ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’in Açıklamaları, Kripto Para Piyasalarında Deprem Yarattı

Kripto para piyasalarında sular durulmuyor. Kripto para piyasaları, Amerikan Merkez Bankası Başkanı jerome Powell’ın faiz araştırmalarının sürebileceğine ilişkin açıklamalarıyla adeta kafa üstü yere çakıldı. Amerikan Merkez Bankası'nın sonrasında ECB’nin de faiz artırma olasılığının olması düşüşü hareketlendirdi.

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’in Açıklamaları, Kripto Para Piyasalarında Deprem Yarattı

Bitcoin ve Ethereum Ne Kadar? 
Kripto paraların babası olarak bilinen Bitcoin 20 bin dolar, 2. sırada yer alan Ethereum ise 1500 doların altına düştü.

Küresel ekonomilerdeki enflasyon problemi sürüyor. Özellikle de Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği'nde uzun dönemdir görülmeyen enflasyon verilerinin merkez bankalarının faiz artırımı kararı almalarına sebep oluyor.

Amerikan Merkez Bankası (FED) ile Avrupa Merkez Bankası (ECB),  son dönemlerde faiz artırma kararı almaya devam ediyor. 20 senedir görülmeyen faiz artırımlarını gerçekleştiren merkez bankaları, enflasyonu dizginlemek amacıyla hareket ederken problemlerle sadece faiz artırımı yaparak başa çıkılamayacağını da anladılar.

Artış gösteren faiz ile istihdamdaki kayıplar sebebiyle ekonomideki durgunluk süreci, resesyon haricileri sürerken kripto varlıklar da ağır yar aldı.

FED başkanı Jerome Powel’ın Jackson Hole’de yapmış olduğu açıklama sonrasında piyasalarda dalgalanma yaşandı. Dolar açısından bakıldığında yükseliş meydana gelirken, kripto paralar ise güne çöküş ile başladı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde ve Avrupa Birliği'nde Merkez bankalarının faiz artırımı kararı alması, kripto varlık piyasalarını olumsuz bir şekilde etkiledi. Faizin artırılması sebebiyle yatırımların mevduata yönelmesi beklendiği sebebiyle kripto varlıklar düşüşe geçti.

Uzun Zamandan Beri Ayı-Boğa Tuzakları Mevcut
Kripto para piyasaları Kasım 2021 tarihinden itibaren istikrara bir türlü kavuşmak nedir bilemedi. Bilindiği gibi kripto paralardan Bitcoin, 10 Kasım 2021 tarihinde 69.000 seviyesine yükselerek tarihinin en büyük rakamına ulaşmıştı. Bitcoin 69 bin dolardan serbest düşüşe geçti adeta. Bazı dönemlerde boğaların tuzaklarıyla yükseliş trendleri gösterse de ayılar galip geldi ve böylece düşüş kalıcı olmaya başladı.

Yatırımcılar Bekliyor
Paraya ihtiyacı bulunan yatırımcılar, satış tarafına geçiş yaparken portföyünü korumak ya da yükselişin olacağına inanan kesim ise beklemeye devam ediyor. Fakat küçük yükseliş hareketleri sebebiyle yatırımcılar devamı geleceğine inanmak suretiyle yatırım gerçekleştirmeye devam ediyor ve böylece büyük kayıplar görülüyor.