulu olan sayaçları kullanmaları nedeniyle ceza kesilecektir.

Bu düzenleme, kullanıcıların sayaçlarını belirli bir süre içerisinde değiştirmelerini zorunlu kılıyor ve bu süreye uymayanlara cezai yaptırımlar getiriyor.