Ayda En Az 9 Bin TL-O Mesleğe Personel Bulunamıyor

Dede mesleği taş işleme sanatını yaşatmak ve ileriki nesillere taşımak isteyen Amir Kavak isimli usta ayda 9 bin TL'ye çalışacak işçi bulamıyor.

Ayda En Az 9 Bin TL-O Mesleğe Personel Bulunamıyor

Mardin 'in Artuklu İlçesi Yeniyol Caddesi üzerinde bir dükkanı olan Amir Kavak isimli kişi, dede ve baba mesleği taş işleme sanatını ayakta tutmaya çalışıyor. Bölgedeki son taş işleme ustası olduğu öğrenilen Amir Kavak, yanında çalışacak ve yetiştirecek personel bulamamadan şikayetçi.

Basın mensuplarına yaptığı açıklamada Kavak, mesleği öğretmek istediğini ve önümüzdeki nesillere bu mesleği iletmek istediğini söyledi. Kavak yaptığı açıklamada,"Dedem 1938 doğumluydu, oda babasından aldı bu mesleği. Yaklaşık 150 yıldır bu mesleği yapmaktayız. Benden küçük iki kardeşim daha var onlar bu işi sevmediği için yapmak istemedi. Amcam da geçirdiği rahatsızlıktan dolayı bıraktı. Midyat tarafında da ustalar var fakat onların işçiliği ve taşı farklı, bizim işlememiz, taşımız farklı" ifadelerini kullandı.

Kavak, açıklamasının devamında mesleğin zorluğunu açıkladı ve taşları dantel gibi işledilerini, hepsini göz nuru oya gibi işlediklerini söyledi.

Mesleğin bitme noktasına geldiğini söyleyerek açıklamasını sürdüren Kavak, yanında çalışacak ve yetiştirecek personel bulamamadan şikayetçi. Kavak açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Genelde mezar taşı, kapı taşlarına çok istek oluyor. Mihraplar yapıyoruz. Mardin Latifiyle Camisinin oradaki konağın restorasyonunu ben yaptım. Mardin'in en eski en güzel evlerinden birinin restorasyonunu yaptım. Çok güzel bir meslek; ama bitti denecek noktaya geldik. Şimdiki gençler bu mesleği yapmak istemiyor. Çok sabır gerektiren bir meslek. Biz bu mesleği devam ettirmek istiyoruz, bitmesini istemiyoruz. Aklı başında çalışan bir insan ayda 8, 9 bin civarında kazanabilir. Eskiden işlemeciler, yontmacılar, kesimciler olarak 3'e ayrılıyordu. İşlemeciler çok nadir bulunan insanlardı. Süryanilerden aldık bu mesleği. Çoğunluk kuyumcuydu ve kuyumculukla ilgilenmeyip bu sanatla ilgileniyordular. Artık bu işi yapan yok" şeklinde konuştu.

Kavak açıklamasının devamında, usta şekilde yaptıkları motifleri, geçmişten gelen motiflerle birleştirdiği ve görsel bir sanat meydana getirdiklerini söyledi. Şu anda aylık 9 bin TL civarı para kazandığını söyleyerek açıklamasını sürdüren Kavak, personel olması durumunda bu kazancın 20-30 bin TL civarına kadar da gidebileceğini söyledi. Ancak personel eksikliğinden gelen birçok sparişin iptal edildiğini söyleyen Kavak, istekli gençlerin bu mesleğe yönelmesini istedi.

Kamubulteni.com | Ankara