Dikkat: Yakınlarınızın Sesini Taklit Ederek Dolandırıyorlar! Dolandırılmamak İçin Bu Haberi Okuyun!

Birinin sesini klonlamak her zamankinden daha kolay. Araştırmacılar, beş saniye kadar kısa bir kayıtla sesleri klonlamayı başardılar. Bu da yeni dolandırıcılık alanları demek.

Dikkat: Yakınlarınızın Sesini Taklit Ederek Dolandırıyorlar! Dolandırılmamak İçin Bu Haberi Okuyun!

Uzun bir iş gününden sonra eve yeni döndünüz ve akşam yemeğine oturmak üzereyken aniden telefonunuz çalmaya başladı. Diğer uçta sevdiğiniz biri, belki bir ebeveyn, bir çocuk ya da bir çocukluk arkadaşı, ona hemen para göndermeniz için yalvarıyor.

Onlara sorular soruyorsun, anlamaya çalışıyorsun. Cevaplarında ya belirsiz ya da karakter dışı bir şeyler var ve bazen sanki biraz fazla yavaş düşünüyorlarmış gibi tuhaf bir gecikme oluyor. Yine de konuşanın kesinlikle sevdiğiniz kişi olduğundan eminsiniz: Duyduğunuz ses onundur. Paniklerindeki tuhaflığı tebessüm ederek, görev bilinciyle parayı size verdikleri banka hesabına gönderirsiniz.

Ertesi gün, her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için onları geri ararsınız. Sevdiğiniz kişinin neden bahsettiğiniz hakkında hiçbir fikri yok. Bunun nedeni, sizi asla aramamalarıdır - teknoloji tarafından kandırıldınız: deepfake bir ses. 2022 yılında binlerce kişi bu şekilde dolandırıldı .

Bilgisayar güvenliği araştırmacıları olarak , derin öğrenme algoritmalarında, ses düzenleme ve mühendislikte ve sentetik ses üretiminde devam eden ilerlemelerin , bir kişinin sesini inandırıcı bir şekilde simüle etmenin giderek daha fazla mümkün olduğu anlamına geldiğini görüyoruz .

Daha da kötüsü, ChatGPT gibi sohbet robotları , uyarlanabilir gerçek zamanlı yanıtlarla gerçekçi komut dosyaları oluşturmaya başlıyor. Bu teknolojileri ses üretimiyle birleştiren bir deepfake, statik bir kayıttan ikna edici bir şekilde telefon görüşmesi yapabilen canlı, gerçeğe yakın bir avatara dönüştürüyor.

Bir Sesi Klonlamak

İster video ister ses olsun, ilgi çekici, yüksek kaliteli bir deepfake hazırlamak, yapılacak en kolay şey değildir. Zengin sanatsal ve teknik beceriler, güçlü donanım ve hedef sesin oldukça büyük bir örneğini gerektirir.

Bir ücret karşılığında orta ila yüksek kalitede ses klonları üretmeyi teklif eden artan sayıda hizmet var ve bazı derin sahte ses araçları, bir ses klonu üretmek için yalnızca bir dakikalık , hatta yalnızca birkaç saniyelik bir örneğe ihtiyaç duyuyor.

Dolandırıcılık ve Dezenformasyona Karşı Koruma

Kendinizi korumak için yapabileceğiniz basit ve günlük eylemler de vardır.

Yeni başlayanlar için, sesli kimlik avı veya "vishing", yukarıda açıklananlar gibi dolandırıcılıklar, hem işte hem de evde günlük yaşamda karşılaşabileceğiniz en olası derin ses sahtekarlıklarıdır. 2019'da, suçlular ana şirketinin patronunun sesini simüle ederek bir çalışana bir tedarikçiye para aktarma emri verdiğinde, bir enerji firmasının 243.000 doları dolandırıldı . 2022'de insanlar, yakın, kişisel bağlantıların sesleri de dahil olmak üzere simüle edilmiş sesler tarafından tahmini 11 milyon doları dolandırdı .

Ne yapabilirsiniz?

İyi tanıdığınız insanlardan gelen beklenmedik aramalara karşı dikkatli olun. Bu, her aramayı planlamanız gerektiği anlamına gelmez, ancak en azından önceden e-posta veya kısa mesaj göndermenize yardımcı olur. Ayrıca, arayan kimliğine de güvenmeyin, çünkü bu da sahte olabilir . Örneğin, bankanızı temsil ettiğini iddia eden birinden bir arama alırsanız, aramanın geçerliliğini doğrulamak için telefonu kapatın ve doğrudan bankayı arayın. Yazdığınız, kişiler listenize kaydettiğiniz veya Google'da bulabileceğiniz numarayı kullandığınızdan emin olun.

Ek olarak, Sosyal Güvenlik numaranız, ev adresiniz, doğum tarihiniz, telefon numaranız, göbek adınız ve hatta çocuklarınızın ve evcil hayvanlarınızın adları gibi kişisel tanımlayıcı bilgilerinize dikkat edin. Dolandırıcılar bu bilgileri bankalara, emlakçılara ve diğerlerine karşı sizi taklit etmek, sizi iflas ettirirken veya kredinizi yok ederken kendilerini zenginleştirmek için kullanabilir.

İşte başka bir tavsiye: Kendinizi tanıyın. Özellikle, entelektüel ve duygusal önyargılarınızı ve zayıf noktalarınızı bilin. Bu genel olarak iyi bir yaşam tavsiyesidir, ancak kendinizi manipüle edilmekten korumanın anahtarıdır. Dolandırıcılar tipik olarak mali kaygılarınızı, siyasi bağlarınızı veya diğer eğilimlerinizi (her ne olursa olsun) araştırıp avlamaya çalışır.

Bu uyanıklık aynı zamanda derin sahte seslerin kullanıldığı dezenformasyona karşı iyi bir savunmadır. Deepfakes, doğrulama önyargınızdan veya birisi hakkında inanmaya meyilli olduğunuz şeyden yararlanmak için kullanılabilir .