Dibi kararmış çelik tencereleri ayna gibi yapıyor! Bu teknikle ovalamadan 5 dakikada geçiyor

Ocakta bırakılan yiyecekler her zaman feci sonuçlara neden olur. Bazen yemeğin dibinde unuttuğumuz küçücük bir nokta, bazen de yemeği tamamen unuttuğumuzda oluşan dev bir yapıdır. Her iki durumda da, kasıtlı olsa bile, tencere ve tavaların dibine yapışması sıkıcı ve sinir bozucudur. Bazen vazgeçmek isteseniz de tavalarınızı eskisi kadar temiz tutmak için bu yöntemleri duyduğunuzda vazgeçmenize gerek kalmayacak.

Dibi kararmış çelik tencereleri ayna gibi yapıyor! Bu teknikle ovalamadan 5 dakikada geçiyor

Dibine tutmuş olan tencereler nasıl temizlenir?

Tenceredeki yiyecek tencerenin dibine yapışarak su kaybeder, tamamen tencerenin dibine yapışır, orada kaybolan suyla birlikte katılaşmaya başlar. Bu katılaşma sonucunda koyu lekeler oluşur ve bizi birkaç dakika rahatsız eder. Mutfağa girerken herkesi ürperten, temizliği işkenceye dönüştüren lekeler bunlar. En azından öyleydi. Ancak artık elinizin altındaki kullanışlı yöntemler sayesinde tavayı temizlemek zahmet değil, zaman öldürmenin bir yolu olacak ve sizi fazla rahatsız etmeyecek. Bazı durumlarda, biraz dikkat dağıtarak yemeğin ocakta tavanın dibine kadar yanması ve tavanın dibine yapışmış gibi olması çok olasıdır. Bu çok tehlikeli ve aynı zamanda da riskli bir durum olmasına rağmen tencerenin dibini temizlemek de oldukça zor bir iş olarak kabul edilir. Tencerenin dibe yapışmasından dolayı oluşan kötü ve çirkin görüntü sorunlardan biri olsa da dibe yapışan tencereyi bu yöntemleri kullanarak çok kısa sürede temizleyebilirsiniz. Tencerelerin dibi tuttuğundaki temizliğinde kullanılan yöntemler aşağıdadır;

Dibi kararmış çelik tencereleri ayna gibi yapıyor

Karbonat

Temizlik ihtiyaçlarınız ne olursa olsun, kabartma tozu, sizi kurtarmaya yemin eden asker gibi her temizlik işinin üstesinden gelecektir. Burada yine tavanın tabanındaki lekeleri çıkarmak için karbonat kullanıyoruz. Tava soğuduktan sonra tavanızın büyüklüğüne göre 1 veya 2 çay kaşığı karbonat ekleyin. Daha sonra 3-4 bardak su ekleyip iyice karıştırıp tavayı ocağa alıp kaynatmaya başlayın. Tava kaynadıkça içindeki lekeler yumuşamaya başlayacaktır. Bu noktada ısıya dayanıklı bir fırçayla kazıyarak temizleyebilirsiniz. Koyu lekelerin yavaş yavaş kaybolduğunu göreceksiniz. Daha sonra tavadaki karbonatlı suyu dökün ve leke hala çıkmıyorsa bulaşık süngerinin üzerine karbonat serpip iyice ovalayın. Kalmış olan lekelerin çıktığını göreceksiniz.

Tabanı yapışmış bir tencereyi temizlemek için bazı yöntemler arıyorsanız karbonat kesinlikle bunlardan ilkidir. Hemen hemen tüm temizlik alanlarında bulunan karbonat, alt tavaların temizliğinde de etkinliğini göstermektedir. Tavanız dibe yapışmışsa öncelikle tavayı ocaktan alın ve tavanın dibine yapışan yemek artıklarını tahta kaşıkla dikkatlice silin. Tencerenin dibindeki kalıntıların temizlenmesinin ardından tencereyi birkaç saat soğumaya bırakın. Tava tamamen soğuduğunda, tavanın tabanını kaplayacak şekilde kabartma tozunu tavaya dökün. Tabanını tutan tavaya 1-2 yemek kaşığı karbonat döktükten sonra 3-4 bardak su ekleyin. Kabartma tozuna su ekledikten sonra tavayı ocağa alıp kaynatın. Su kaynadıkça tencerenin dibindeki yemek artıkları yumuşamaya başlayacak ve kirler temizlenecektir. Karbonatlı suyla kaynatma işlemini bitirdikten sonra tavaya su dökün ve tavanın oda sıcaklığına dönmesini bekleyin. Tava oda sıcaklığına ulaştığında tavayı sıradan bir bulaşık süngeriyle iyice temizleyin.

Sirke 

Dibi kararmış çelik tencereleri ayna gibi yapıyor

Karbonatla çıkamayan inatçı lekeleriniz varsa bu öneri tam size göre. Sirke, asidik yapısı sayesinde her yerde inatçı lekelerin düşmanıdır. Bir tavaya dibini kaplayacak bir şekilde sirke ve sirkeye eşit miktar su ekleyin. Daha sonra bağlayıcı tanımında az miktarda karbonat ekleyin ve 15-20 dakika kaynatın. Önceki prosedürde olduğu gibi kaynatırken kiri fırçayla temizleyin. Bu işlemi uyguladığınızda lekelerin kolaylıkla çıktığını göreceksiniz.

Çıkmayan lekeler tamamen yumuşayacağından basit bir süngerle kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Karbonat yönteminden yeterli sonuç alamıyorsanız endişelenmeyin. Kabartma tozunun çözemediği kir ve kirleri temizlemenin bir başka tarifi de sirkede gizlidir. Sirkedeki asitler kısa sürede tüm kalıntıların temizlenmesine ve tencerenin eski haline dönmesine yardımcı olur. Yapışkan alt tava için sirke kullanmak istiyorsanız öncelikle tavanın içindeki yemek artıklarını temizleyin. Kalıntıyı temizledikten sonra lekeli bölgeye bir miktar ev sirkesi dökün. Dibini tutan tavaya sirkeyi ekledikten sonra eklediğiniz sirke miktarı kadar su ekleyin. Suyu ekledikten sonra bu karışıma 1 çay kaşığı karbonat ekleyin. Kabartma tozunu ekledikten sonra tavayı ocağa alıp kaynatmaya başlayın. Yaklaşık 15-20 dakika kaynattıktan sonra tavayı ocaktan alıp soğumaya bırakın. Tava soğuduktan sonra sirkeyi ve maden suyunu dökün. Daha sonra tencerenizi her zamanki gibi temizleyin. Tavanın içini bir mutfak süngeri üzerinde bulaşık deterjanı ile yavaşça fırçalayın. Temizleme işlemi tamamlandığında tencerenin içindeki tüm kirlerin yüzeyden çıktığını göreceksiniz.

Limon ve tuz

Limon ve tuz kombinasyonu, lekeleri anında gideren güçlü bir asit reaksiyonu oluşturur. Bu yöntemi kullanabilmek için diğer yöntemler gibi kaynatmanıza gerek yoktur. Tavanın dibine 1 yemek kaşığı tuz ile 2 yemek kaşığı kadar limon suyunu karıştırıp orada bırakın. Daha sonra 30 dakika bekleyin ve bu karışımı bir sünger kullanarak lekenin üzerine sürün. Karışımla birlikte lekenin kaybolduğunu göreceksiniz.

Dibi kararmış çelik tencereleri ayna gibi yapıyor

Alüminyum folyo

Alüminyum folyo çelik yünü gibi kullanılabilir ve lekelerin çıkarılmasında etkilidir. Bu yöntemi kullanabilmek için lekeli tavanın üzerine kabartma tozu serpin, ardından su ekleyin ve alanı alüminyum folyoyla iyice fırçalayın. Kısa sürede lekeden kurtulacağınızı göreceksiniz.

Deterjan

Deterjan kaynatma yöntemi gibi görünen bu işlem, tartışmalı bir işlemdir. Kaynatma kimyasalları kullanmanın ne kadar sağlıklı olduğu bilinmese de kesinlikle tencereyi temizler. Tavanın dibine biraz deterjan dökün, üstüne biraz su dökün, ateşe verin ve kaynatın. Daha sonra sirke ve karbonat yönteminde olduğu gibi bir fırça kullanarak kiri kaynar suya kazıyın. Ardından suyunu boşaltın ve kalmış olan kirleri süngerle temizleyin.