Hobi Bahçeleri İçin Son Dakika Gelişmesi: Erdoğan Talimat Verdi

Geçtiğimiz yasama döneminde gündeme gelen Hobi Bahçeleri düzenlemesi, Meclisin tatile girmesi ile birlikte ertelenmişti. Yeni yasama yılının başlaması ile birlikte hobi bahçesi olan vatandaşlar, düzenlemenin nasıl olacağını araştırmaya başladı. 

Hobi Bahçeleri İçin Son Dakika Gelişmesi: Erdoğan Talimat Verdi

Hobi bahçeleri ile ilgili düzenlemede son dakika gelişmesi.

Konu ile ilgili bir son dakika gelişmesi yaşandı. Dünya Gazetesi 'nden Ali Ekber, bugün kaleme aldığı yazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan 'ın söz konusu düzenlemeyi geri çekme talimatı verdiği bildirildi. Gıda fiyatları ile ilgili yapılacak yanıltıcı yayınlara ceza getirilmesinin büyük tepki çekmesi sonrası geri çekilen düzenleme, hobi bahçeleri olanları da ilgilendiriyor. 

YASA GERİ ÇEKİLİNCE...

"Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı"nda yer alan hobi bahçelerine yönelik düzenlemeler de ertelenmiş oldu.

Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, tasarının sivil toplum örgütleri ile birlikte ele alınarak daha kapsamlı ve daha kapsayıcı şekilde yeniden Meclis'e getirileceğini ifade etti.

HOBİ BAHÇELERİ NE OLACAKTI?

Söz konusu düzenlemede, pandemi döneminde yüzde 500 artan hobi bahçelerinin kaldırılması için sahipleri iki kez uyarılacak, kaldırılmaması halinde de belediye ve il özel idareleri tarafından yıkılacaktı.

Yunus Kılıç, hobi bahçesi denilen alanların tamamının ilgili bakanlıklardan izin alınmadan yapıldığını, ruhsatsız olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullanmıştı:

"İnsanların bu alanlara ihtiyacı var; ama asıl problem bu alanların planlanmış, programlanmış, alt yapıları götürülmüş, mutlak tarım arazilerimizin dışında oluşturulmuş alanlarda olması lazım. İtiraz bunadır. Şu anda yapılmış olanların tamamı izinsizdir, ruhsatsızdır. Peki nasıl yapıyorlar? Adamın 20 dönüm bir tarlası var. Domates, patates ekiyor, üretimde kullanıyor. Dönümü 10 bin liraya diyelim. Uyanığın birisi gidiyor bu tarlayı 200 bin liraya hobi bahçesine dönüştürüyor.

Orayı 40 kişiye noter aracılığıyla satıyorlar. Ama tapuya gidiyorsun beyanlar kısmında burasının tarım arazisi olduğu görünüyor zaten. Bu şekilde satıyorlar ve milyarlarca para kazanıyorlar. Fakat alanların birçoğu bunların kanunsuz olduğunu bilmiyor. Tapuda değiştirildiğini zannediyor, sonra başına büyük problemler çıkıyor. Biz diyoruz ki insanların bu ihtiyaçları karşılansın, yerel yönetimler burada ön ayak olsunlar, bakanlık katkı versin. Planlı, alt yapısı götürülmüş marjinal tarım alanlarında yani gözümüz gibi korumamız gereken tarım alanları dışındaki alanlara yapsınlar. Ve hukuki olsun, kimseyle de başları derde girmesin."

Düzenleme geri çekilince hobi bahçeleri düzenlemesi de durduruldu.