Pırasanın akıllara gelmeyen zararı bulundu! Yemeyenler meğer haklıymış

Pırasanın yararlarının yanı sıra zararlarının da olduğu ortaya çıktı. Peki pırasanın kimsenin bilmediği bu özellikleri hangileridir? İşte detaylar..

Pırasanın akıllara gelmeyen zararı bulundu! Yemeyenler meğer haklıymış

Soğangiller ailesinin bir üyesi olan pırasa, kan damarı hasarını onarabilir, yaşlanmayı yavaşlatabilir ve hatta kansere karşı koruyucu bir kalkan görevi görebilir.

PIRASANIN FAYDALARI

Pırasa, insan sağlığına oldukça faydalı bileşikler içerir. İçerdiği flavonoidler ve kaempferol sayesinde özellikle kan damarlarına verilen hasarı azaltmada etkilidir. Pırasa aynı zamanda kalp sağlığını koruyan folik asit açısından da zengindir. Gallik asit gibi antioksidanlar yaşlanma karşıtı etkileri nedeniyle dikkat çekmektedir. Alliumlarda bulunan kükürt bileşikleri özellikle kolon kanserine karşılık olarak koruyucu rol oynamaktadır.

Pırasa yıkanmadan buzdolabında yaklaşık bir hafta kadar, dondurucuda da üç aya kadar saklanabilir. Pişirildikten sonra buzdolabında 48 saate kadar taze kalacaktır. Ayrıca bir porsiyon pırasa gerekli miktarda K vitamininin %30'unu, gerekli miktarda manganezin %13'ünü ve gerekli miktarda C vitamininin %6'sını sağlar.

Pırasanın akıllara gelmeyen zararı bulundu

Ancak oksalat içerdiğinden çok fazla tüketilmesi vücudun kalsiyum kullanımını olumsuz yönde etkileyebilir. Gaz yapan bir sebze olduğundan sindirim sorunu olanların dikkatli tüketmesi gerekir.

PIRASA İLE NE YAPLIR?

Pırasa yemek pişirmede birçok farklı şekilde kullanılabilir. Salatalarda soğan yerine doğrayabileceğiniz gibi omlet ve menemenlere de ekleyebilirsiniz. Ayrıca patatesle haşlayıp ezerek çorba yapabilirsiniz.

Pırasanın baharatlı tadını yumuşatmak için az miktarda et suyu ekleyin. Bu tariflerle pırasanın faydalarını mutfağınıza taşıyın.

Pırasayı daha sık yemenin sağlığınıza nasıl katkı sağlayacağını ve mutfağınızda onlara nasıl yer açabileceğinizi öğrenmek için bu bilgiyi kullanın.