Erken Emeklilikte Yeni Dönem: EYT İle 42 Yaşında Emekli Olabileceksiniz! 4.500 - 5.000 gün sayısı yetecek!.

EYT'de gözler prim sayılarında. Erdoğan bu soruna çözüm bulunulacağını açıklamıştı. Peki son durum ne?

Erken Emeklilikte Yeni Dönem: EYT İle 42 Yaşında Emekli Olabileceksiniz! 4.500 - 5.000 gün sayısı yetecek!.

Milyonlarca EYT'li umduğunu aldı ve emekli olacak. Ancak Emeklilikte Yaşa takılanlarda prim gün sorunu devam ediyor. Ayrıca staj ve çıraklık konusunda da açıklama bekleniyor.

A haberin yaptığı habere göre, EYT'de son gelişmeler şöyle:

Yeni emeklilik sistemi için detaylar netleşmeye başladı. Yapılacak emeklilik düzenlemesi ile yeni adımların atılması bekleniyor. Düzenlemede ön plana çıkan adımların ise, anne olma ve çocuk sayısına göre yaş şartı geriye çekilecek. Bunun yanında SSK ve Bağ-Kur prim eşitlemesi düzenlemesi ve 8 Eylül 1999-2008 yılları arasında sigorta girişi olanlar için kademeli emeklilik formülü için detaylar araştırılan konular arasında yer alıyor. İşte, yeni emeklilik sistemi için detaylar!

BAŞKAN ERDOĞAN'IN 'KÖKTEN ÇÖZÜN' TALİMATI SONRASI EYT'DE YAŞ ŞARTI KALKTI

Hükümet önce 3600 ek gösterge ardından sözleşmeli memurlara kadro ve son olarak EYT gibi büyük bir düzenlemeyi hayata geçirdi.

3600 ek gösterge => 5,3 milyon memur ve memur emeklisi

Sözleşmeli memura kadro => 500 bin çalışan

EYT düzenlemesi => 4,7 milyon vatandaş

EYT İÇİN SGK ÇALIŞANLARI GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYOR

EYT yasasının yürürlüğe girmesi sonrası maaş bağlanma işlemleri için SGK merkezlerinde geceli gündüzlü mesai sürüyor. Daha önce ayda 35-40 bin maaş bağlayan SGK, günde 20 bin işlemi gerçekleştiriyor. Son gelen rakamlara göre 1,7 milyon EYT'li emeklilik başvurusu yaparken bunların 1 milyona yakınının maaşları bağlandı.

10 milyonu aşkın vatandaşı ilgilendiren bu kritik düzenlemeler sonrası Başkan Recep Tayyip Erdoğan, 'Vatandaşın çözülmedik sorunu kalmayacak' parolasıyla sosyal devlet anlayışı çerçevesinde ilgili Bakanlıklara talimatını verdi..

YENİ EMEKLİLİK SİSTEMİ İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI

23 yıllık sorun çözülerek Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili düzenleme çıkarıldı ve uygulanmasıyla birlikte milyonlarca vatandaş emeklilik hakkına kavuşurken yeni bir emeklilik reformunun işareti de verilmiş oldu. Yapılacak bu yeni düzenleme ileride de oluşabilecek tüm meseleleri kökünden çözecek bir reform olacak.

4 MADDEDE YENİ EMEKLİLİK SİSTEMİNİN ŞİFRELERİ

Özellikle kadınların ve annelerin öne çıktığı yeni emeklilik reformu, sosyal güvenlik sistemindeki birçok sorunu da çözmüş olacak.

Ev hanımlarına prim desteği gelecek ve emeklilik yolu açılacak

Anne olma ve çocuk sayısına göre emeklilik yaşı geri çekilecek

Bağ-Kur ve SSK arasındaki 1800 günlük prim günü küçük esnaflar için eşitlenecek

EYT kapsamına girmeyen ve 8 Eylül 1999 sonrasında sigortalı olanlar için kademeli emeklilik

GENİŞ KAPSAMLI TASLAK ÇALIŞMASI YAPILACAK

Yapılacak dev emeklilik reformu için sendikalar dinlenecek. Hiçbir meseleye kapıyı kapatmadan geniş kapsamlı taslak çalışması yapılacak.

ÇALIŞMA BAKANLIĞI TEKNİK, HAZİNE BÜTÇESİNİ ÇALIŞIYOR

Teknik çalışmasını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yürüteceği dev emeklilik reformunda bütçe çalışmaları da Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülecek. Taslakların ortaya çıkması sonrası düzenlemeye son şeklini Başkan Erdoğan verecek.

MİLYONLARCA EV HANIMINA ERKEN EMEKLİLİK VE PRİM DESTEĞİ

Çalışma imkanı bulamayan ev kadınları için şu anda işletilen isteğe bağlı sigorta sistemi yeniden ele alınacak. Böylece ev kadınlarına daha kolay ve erken emeklilik hakkı tanınmış olacak. Bugün isteğe bağlı sigorta ile 15 yıl prim ödemesi gereken ev kadınlarının bu primlerinin 3'te 1'ini devlet ödeyecek.

Aylık asgari prim tutarı: 3.202,56 TL

Ev hanımlarının ödeyeceği tutar: 2.135,04 TL

İndirim tutarı: 1.067,52 TL

3600-4500 GÜN İLE EMEKLİLİK FORMÜLÜ

İsteğe bağlı sigorta Bağ-Kur kapsamında bulunuyor. Ancak reform sisteminin içinde Bağ-Kur - SSK prim eşitlemesi de bulunduğu için burada 5400 yerine 4500 gün ya da 3600 gün ile emeklilik de mümkün olabilecek.

YILDA 13 BİN TL KAZANÇ

Böylece ev kadınları 15 yıl yerine 12,5 yıl ya da 10 yıl prim ödeyerek emekli olabilecek. Daha önce sigortası olan ev kadınları için bu süre daha da kısalacak. Ödenecek prim miktarı ile ilgili yılda 13 bin liraya yakın bir devlet katkısı olacak.

Asgari ücret: 10.008 TL

Bir aylık prim: 10.008 X % 32 = 3.202,56 TL

Devlet katkısı: 1.067,52 TL

Ödenecek tutar: 2.135,04

Yıllık katkı: 12.810, 24 TL

ANNE OLMA VE ÇOCUK SAYISINA GÖRE EMEKLİLİK YAŞI GERİ ÇEKİLECEK

Ev hanımlarına yapılan bu destek dışında; eğer annelik durumu söz konusu ise erken emeklilik fırsatı doğacak. Burada çocuk sayısına yaş şartı geriye çekilecek.

EMEKLİLİK İÇİN YAŞ SINIRI NE OLACAK?

Bu durumda anne olan kadınlara emeklilik sisteminde 2'li pozitif ayrımcılık yapılacak. Hem prim miktarları düşecek hem de emeklilik yaşı geriye çekilecek.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Örneğin yılda 90 gün prim eklenen bir sigortalı anne 4 yıl çalışmasına rağmen 5 yıl çalışmış gibi olacak. Bu da ona daha önce emekli olma imkanı getirecek. Eklenen süre kadar da yaştan yapılacak indirim sayesinde anneler erken emekli olabilecek.

8 EYLÜL 1999 SONRASI İŞE GİRENLER DİKKAT!

Yeni reform çalışması EYT kapsamına girmeyen ve 8 Eylül 1999 sonrasında sigortalı olanlar açısından da avantajlar içeriyor. Burada daha erken sigortalı olan ve konulan 7.000 gün prim şartını tamamlayanlar açısından bir kademeli emeklilik sistemi üzerinde çalışılıyor.

'ÇÖZÜLMEMİŞ SORUN KALMAYACAK' PAROLASIYLA TÜM MESELELER MASAYA YATIRILACAK

Kademeli emeklilik modeli şuan için gündemde yer almıyor. Ancak 'Çözülmemiş sorun kalmayacak' parolasıyla hareket eden hükümet seçim sonrasında da hiçbir soruna kapıyı kapatmadan değerlendirme masasına alacak. Sistemin ne şekilde olacağı çalışma bittiğinde ortaya çıkacak. Burada özellikle 1999-2008 yılları arasında sigorta girişi olanlar yani EYT dışında kalanlar için bir avantaj getirilmesi söz konusu olabilir. Burada yıllara sari bir şekilde yaş şartının geri çekilmesiyle yıllar geçtikçe büyüyebilecek EYT meselesine benzer bir sorun, daha büyümeden çözüme kavuşmuş olacak.

Teknik çalışma sonrası ve düzenlemenin şartları konusundaki son kararı Başkan Recep Tayyip Erdoğan verecek.

SSK BAĞ-KUR PRİM EŞİTLEME SAĞLANACAK

Bağ-Kurlular ile SSK kapsamında sigortalı olanlar arasındaki prim farklılıkları da giderilecek. Bu durumda başta esnaf olmak üzere Bağ-Kur'lular 9.000 gün prim biriktirmek durumunda kalmadan en 1800 gün fark kaldırılarak az 5 yıl erken emekli olabilecek.

EYT'DEN FAYDALANACAK KİŞİ SAYISI ARTACAK

Mevcut durumda işe giren bir SSK'lı 7.200 gün ile emekli olurken Bağ-Kur'lu 9.000 gün ödemek durumunda. EYT kapsamındakiler için bu fark daha da büyüyor. Prim eşitlenmesi sonrası EYT'den faydalanacak vatandaş sayısı artacak. Primi tamam olmayan birçok kişiye biranda emeklilik imkanı doğacak.

.EYT'li SSK'lılar en fazla 5.975 gün öderken Bağ-Kur'da bu süre 9.000 güne çıkıyor. Buralarda yapılacak eşitleme ile hem kısmi emeklilikteki 5.400 gün ile 4.500 ve 3.600 gün arasındaki farklar ortadan kalkacak hem de normal emeklilik 5 yıl öne alınmış olacak..

Erken Emeklilik Nedir?

Erken emeklilik, normal emeklilik yaşının altında bir yaşta çalışma hayatını sonlandırarak emekli olma durumudur. Genellikle insanlar, yeterli birikimleri, sağlık sorunları, işten ayrılma istekleri veya yaşam tarzı tercihleri gibi nedenlerle erken emeklilik seçeneğini değerlendirebilirler.

Erken emeklilik için her ülkenin farklı kuralları ve düzenlemeleri vardır. Birçok ülkede belirli bir yaşın altında emekli olabilmek için belli bir hizmet süresi ve prim ödeme koşullarını yerine getirmek gerekmektedir. Ayrıca, emekli maaşından erken emekli olan kişilerin normal emeklilik yaşına göre daha düşük bir maaş alma olasılığı bulunmaktadır.

Erken emeklilik, çalışanların daha erken bir yaşta emekli olarak istedikleri faaliyetlere yönelmelerine ve daha fazla özgürlük ve esneklikle yaşam tarzlarını sürdürmelerine olanak tanır. Ancak erken emeklilik kararı finansal durumu ve gelecekteki ihtiyaçları dikkate almayı gerektirir. Bireyler, erken emeklilik için yeterli birikime, yatırımlara ve gelir kaynaklarına sahip olmalıdır.

Erken emeklilik hedefleyen kişiler genellikle emeklilik planlaması yapar, tasarruf ve yatırım stratejileri geliştirir ve uzun vadeli mali hedefler belirler. Profesyonel bir finansal danışmana danışmak, erken emeklilik sürecinde yardımcı olabilecek bir adımdır.