Hasta Olmadığı Halde Doktor Raporu Alıp İşyerinden İzin Alanlara Kötü Haber!

Yargıtay emsal bir karara imza attı. Edinilen bilgilere göre doktor raporu alıp tatile giden iki kişi, tazminatsız işlerinden atıldı. Yargıtay işyerini haklı buldu.

Hasta Olmadığı Halde Doktor Raporu Alıp İşyerinden İzin Alanlara Kötü Haber!

Sağlık raporu alarak tatile giden iki kişi tazminatsız kovuldu.

Kamuda ve özel sektörde raporla izin almada bazı sorunlar yaşanıyor. Bazı işleri olan , işyerinden izin alamayan ya da yıllık iznini bitirip daha sonra tatile gitmek isteyenler, hastanelerden sağlık raporu alarak yıllık izinlerinden kullanmadan bu işlerini halletmeye çalışıyor. 

Bir fabrikada makine operatörü olarak görev yapmakta olan iki kişi, birlikte sözleşip aynı doktora gitti ve doktordan sağlık raporu aldı. Raporu alan iki kafadar soluğu tatilde aldı. 

Ancak iki kafadar, tatilde paylaştıkları bir fotoğraf nedeniyle işlerinden atıldı. 'Biz yaşayalım, siz dedikodusunu yaparsınız' diyen iki kişi, daha sonra 10 yıldır çalıştıkları yerden tazminatsız şekilde kovuldu. 

Bunun üzerine işçiler iş mahkemesinin yolunu tuttu ve tazminatlarını istedi. Rapor alarak tatile çıkan iki isim, Tazminat ve sair işçilik alacaklarının ödenmediğini ileri sürerek, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti, ücret alacağı, fazla mesai, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarını talep etti. 

Daha sonra istinafa giden karar bozuldu ve mahkeme, işçilere ücretlerinin ödenmesi üzerinde karar kıldı. Kararda işyerinde işlerin aksamadığı, alınan raporların gerçek olduğuna yer verildi. 

Karar temyiz edildi ve Yargıtay emsal bir karara imza attı. Yargıtay ise işyerini haklı buldu ve kararında "Dosyadaki bilgi ve belgelere göre; davacının ve iş arkadaşının aynı tarihte aynı doktordan ve aynı sebeple rapor aldıkları, arkadaşının sosyal medya hesabından raporlu olduğu gün davacı ile birlikte tura çıktıklarını yazdığı ortadadır. Davacının işbu davranışı ile işverenin güvenini kötüye kullandığı, eyleminin yasada öngörülen doğruluk ve bağlılığa uymayan davranış olduğu, davacının seyahatinin turizm amaçlı olduğu açıkça ortadadır. Davacı savunmasında da bu durumu kabul etmiştir. Bu delil durumu karşısında, davalı işveren tarafından gerçekleştirilen fesih haklı sebebe dayandığından kıdem ve ihbar tazminat taleplerinin reddi yerine, kabulü hatalıdır. Bölge Adliye Mahkemesi kararının bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir". dedi.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA