2024'te Okullarda TYP Temizlik Görevlilerine Kadro: AK Parti'den Son Dakika Açıklaması!

Türkiye İş Kurumu'nun (TYP) temizlik görevlisi alımı ve kadro durumu hakkındaki son dakika açıklamaları ile ilgili merak edilenler...

2024'te Okullarda TYP Temizlik Görevlilerine Kadro: AK Parti'den Son Dakika Açıklaması!

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan son dakika açıklamasına göre, Türkiye İş Kurumu aracılığıyla okullara temizlik görevlisi olarak alınacak işçilere kadro verilip verilmeyeceği konusu netlik kazandı.

TYP İşçilerine Kadro Verilecek mi?

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in TBMM'deki açıklaması sonrasında AK Parti tarafından yapılan açıklama ile TYP işçilerinin kadro durumu hakkında bilgi alındı.

TYP İşçisi Kadro Talebi: Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Cevap Geldi

TBMM'de Mahmut Tanal tarafından Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e yöneltilen soru önergelerine gelen cevaplar, TYP işçisi alımında kadro talebinin nasıl karşılanacağına ışık tuttu.

  1. 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılında TYP Kapsamında Çalıştırılan İşçi Sayısı: Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda İŞKUR Toplum Yararına Programı çerçevesinde çalıştırılan işçi sayısı nedir? Aynı dönemde yaz tatili nedeniyle işten çıkarılan TYP çalışan sayısı kaçtır?

  2. Yaz Tatilinde İşsiz Kalan TYP İşçileri İçin Adımlar: MEB'e bağlı okullarda İŞKUR TYP kapsamında çalışırken yaz tatilinde işsiz kalan vatandaşlar için herhangi bir düzenleme yapılacak mı? Eğer bir düzenleme yapılmayacaksa, bu durum Anayasa'nın 49. maddesinde güvence altına alınan çalışma hakkını ihlal etmez mi?

  3. Sürekli İstihdam İmkanları: Devlet okullarında süreli olarak çalışan TYP işçilerinin istihdam sürekliliği için alınacak önlemler nelerdir?

AK Parti Cevapladı

Soru önergelerine Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı'ndan gelen cevaplar, AK Parti'nin TYP işçilerinin kadro talebi ve istihdam durumu hakkındaki görüşlerini ortaya koydu. Bakan Yusuf Tekin imzasıyla yayınlanan cevaplar şu şekildedir:

"ŞANLIURFA MİLLETVEKİLİ MAHMUT TANAL'IN 7/1301 ESAS NUMARALI YAZILI SORU ÖNERGESİNE İLİŞKİN BİLGİ

TYP, Toplum Yaranna Programlann Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin; "afet, salgın, acil durum dönemlerinde ve diğer mücbir sebeplerde kamu hizmetlerinin desteklenmesi yoluyla özel politika gerektiren gruplar başta olmak üzere işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engellemek ve bu kişilere geçici gelir desteği sağlamak üzere her bir program için en fazla altı aydır ve bir katılımcı TYP 'den en fazla dokuz ay yararlanabiliri hükümleri doğrultusunda Türkiye İş Kurumu tarafından yürütülmektedir.

Personel alımı, kamu kurumlanmn ihtiyaç talepleri doğrultusunda Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından değerlendirilerek uygun görülmesi hâlinde, Türkiye İş Kurumu aracılığı ile gerçekleştirilmektedir.

TYP, ''Toplum Yararına Programların Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" hükümleri doğrultusunda kamu hizmetlerinin desteklenmesi yoluyla özel politika gerektiren gruplar başta olmak üzere işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarım engellemek ve bu kişilere geçici gelir desteği sağlamak üzere geçici olarak düzenlenmekte olup sürekli bir istihdam programı değildir.

Bu kapsamda; 2022-2023 eğitim-öğretim yılı 1. Toplum Yararına Program (TYP) uygulamasından 05 Eylül 2022-20 Ocak 2023 tarihleri arasında (protokol süresi 4,5 ay) 60.000, 2022-2023 eğitim-öğretim yılı 2. TYP uygulamasından ise 06 Şubat 2023-22 Haziran 2023 tarihleri arasında (protokol süresi 4,5 ay) 61.000 katılımcı yararlanmıştır"

solobseobo.png