Oturduğunuz yerden cayır cayır kilo verin! Sadece bu besinleri tüketen iğne ipliğe dönüyor

Kış aylarında havaların soğuk olması nedeniyle evde daha çok vakit geçiriyoruz. Bu durumda vücut hareketsiz kalır. Televizyon karşısında bir şeyler atıştırırsanız kilo almanız kaçınılmazdır. Kış aylarında kilolarını kontrol altına almak veya fazla kilolarından kurtulmak isteyen herkes beslenmenin gücünden faydalanabilir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Asya Naz Al, metabolizmanızı hızlandıran ve kalorileri daha kolay yakmanıza yardımcı olan yiyeceklerin bir listesiyle yanıt verdi..

Oturduğunuz yerden cayır cayır kilo verin! Sadece bu besinleri tüketen iğne ipliğe dönüyor

Beslenme ve Diyet Uzmanı Asya Naz Al, bazı yiyecek ve içeceklerin içeriğindeki özel bileşenler sayesinde termojenik etkiye sahip olduğunu açıkladı. Uzman isim, bu etkinin ise metabolizmayı hızlandırarak daha fazla kalori yakılmasını sağladığını söyledi.

Diyetisyen Asya Naz Al, kalorileri hızla yakan yiyecekleri şöyle sıralıyor:

ACI BİBER

metabolizmanızı hızlandıra besinler

Acı biberde 'capsaicin' adı verilen bir bileşik bulunmaktadır. Bu bileşik, vücut ısısını artıran ve metabolizmayı artıran termojenik bir etki yaratır. Ancak, capsaicin bileşeni bazılarında mide rahatsızlığına ve cilt tahrişine neden olabilmektedir. . Bu nedenle reflü özofajit, ülser veya gastrit gibi mide sorunlarınız varsa tüketmemeniz daha doğru olacak.

ZENCEFİL

metabolizmanızı hızlandıra besinler

Zencefil, metabolizmayı hızlandırıcı etkileriyle bilinen bir baharattır. Zencefildeki biyoaktif bileşenler, daha çok zencefilin ana bileşeni olan gingerol, vücutta ısı üretim durumunu artırarak termojenik etki yaratır. Bu, enerji tüketimini artıran, metabolizmayı hızlandıran ve vücut ısısını artıran termojenik bir etki yaratmaktadır.

TARÇIN

metabolizmanızı hızlandıra besinler

Tarçın aynı zamanda termojenik bir baharattır. Tarçının ana etken maddelerinden biri olan kumarin bu termojenik etkinin oluşumuna katkıda bulunur. Tarçın tüketmek vücut ısısının artmasına neden olabilir, bu da metabolizmanın artmasına neden olabilir. Bu işlem daha fazla enerji tüketilmesine yardımcı olur.

KAHVE

metabolizmanızı hızlandıra besinler

Kahve, metabolizmayı hızlandırıcı etkisi olan kafein içerir. Kafein merkezi sinir sistemini uyarma durumu yaratır ve vücutta bazı hormonların salınımınlarını artırır. Bu etkiler enerji tüketimini arttırır ve metabolizmayı hızlandırır.

Kafein ayrıca yağ hücrelerini serbest yağ asitlerini kan dolaşımına salmaları için uyarabilir. Bu, vücuttaki yağ depolarından enerji üretmesine yardımcı olur. Bu nedenle kahve tüketmek metabolizmanızı hızlandırır ve kısa vadede enerji seviyenizi artırır.

YEŞİL ÇAY

metabolizmanızı hızlandıra besinler

Yeşil çay, içerdiği özel bileşenlerle metabolizmayı hızlandırıcı etkiye sahiptir. Özellikle yeşil çayda bulunan kateşin adı verilen bir grup antioksidan bu etkilere katkı sağlamaktadır. Kateşinler vücut ısısını arttırarak termojenik etki yaratır. Bu enerji tüketimini artırır ve metabolizmayı hızlandırır.

KETEN TOHUMU

metabolizmanızı hızlandıra besinler

Keten tohumunun içeriği omega-3 yağ asidi alfa-linolenik asit kaynağı ile doludur. Bu yağ asitleri antiinflamatuar özelliklere sahiptir ve metabolizmanın üzerinde olumlu etkileri görüşebilir. Keten tohumu, metabolizmanızı hızlandıran ve vücut ısınızı yükselten omega-3 yağ asitlerini içerir.

BAHARATLAR (Karabiber, Hardal, Kimyon)

metabolizmanızı hızlandıra besinler

Baharatlar metabolizmayı uyarabilir ve vücut ısısını artırır. Karabiber içerdiği aktif maddeler nedeniyle metabolizmayı hızlandırıcı etkiye sahiptir. Piperin adı verilen bir madde, karabiberde bulunan ana biyoaktif bileşiktir ve birçok potansiyel faydalı etkiye sahiptir. Piperine vücut ısısını artırır ve ermojenik etki yaratır. Bu etki enerji tüketimini arttırır ve metabolizmayı hızlandırır. Piperin antiinflamatuar özelliklere sahiptir ve vücuttaki inflamasyon durumunu azaltarak metabolizmanın üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir.

Hardaldaki bazı bileşenler, özellikle izotiyosiyanatlar vücut ısısını artırabilir. Bu termojenik etki metabolizmayı hızlandırır ve enerji harcamasını artırır. Bazı çalışmalar hardalda bulunan izotiyosiyanatların belirli enzimleri aktive edebileceğini ve metabolizmayı uyarabileceğini öne sürüyor. Bununla birlikte, bu etkiler genellikle kısa vadelidir ve önemli kilo kaybına neden olma yetenekleri sınırlıdır.

Kimyon, diğerlerinin yanı sıra kimyon ve terpenoidler gibi bileşenleri içerir. Bu bileşenler vücuttaki belirli enzimler ile birlikte metabolik süreçleri de uyarır ve metabolizmayı hızlandırır. Kimyon antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahiptir. Bu özellikler hücre hasarını azaltır vücuttaki inflamasyonu kontrol altına alır. Bu durum da metabolizmaanın zerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir.

 Bu besinlerin dengeli beslenmeyle tüketilmesi gerektiğini, aşırı tüketmemeye dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen diyetisyen Asya Naz Al, bu besinlerin tek başına kilo kaybına neden olmadığını veya metabolizmayı hızlandırmadığını söyleyerek, sağlığın bütünlük olduğunu unutmamamız gerektiğini vurguladı. Uzman isim konuşmasını "Sağlıklı, dengeli bir beslenme, düzenli egzersiz ve aynı zamanda aşam tarzı değişiklikleriyle, genel metabolik sağlığın ve vücut sıcaklığının korunmasına yardımcı olabilir." ifadeleriyle tamamladı.