Tavuk Dönerde Büyük Tehlike: Çamaşır Suyuyla Yıkayıp...

Tavuk dönerde büyük tehlike. UDOFED Genel Başkanı Mehmet Mercan yaptığı açıklamada tavuk dönerdeki skandalı kamuoyuna duyurdu.

Tavuk Dönerde Büyük Tehlike: Çamaşır Suyuyla Yıkayıp...

Tavuk dönerde skandal: Çamaşır suyuyla yıkayıp...

Özellikle gençlerin tercihi olan tavuk döner son dönemlerde oldukça çok tüketiliyor. Yılda 360 bin ton tüketilen tavuk dönerde merdivenaltı üretimler yüzde 85 'lere kadar vardı. Merdiven altı üretimin önüne geçmek, daha sağlıklı döner yaptırmak için harekete geçen bir grup , geçen sene Uluslararası Döner Federasyonunu (UDOFED) kurdu. Sektör temsilcileri tarafından kurulan UDOFED, yasal altyapıları bu yıl tamamlayacak.

80 BİN KİŞİYE İŞ

Konu ile ilgili yapılan açıklamada , UDOFED 'in kurulması sonrası 80 bin kişiye iş sağlanacağı ve 3 milyar dolarlık bir ihracat rakamına ulaşılacağı bildirildi. 

UDOFED Genel Başkanı Mehmet Mercan konu ile ilgili bir açıklamada bulundu ve ucuz dönerlerin oldukça yayıldığını söyleyerek "Bir gıdanın izlenebilirliği yoksa bunun sağlığından söz edemeyiz" dedi ve sayıları bini bulan bu firmaların; kasaplardan, et toptancılarından aldığı etlerle şubelerinde kepenkleri kapalı, lavabosu, suyu olmayan bakterili ortamlarda döner hazırlayıp vatandaşa sattığını söyledi.

SABUN OLACAK YAĞ, DÖNERDE

Mehmet Mercan yaptığı açıklamada, ucuz döner satanların hayvanın sabun sanayisine giden yağlarını yüzde 40 oranına kadar Türk dönerine koyarak haksız rekabetle sektörü mahvettiğini söyleyerek "Toplumu zehirliyorlar bugün ucuz dönercilerin şubelerinin önünde et döner yemek için kuyruğa giren vatandaşlarımız bilsinler ki yarın tedavi olmak için hastane kuyruklarına girecekler. Çünkü bunlar gıda terörü yapıyorlar" dedi. Toplum sağlığını korumak amacıyla federasyonlaştıklarını belirten Mercan "Gıda terörü dağdaki terörden daha tehlikelidir. Gıda terörü toplumu orta vadede yok etmektir. Dönerde gıda terörü bitecek Allah'ın izniyle. Bakanlıkla çok yoğun çalışmalarımız var. Bir taraftan altyapı, mevzuat çalışmalarımız var. Bir taraftan da sektörü, tüketiciyi bilinçlendirmek konusunda çalışıyoruz" dedi.

YÜZDE 80-85 KAYIT DIŞI

Döner sektöründe en büyük problemin yüzde 80-85 'lik kayıt dışılık olduğunu söyleyen Mercan , "Yüzde 80-85'i kayıt dışı demek çalışanı da, eti de kayıt dışı demektir. Vergisi de yok demektir. Federasyonumuz şu anda bakanlığımızla altyapı hazırlıyor. Türkiye'nin yedi bölgesinde endüstriyel döner tesisleri kurup döner satış noktalarıyla döner üreten noktaları birbirinden ayırıyoruz. Döner satanlara sertifikasyon kazandırıyoruz. Döner satış noktaları belirliyoruz. Kod numaraları verilecek. Karekod uygulamaları olacak. Buna sahip olmayan döner satamayacak. Barkod sistemi izlenebilirliğin adıdır. Sektörün tamamı bunu kullanmak zorundadır. Yani federasyon olarak çiftlikten çatala kadar izlenebilirliğini getiriyoruz." dedi. 

KALİTELİ DÖNER NE KADAR?

Mehmet Mercan,  yenilecek kaliteli dönerin fiyatı ile ilgili , "Büfelerde 100 gram et dürüm döner 15 TL'den yenebilir. Ama 100 gram et döneri 20-25 liraya satan restoranlarımız var. Bunlar lüks hizmet veren yerlerdir. Örneğin tavukta Reis Döner 100 gram tavuk döneri 8 liraya satarken karşımızdaki merdiven altı üretimler 3-4 liraya satıyor. Hiçbir girdi maliyetleri yok. Soğuk zincir bugün ucuz bir maliyet değildir. Olmazsa olmazdır." dedi.

Peki siz döneri kaç TL'den yiyorsunuz? Aşağıdaki yorum kısmına yazabilirsiniz.

4-5 GÜN

Mercan yaptığı açıklamada, tavuğpun kesimhanede kesilmesinden sonraki tüketim ömrünün 4-5 gün olduğunu söyledi. 

SON TÜKETİM TARİHİ GEÇEN TAVUKLARI ÇAMAŞIR SUYU İLE YIKIYORLAR

Mercan son kullaım tarihi geçen etlerle ilgili "Son tüketim tarihi geçen ürünleri merdiven altı işletmelere daha ucuz fiyattan veriyorlar. Ben 12 liraya alıyorsam onlar 6-7 liraya alıyor. Çok bakteri üremişse çamaşır suyuyla bunları yıkayıp döner yapıyorlar" dedi.

12 SAAT ASILI OLAN DÖNERDE BÜYÜK TEHLİKE

Tavuğun 15 derecenin üstünde çok hızlı şekilde bakteri ürettini söyleyen Mercan "Onaylı işletmelerde sıcaklık artı 15 derecedir. Ama merdiven altı üretimlerde dışarıda 45 dereceyse et 45 dereceye geliyor. Çok hızlı bir bakteri üremesi söz konusudur. Ateşin karşısında gündüz 12'den gece 12'ye kadar bakteri yumağına dönüyor. Tavuktan zehirlenmeler bu şekilde hazırlanan dönerden oluyor" dedi.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA