Kamu Personeli Alımında Düzenleme Geliyor: Bu Kişiler Memur Olamayacak

Kamuya personel, memur ve işçi alımında düzenleme Meclise geliyor TBMM'ye gelecek ve önümüzdeki haftalarda görüşülecek teklifte güvenlik soruşturması yeniden yürürlüğe girecek.

Kamu Personeli Alımında Düzenleme Geliyor: Bu Kişiler Memur Olamayacak

Kamuya işçi, personel ve memur alımında değişiklik.

15 Temmuz FETÖ'nün hain darbe girişimi sonrasında kamuya personel, memur ve işçi alımında düzenleme yapıldı. 15 Temmuz sonrası yayımlanan KHK'larla ve OHAL'in bitmesinin ardından kurumların yaptığı incelemeler sonrası 120 binden fazla kamu personeli ihraç edildi. 

Kamuda ihraç dalgası sonrası yeni bir düzenleme hayata geçirildi ve kamuya alınacak personellerde güvenlik soruşturması yapılmaya başlandı. Adaylar memur alımı başvurusu sırasında güvenlik soruşturması formu doldurup veriyor. Bu formda yazan bilgilere göre devlet bir araştırma yapıyor ve kişinin kamuya memur alımına uygun olup olmadığına bakılıyor.

DAVA AÇILDI İPTAL EDİLDİ

657 sayılı Kanunun 48. maddesindeki düzenleme için AYM'ye bir dava açıldı ve AYM, 2019 yılında söz konusu düzenlemenin çerçeveleri olmadığı , çerçevesinin net bir şekilde belirlenmediği için iptaline karar verdi. 

İPTAL SONRASI KANUN TEKLİFİ GELDİ

AYM'nin iptali sonrası düzenleme için hazırlıklar başladı ve geçen sene güvenlik soruşturması için kanun teklifi hazırlandı. Hazırlanan teklif meclise geldi ama tepki çeken bazı maddeler olması nedeniyle teklif , tekrar düzenlemek üzere geri çekildi. 

YENİ TEKLİF GELİYOR

Söz konusu düzenlemenin yeniden düzenlendiği ve önümüzdeki hafta meclise geleceği öğrenildi. TBMM'ye gelecek teklifte tepki çeken madde geçtiğimiz gün gündeme gelmişti. O maddede eşinin anne babasının da araştırılması da ön görülüyordu. Ancak AK Parti kaynakları, bunun düzenlemeden çıkarılacağını bildirdi.

ÖĞRETMEN ALIMLARINA DA GELECEK

Gelen son bilgiye göre öğretmen alımı için de güvenlik soruşturması olacağı bildirildi. 

SOMUT VERİLERE DAYANMASI GEREKİYOR

Kamuya alınacak personellerin terör iltisaklı olup olmadığı istihbarat tarafından araştırılacak. Yapılacak araştırmaların somut verilere dayanması şartı olacak. Bir sıkıntısı olmayan adaylar göreve başlarılacak. Hakkında bazı veriler elde edilen adaylar ise 3 kişiden oluşacak komisyon tarafından değerlendirlecek ve atamalar bu şekilde yapılacak.

Teklifin önümüzdeki haftalarda meclis genel kuruluna gelmesi bekleniyor.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA