Sokağa Çıkma Yasağı Cezası Ne Kadar? Süleyman Soylu Açıkladı

Sokağa çıkma yasağı başladı. Yasağın başlamasının ardından vatandaşların en çok merak ettiği konu , sokağa çıkanlara ne kadar ceza kesileceği konusu oldu. Peki sokağa çıkma yasağının cezası ne kadar? İşte detaylar.

Sokağa Çıkma Yasağı Cezası Ne Kadar? Süleyman Soylu Açıkladı

Sokağa çıkma cezasına uymayanlara verilecek ceza.

31 şehirde bugün ve yarın sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Sokağa çıkma yasağının ilan edilmesinin ardındna uygulama ,gece yarısından sonra başladı ve 31 şehirde sokağa çıkma yasaklandı. Sokağa çıkma yasağının açıklanmasının ardındna vatandaşlar sokaklara dökülüp ekmek ve diğer ihtiyaçlarını alırken birçok bölgede ciddi kalabalıklar oluştu. 

Sokağa çıkma yasağının başlamasının ardından en çok araştırılan konulardan biri ise , sokağa çıkan bir kişiye ne kadar ceza kesileceği meselesi oldu. Biz de bu yazımızda vatandaşları bilgilendirmek için sokağa çıkma yasağının cezasına yer verdik.

PARA CEZASI

Sokağa çıkma yasağı gece yarısından itibaren başladı ve Pazar günü saat 24.00 'a kadar devam edecek. Bu kurala uymayanlara ise1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu 'nun 282 'nci maddesine göre işlem yapılır. Söz konusu kanuna göre sokağa çıkanlara 3 bin 180 TL idari para cezası  kesilcektir.

SÜLEYMAN SOYLU 'DAN AÇIKLAMA

Canlı yayın konuğu olan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sokağa çıkma yasağına uymayanlara verilecek cezalarla ilgili  "Türk Ceza Kanunun 195. maddesine göre hapis cezası var. Ayrıca Hem Hıfzıssıhha Kanununa göre hem İller İdaresi Kanununa göre 3.186 lira varan para cezası var" cezalarının olduğunu dile getirdi. 

TCK MADDESİ NEDİR?

Türk Ceza Kanunun 195. maddesi

"Madde 195 - (1) Bulaşıcı hastalıklardan birine yakalanmış veya bu hastalıklardan ölmüş kimsenin bulunduğu yerin karantina altına alınmasına dair yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır."

1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282. maddesi

"Madde 282 - (Değişik madde: 23.01.2008 - 5728 S.K/Madde 48)
Bu Kanunda yazılı olan yasaklara aykırı hareket edenler veya zorunluluklara uymayanlara, fiilleri ayrıca suç oluşturmadığı takdirde, 789 Türk Lirasından 3.180 Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir."

HAPİS CEZASI

TCK 195 'e göre sokağa çıkma yasağına uymayanlara para cezasının yanı sıra hapis cezası istemiyle dava açılır ve bu kişi 2 aydan 1 yıla kadar hapisle cezalandırılır. 

AÇIK OLAN İŞYERLERİ

- Ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamül ruhsatlı işyerleri,

- Tüm sağlık ürünleri ve tıbbi malzemelerin (tıbbi maske dahil) üretiminin yapıldığı işyerleri,

- Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler,

- Zorunlu kamu hizmetlerinin sürdürülmesi için gerekli kamu kurum ve kuruluşları (huzurevi, yaşlı bakım evi, rehabilitasyon merkezleri, acil çağrı merkezleri vb.)

- Her bir 50.000 nüfusa bir adet olmak üzere göre valilikler/kaymakamlıklar tarafından belirlenecek akaryakıt istasyonu ve veteriner klinikleri,

- Doğalgaz, elektrik, petrol sektöründe stratejik olarak faaliyet yürüten büyük tesis ve işletmeler (Tüpraş, termik ve doğalgaz çevrim santralleri gibi)

- PTT, Kargolar vb dağıtım şirketleri,

- Hayvan barınak, çiftlik ve bakım merkezleri,

BU VATANDAŞLARA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI YOK

- Bu genelgenin (2) numaralı başlığında yer alan "Açık Olacak İşyeri, İşletme ve Kurumlarda" yönetici, görevli veya çalışanları,

- TBMM çalışanları,

- Kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanmasında görevli olanlar,

- Acil çağrı merkezler çalışanları,

- Birinci derece yakınlarının cenaze defin işlemlerini gerçekleştirecek ve katılacak olanlar,

- Elektrik, su, doğalgaz, telekomünikasyon vb. kesintiye uğramaması gereken tedarik sistemlerinin sürdürülmesi ve arızalarının giderilmesinde görevli olanlar,

- Ürün ve/veya malzemelerin naklinde lojistiğinde yurt içi ve dışı taşımacılık kapsamında görevli olanlar,

- Gazete, radyo ve televizyon kuruluşlarında görevli olanlar,

- Yaşlı bakımevi, huzurevi, rehabilitasyon merkezleri, çocuk evleri vb. sosyal koruma/bakım merkezleri çalışanları,

- PTT, kargo ve su dağıtım şirketi çalışanları,

- Demirçelik ve cam sektörü vb. sektörlerde faaliyet yürüten işyerlerinin, fırın, soğuk hava depoları gibi çalışması zorunlu bulunan

- Bozulma riski bulunan tarım ve hayvancılık ürünlerinin hasatında çalışacaklar,

- Fırınlarda üretilen ekmeğin dağıtımında görevli olan araçlar ve çalışanlar,

- Kızılay koordinesinde kan ve plazma bağışı için randevusu olanlar.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA