ATOR: Türkiye Ruslar için Bir Numaralı Tercih Olmayı Sürdürecek

Rusya Tur Operatörleri Birliği Başkanı Maya Lomidze, Türkiye'nin konaklama vergisi uygulamasının ülkeye olan talebi etkilemeyeceğini söytledi.

ATOR: Türkiye Ruslar için Bir Numaralı Tercih Olmayı Sürdürecek

Lomidze, tur paketleri fiyatlarında gözle görülür bir artış yaşansa dahi, fiyat-kalite oranının iyi seviyede olmasından dolayı Türkiye'nin rus turistler için bir numaralı tercih olmayı sürdüreceğini söyledi. Lomidze, "Türkiye’de yaz aylarında fiyatlarda yüzde 15-20, bazı tesislerde yüzde 30’a varan artışlar oldu. Buna rağmen en fazla tercih edilen ülkelerden biri olmaya devam etti. Bahar aylarında uygulanmasına başlanması planlanan ve nasıl ücretlendirileceği tam olarak netlik kazanmamış konaklama vergilerinin bana göre talebe bir etkisi olmayacak. Ancak, eğer Türkiye’de fiyatlar iki kat kadar artış gösterirse, talep de değişir. Geçen yılın deneyimleri, yüzde 5-10-15 oranındaki fiyat artışlarının talebe etki etmediğini gösterdi. Fiyat-kalite oranının iyi olması fiyatların artması durumunda bile turistlerimizin tercihini değiştirmiyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Rusya'daki ruslar ve Ural bölgelerindeki ruslar için önemli tatil yerlerinden biri olduğunu vurgulayan Lomidze, Tayland ve Çin'in de tercih edildiğini fakat Türkiye'nin lider konumda olduğunu vurguladı. 1 Nisan 2020 tarihinden itibaren Türkiye otel sektörüne her türlü otel hizmetin tabi olacağı yüzde 2'lik vergi uygulaması hayata geçecek. Konaklama tesislerinin sunduğu hizmetlere uygulanacak vergi 31 aralık 2020 tarihine kadar yüzde 1, 2021'den itibaren ise yüzde 2 oranına yükselecek.