Adet Olunca Oruç Bozulur mu , Adetliyken Oruç Tutulur mu?

Ramazan ayı başladı. İlk sahur sonrası merak edilen soruların cevapları araştırılmaya başlandı. Bu sorulardan biri de adetli iken oruç tutulup tutulmayacağı konusu oldu.

Adet Olunca Oruç Bozulur mu , Adetliyken Oruç Tutulur mu?

Adet olunca oruç bozulur mu?

11 ayın sultanı mübarek Ramazan ayı geldi. Mübarek ayın gelmesi ile birlikte milyonlarca müslüman gece sahura kalktı ve Ramazan orucunun ilk günü için sahurunu yapıp niyet etti. Ramazan ayının başlaması ile birlikte merak edilen soruların cevapları da araştırılmaya başlandı. Bunlardan en çok araştırılanı ise adetli iken oruç tutulup tutulmayacağı konusu oldu.

DİYANET CEVAPLADI

Diyanet Tv 'ye gelen bu soruya şu şekilde cevap verildi:

"Özel günlerindeki bir kadının namaz kılması ve oruç tutması haramdır. Bu durumdaki kadının namazı ve orucu sahih olmaz. Fakihler bu konuda görüş birliği içindedirler. Âdet süresince terk edilen namazların kazâ edilmeyeceği, oruçların ise temizlendikten sonra tutulacağı hususlarında da bütün mezheplerin görüş birliği vardır. Söz konusu icmânın (görüş birliğinin) dayanağı, Hz. Peygamberin (s.a.s.) hadisleri ve sahabe uygulamasıdır. Nitekim Hz. Âişe bu konuda kendisine sorulan bir soru üzerine; Resûlullah döneminde âdet gördüklerinde tutmadıkları oruçları kaza etmekle emrolunduklarını, kılmadıkları namazları ise kaza etmekle yükümlü tutulmadıklarını söylemiştir (Buhârî, Hayız, 20; Müslim, Hayız, 69)."