2022 Adalet Bakanlığı 3.618 Zabıt Katibi Alımı

Adalet Bakanlığı tarafından 2022 yılı için alınacak 12.823 personelin dağılımı yapıldı. Zabıt Katibi kaç alım yapılacak, şartlar ne, adayların beklentisi neler?

2022 Adalet Bakanlığı 3.618 Zabıt Katibi Alımı

Adalet Bakanlığı tarafından alımı yapılacak 12.823 personelin 3.618 tanesi Zabıt Katibi kadrosuna ayrıldı. Adayların şuan için en fazla araştırdığı konuların başında ise Zabıt Katipliği alım şartlarının neler olduğu ve başvuruların ne zaman başlayacağı.

Başvurular Ne Zaman Başlıyor

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ başvuruların 1 Mart 2022 tarihi itibariyle başlayacağını bildirdi. Başvurular başlayınca haberimizde detaylar sizlerle paylaşılacak.

KPSS Şartı Var Mı?

Zabıt Katibi alımlarında henüz başvuru şartları tamamen netleşmese de genel hatları belli. Önceki alımlarda KPSS 70 ve üstü puan alan adaylar başvuru yapabiliyordu. Bu yılda aynı baraj puanının olması bekleniyor. Adayların KPSS puan türünde esnetilme yapılması beklentisi var. Puanların maksimum 60 puan olmasını isteyen binlerce aday bulunuyor.

Yaş Şartı Ne?

Zabıt katibi kadrolarına başvuru yapabilmek için adayların 35 yaşını bitirmemiş olması şartı bulunuyordu. 2022 alımlarında adayların en çok istediği ve esnetilmesi gerektiğini düşündüğü husus yaş konusu. Adaylar yaş şartının kaldırılması ya da esnetilmesi konusunda hemfikir olmuş durumda. Adalet Bakanlığından yaş sınırıyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmasa da yaş sınırının yine 35 olacağı düşünülüyor.

Başvuru Şartları Ne?

2022 Zabıt Katibi başvuruları yarın başlayacak. Başvuru şartları yarın tam olarak kesinleşecek. Genel hatları itibariyler şartların aşağıdaki gibi olacağı düşünülüyor.

  • Türk vatandaşı olmak,
  • İlk defa atanacaklar için yapılacak sınavın son başvuru günü itibariyle 657 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesindeki yaş şartlarını taşımak,
  • 35 yaşını bitirmemiş olmak
  • Askerlikle ilgisi bulunmamak veya askerlik çağına gelmemiş olmak, askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş ya da yedek sınıfa geçirilmiş olmak,
  • 657 sayılı Kanunun 48/1-A/5 bendinde sayılan suçlardan mahkûm olmamak,
  • 657 sayılı Kanunun 53 üncü maddesi hükümleri saklı kalmak kaydı ile görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak,
  • Kamu haklarından mahrum olmamak,
  • Arşiv araştırması sonucu olumlu olmak.

Özel Şartlar

  • Fakülte veya yüksekokulların bilgisayar bölümü, adalet meslek yüksekokulu veya meslek yüksekokullarının adalet, adalet ön lisans veya ceza infaz ve güvenlik hizmetleri programı, lise veya meslek liselerinin adalet alanı ve ilgili mevzuat uyarınca bunlara denkliği kabul edilen program veya alanları ile diğer lise ve dengi okulların bilgisayar veya bilişim teknolojileri alanlarından mezun olmak, (Bu bentte sayılan öğretim kurumlarından mezun olanlardan ayrıca daktilo veya bilgisayar sertifikası istenmeyecektir.)
  • Yukarıda sayılanlar dışında, en az lise veya dengi okul mezunu olup, daktilo ya da bilgisayar dersini başarıyla tamamladığını belgelemek veya en son başvuru tarihi itibarıyla Millî Eğitim Bakanlığınca onaylı veya kamu kurum ve kuruluşlarınca düzenlenen kurslar sonucu verilen daktilo ya da bilgisayar sertifikasına sahip olmak. (Daktilo ya da bilgisayar dersini başarıyla tamamlayan aday buna ilişkin resmi belgeyi, daktilo veya bilgisayar sertifikası bulunan aday ise sertifikayı e-devlet başvurusu esnasında sisteme yükleyecektir.)
  • Uygulamalı sınavdan en az bir hafta önce Bakanlık internet sitesinde ilan edilecek yazılı metinler arasından, sınav sırasında her bir grup için ilgisine göre sınav kurulu veya komisyon tarafından kura yöntemiyle belirlenerek adaylara verilen ya da UYAP sistemi üzerinden otomatik olarak seçilerek elektronik ortamda gönderilen bir metinden bilgisayar ile üç dakikada yanlışsız ve tekrarsız en az doksan kelime yazmak,

Adayların uygulamalı sınavda en az doksan kelime yazıp yazmadıkları tespit edilirken; verilen metne sadık kalınıp kalınmadığına, yanlış yazılan kelime sayısı, yazı içerisindeki kelime ve cümle tekrarları ile kelime ve satır atlama nedeniyle metnin anlam bütünlüğünün bozulup bozulmadığına dikkat edilir. Bu işlem yapılırken yanlış yazılan kelime sayısının toplam yazılan kelime sayısına oranının yüzde kırktan fazla olması veya iki ve üzeri satır ya da toplam 14 ve üzeri kelime atlanması halinde yazılan metnin anlam bütünlüğü şartını taşımadığı kabul edilir. (Uygulamalı sınavda aday F ya da Q klavyeden herhangi birini seçebilecektir. Değerlendirme yapılırken büyük/küçük harf ve noktalama işaretleri dikkate alınmayacaktır.)

Uyarı: 2022 başvuru şartları açıklandığında başvuru şartlarında farklılıklar görülebilir. Değişen şartlar ve tüm detaylar açıklandığında haberlerimizde sizlerle paylaşılacaktır.