Arabalarda gizlice yakıt yiyen 10 durum! Araç sahiplerinin haberi bile yok

Özellikle akaryakıt fiyatlarının arttığı günümüzde yakıt tüketimimiz konusunda daha dikkatli oluyoruz. Araç kullanırken tasarruf etmek istiyorsanız yakıt tüketiminin neden arttığını bilmeniz gerekir. Genellikle akla ilk gelen şey çok hızlı gitmemek veya ağır yük taşımamaktır. Ancak yakıt ekonomisini önemli derecede etkileyen farklı faktörler de vardır.

Arabalarda gizlice yakıt yiyen 10 durum! Araç sahiplerinin haberi bile yok

Hem cüzdanınızı hem de arabanızı göz önünde bulundurarak yakıtın sünger gibi emilmesine neyin sebep olduğuna daha yakından bakalım. Bu makalemizde yazılanları aklınızda tutarsanız benzin istasyonuna gitme sayınızı azaltabilirsiniz.

Artan Yakıt Tüketiminin Nedenleri

Düşük kaliteli motor yağı kullanımı,

Düşük kaliteli yakıt kullanımı,

Debriyajın bakımının yapılmaması,

Lastik basıncının düşük olması,

Bagaj yüklü büyük bir araçla yola çıkmak,

Klima kullanımı,

Araç bakımını ihmal etmek,

Agresif sürüş tarzı,

Rölantide bekleme yapmak,

Doğru ekipmanı kullanmamak.

Arabalarda gizlice yakıt yiyen 10 durum

"Düşük kaliteli motor yağı kullanımı"

Bu, pistonların ve motorun diğer parçalarının serbestçe hareket etmesini, motora baskı yapmasını ve daha fazla yakıt tüketmesini engeller. Araç tipinize göre kullanmanız gereken motor yağını sertifikalı acentelerden temin edebilirsiniz. Ayrıca önerilen kilometreye ulaşıldığında motor yağını mutlaka değiştirin. Farkı kolaylıkla görebilirsiniz.

"Düşük kaliteli yakıt kullanımı"

Kaliteli olmayan her şey gerçekte aracınıza zarar verir ve yakıt tüketimini artırır. Paradan tasarruf etmek için bilinmeyen bir benzin istasyonundan yakıt satın almak, motora güç sağlamak adına tüketimi artırır. Kaliteli yakıtlar ayrıca motor iç parçaları ve yakıt enjektörleri gibi belirli parçaları temizleyen bazı kimyasal katkı maddeleri içerir. Bu sayede motorun ömrünün uzamasına yardımcı olmaktadır.

"Debriyajın bakımının yapılmaması"

Baskı plakası ile debriyaj arasında olan bağlantı zayıflarsa yakıt verimliliği de bozulur. Motorun ürettiği güç boşa gittiği ve tekerleklere aktarılmadığı için yakıtın ne kadar çabuk bitebileceğini görebilirsiniz. Bu nedenle debriyajda bir sorun olduğundan şüpheleniyorsanız, benzin istasyonunda yakıt ikmali yapmadan önce bir servis merkezini ziyaret etmeniz mantıklı olacaktır.

Arabalarda gizlice yakıt yiyen 10 durum

"Lastik basıncının düşük olması"

Sürüş sırasında sıklıkla göz ardı edilmesine rağmen, yakıt ekonomisi üzerinde önemli etkisi olan faktörlerden birisi de lastik basıncıdır. Lastik basıncı ideal değilse aracın yuvarlanma direnci artar ve motorla çalışmak zorlaşır. Bu durumda yakıt tüketimi beklenenden yüksek olacaktır. Kaybedilen her 1 PSI lastik basıncı için aracınızın yakıt verimliliği %0,2 oranında azalır. Basınç farkı küçük görünse bile uzun vadede ciddi yakıt kaybına neden olabilir. Düşük lastik basıncı yalnızca yakıt israfına yol açmakla kalmaz, lastik ömrünü kısaltabilir ve potansiyel bir güvenlik riski oluşturabilir.

"Bagaj yüklü büyük bir araçla yola çıkmak"

Yakıt ekonomisi konusunda endişeleriniz varsa, ki bu soruya bu yüzden geldiğinizden eminim, arabanızda taşıdığınız yük miktarını göz ardı etmeyin. Araçlar daha ağır olduğu için daha fazla enerji tüketiyor ve bu da doğrudan yakıt tüketimine yansıyor. Ağırlığın yanı sıra aracın yüklenme şekli de yakıt verimliliğini etkileyebilecek aerodinamik etkiler yaratır.

Özellikle kentsel alanlardaki araç kullanımında daha fazla ağırlık, daha iyi performans anlamına gelir. Daha hafif bir araç, daha az çabayla hareket ettirilebileceği anlamına gelir ve aynı zamanda da e tasarrufa katkıda bulunur. Yük taşımanız gerekiyorsa, sürüklenmeyi en aza indirmek için ağırlığı aracın merkezine bir yere yerleştirin. Tavan rafları gibi ek ekipmanlar da kullanılmadığında çıkarılmalıdır.

"Klima kullanımı"

Özellikle sıcak yaz günlerinde arabanın klimasına sahip olmanın vazgeçilmez konfor olduğunu hepimiz biliriz. Ancak bu rahatlığın bir bedeli vardır. Klima kullanmak aracınızın yakıtında tüketim artırabilir.

Klima sistemi gücünü araç motorundan alarak soğutma işlemini gerçekleştirir. Bu da özellikle araç trafikteyken ya da düşük hızlarda seyir halindeyken motorun daha fazla yakıt kullanmasına neden olur. Araştırmalar, klimanın bir aracın yakıt verimliliğini yüzde 3 ila 10 oranında artırabildiğini gösteriyor. Bu oran. Dış sıcaklığa, klima ayarlarına, sürüş koşullarına vb. bağlı değişiklik gösterir.

Mümkün olduğu zamanlarda özellikle kısa mesafeli yolculuklarda veya düşük hızlarda araç kullanırken, klimanın erine doğal havalandırmayı (pencerelerin açılması gibi) seçin. Ancak otoyolda yüksek hızda araç kullanırken camların açılması hava direncini artırır ve yakıt verimliliğini kötüleştirebilir.

Arabalarda gizlice yakıt yiyen 10 durum

"Araç bakımını ihmal etmek"

Araç bakımını ihmal ederseniz motorun çalıştırılması zor olacaktır. Bu, yakıt tüketiminin artmasına neden olabilir. Örneğin; kirli bir hava filtresi motorun yakıt tüketimini artırır ve verimliliği azaltır.

Benzer olarak eski motor yağı da motordaki sürtünmeyi artırır ve yakıt tüketimini artırabilir. Aynı zamanda ateşleme sistemindeki bir arıza, motorun arızalanmasına ve yakıtın daha az verimli kullanılmasına neden olabilir.

"Agresif sürüş tarzı"

Sürüş tarzının bir aracın yakıt verimliliği üzerinde büyük etkisi olduğunu hepimiz biliyoruz ancak bu konu uğruna bu detaya girmekten kendimizi alamıyoruz. Ani hızlanma, gereksiz hızlanma ve sert frenleme, motorun yakıt tüketimini anında artırır.

Sert sürüşün yakıt tasarrufunuzu %20-30 oranında azaltabileceğini öğrendiğinizde, kırmızı ışıkta hızlanmayı bırakacak ve çok büyük bir tümsek olmadığı süreç içinde tümsekten hemen öncesinde frene basacaksınız.

Hızı ayarlayarak ani hızlanmanın da önüne geçebilirsiniz. Aracınızda hız sabitleyici varsa, özellikle uzun yolculuklarda yakıt tüketiminizi yönetmek için bu teknolojiyi kullanabilirsiniz.

"Rölantide bekleme yapmak"

Arkadaşlarınızı evde veya çocuklarınızı okulda beklerken, arabanızı rölantide çalıştırmak yerine motoru kapatın. Çoğu zaman gözden kaçan bu yöntem aslında yakıt verimliliğini kötüleştiren faktörlerden biridir.

Üstelik aracınızın motorunu kapatmak sadece yakıt tüketimini etkilemez, ayrıca da zamanda aracınızın gereksiz aşınma ve yıpranmasını da önler. Ancak sıcak bir yaz günü birini bekliyorsanız ve arabanızın motorunu kapatmanın onu eriteceğinden endişeleniyorsanız, en azından arabanızı boşa alabilirsiniz.

Arabalarda gizlice yakıt yiyen 10 durum

"Doğru ekipmanı kullanmamak"

Manuel şanzımanlı araçlarda vites değişimini kullanırken de dikkatli olmalısınız. Yanlış viteste sürüş, aracı hareket ettirmek için daha fazla yakıt tüketir. Unutmayın, düşük viteslerde sürüş yapmak ve yokuşlarda ve virajlarda yüksek viteslerde sürüş yapmaktan kaçınmak cüzdanınız için daha kolaydır.

Tüm bu faktörleri göz önünde bulundurarak tutar ve seyahat ederken dikkatli olursanız basit ama etkili faydalar elde edebilirsiniz. Bunu yapmak yalnızca maliyetleri düşürmekle kalmaz, aynı zamanda çevresel etkiyi de azaltır. Akıllı sürüş alışkanlıkları ile araç bakımı, daha sürdürülebilir gelecek için kritik öneme sahiptir.