Türkiye Geneli 50 Bin Çoban Alımı Yapılıyor: 3500-5000 TL Maaş

TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik bir açıklama yaptı ve Türkiye genelinde 50 bin çoban eksiği olduğunu söyledi.

Türkiye Geneli 50 Bin Çoban Alımı Yapılıyor: 3500-5000 TL Maaş

3500-5 bin lira maaşla 50 bin çoban aranıyor.

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik yaptığı son dakika açıklamasında, Türkiye'de 50 bin çoban eksiği olduğunu söyledi. Küçükbaş varlığında Türkiye'nin önemli ülkelerden biri olduğunu ve Türkiye'de 50 bin çoban eksiği olduğunu söyleyen Çelik, üreticilerin çoban bulmakta zorlandığını söyledi. 

Çelik yapıtğı açıklamada küçükbaş varlığının 54 milyona ulaştığını söyledi ve şimdi 270 bin çoban olduğunu ifade etti. Kısa vadede 50 bin çoban alımı yhapılacağını söyleyen  Çelik, "Türkiye'nin küçükbaş varlığı 54 milyona ulaştı. Şu an 270 bin çobanımız var. Kısa vadede 50 bin çoban istihdamı daha sağlanmalı. Soruna kısa vadede çözüm olması bakımından Afgan çobanlardan yararlanmak gerekir. Ancak yetiştiricilerin, Afgan çobanlara ilişkin izin taleplerinin yanı sıra çekinceleri de var. Bu izin sadece çobanlıkla sınırlandırılmalı. Çobanlık dışında başka bir iş yapmamalılar çünkü yüzlerce işsiz gencimiz bulunuyor" dedi.

Gençlere çobanlık mesleği için çağrıda bulunan Çelik, çobanlık mesleğinin özendirilmesi gerektiğini, çobanların hayat kalitesinin yükseltilmesi gerektiğini söyleid. Bunların uygulanması durumunda Afgan çobana ihtiyaç duyulmayacağını söyleyen Çelik, "Bu sektöre sırtınızı değil, yüzünüzü çevirin. Yetiştiricilik yapın. Küçükbaş hayvancılık, bu ülkenin sigortasıdır. Hakir görmeyin" dedi.

5 BİN LİRA MAAŞ

Devlet tarafından işletmelere 5 ay boyunca 5 bin lira Çoban İstihdamı Desteği verdiğini söyleyerek açıklamasını sürdüren Çelik, bu desteğin 12 aya çıkarılması gerektiğini söyledi ve çobanların ortalama 3000 ile 3500 TL arasında maaş aldıklarını , sürünün büyüklüğüne göre bu maaşın 5 bin liraya kadar çıktığını söyledi.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA