Çiğ unu ağzınıza bile sürmeyin! Gaflete düşüp yiyen bakın neyle karşılaşıyor

Çiğ un yemenin zararlarını biliyor musunuz? Dalgınlıkla yapılan bir hareketle elinize bulaşan unu ağzınıza almak ya da çırpma kabının dibinde kalan hamuru yemek sizi sağlığınızdan edebilir. İşte çiğ un yemenin sağlığa zararları.

Çiğ unu ağzınıza bile sürmeyin! Gaflete düşüp yiyen bakın neyle karşılaşıyor

Un, kek, pasta ve kurabiye tariflerinin olmazsa olmaz maddesidir. Aynı zamanda ekmek, makarna ve diğer tariflerin de yapıtaşını oluşturur. Unu kilerde ayrı bir saklama torbasına koyarken tezgahtan parmaklarınızla almak veya kek hamuru yaptıktan sonra çırpıcıda kalan unu ovalamak sağlığınız için zararlı olabilir. Daha önce çiğ yumurta yemenin nasıl zararlı olabileceğini bildirmiştik. Bu yazıda ise çiğ un yemenin sağlığınıza verebileceği zararları ele alalım.

diyet

Unu Çiğ Şekilde Tüketebilir Miyiz?

Yaygın olarak kullanılan un, mağazalara ulaşmadan önce çeşitli işlemlerden geçer. İşleme sırasında una bulaşan bakteriler pişmemiş buğdaya bağlı kalır. Bu da paketleme işlemi sırasında un torbasında zararlı bakterilerin kalma ihtimalinin yüksek olduğu anlamına gelir. Özellikle Salmonella ve E. coli çiğ unda tespit edilmiştir ve zehirlenmeye neden olabilir.

Salmonella ve E. coli, hafif ve orta dereceli enfeksiyonlarda ishal, kusma, mide bulantısı ve ateş gibi semptomlara neden olabilir. Bununla birlikte, bağışıklık sistemi zayıflamışsa, çiğ un yemekten kaynaklanan hastalıklar daha ciddi olabilir. Bu durum özellikle çocuklar ve yaşlılar için geçerlidir. Salmonella, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ölüme yol açabilen tifo ateşine neden olabilir. Bu nedenle çiğ un yemekten her ne pahasına olursa olsun kaçınılmalıdır.

Bu iki bakterinin yanı sıra noravirüs ve hepatit A virüsü de pişmemiş unla ilişkilendirilmiştir. Bu virüsler ishal, böbrek hasarı ve ölüm riskini artırmaktadır. Unda kalan bakteri ve virüsleri öldürmek için unun yüksek sıcaklıklarda pişirilmesi gerekir.

diyet

Çiğ Undan Nasıl Kaçınılabilir?

Son yıllarda ABD'de unun neden olduğu enfeksiyon salgınları yaşanmıştır. Unun doğrudan bir sonucu olarak 20 hastanın hastaneye kaldırıldığı bildirilmiş olsa da, aslında 168 kişi bu durumla ilişkilendirilmiştir. Çiğ un yemenin sakıncaları tam olarak bilinmediğinden FDA 'Asla çiğ un yemeyin' kampanyasını başlatmıştır.

Una bağlı hastalıklardan kaçınmak için, unu tariflerde kullanmadan önce mikrodalgada pişirmeyi düşünün. Çiğ un ve çiğ yumurtanın birlikte kullanılması tavsiye edilmez. Ancak kullanmanız gerekiyorsa, yüksek sıcaklıkta pişirilmelidir. Un ayrıca torba yerine saklama kaplarında saklanabilir ve ağzı kapatılabilir. Özellikle çocuklu evlerde çocukların çiğ un veya çiğ hamur yememesine dikkat edilmelidir.