Jandarma'ya da Bekçi Alımı mı Yapılacak?

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki çarşı ve mahalle bekçiliği uygulamasının seneler sonra tekrar aktif olarak hayata geçirilmesinin ardından, Jandarma Genel Komutanlığı'nda da EGM'dekine benzer bekçilik sisteminin hayata geçirileceği öne sürüldü. T24'ten Tolga Şardan, emniyet teşkilatında bekçi sisteminin jandarma da da uygulanacağını iddia eden bir yazı kaleme aldı.

Jandarma'ya da Bekçi Alımı mı Yapılacak?

Yazarın kaleme aldığı ifadelerden önce Sizlerle kendi yorumumuzu da paylaşmak isteriz;

KAMU BÜLTENİ YORUMU

İçişleri Bakanlığı'nın Jandarma teşkilatında bekçilik uygulamasına geçişinin düşük ihtimal olduğunu düşünüyoruz. Zira İçişleri Bakanlığı'nın hali hazırda köylerde bekçilik uygulaması İstanbul ve Ankara'da hayata geçirildi. Geçtiğimiz sene yayımlanan ilanlar ve açıklamalara bakmak bu konuda yeterli olacaktır. İlerleyen dönemlerde köyler için bekçi alımlarının artacağını da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu zaten dile getirmişti. Yani Jandarma Bekçisi diye bir uygulamanın hayata geçirilmesi bize göre beklentiler dışında. Yine de zaman gösterecektir. 

Aşağıdaki görselden geçtiğimiz seneye ait haberleri de görebilirsiniz.

Jandarma'nın profesyonelleşme sürecinde sözleşmeli er ve erbaş alımları zaten yapılıyor. Bu süreçte er ve erbaşların yerine bekçi alımı yapılacağını iddia etmiş yazar. Sizlerin takdiri.
 Şardan'ın yazısında şu ifadeler yer aldı:

Maliye Bakanlığı, bir süredir İçişleri Bakanlığı’na polis kadrosu vermekte zorlanıyor. Bu nedenle, İçişleri Bakanlığı da hem yeni istihdam yaratmak hem de polis kadrosu alamayınca farklı bir unvan yani bekçi kadrosu üzerinden kadro tahsisi yaptırmaya başladı.Örneğin, İçişleri Bakanlığı açısından bakıldığında Maliye Bakanlığı’ndan 10 bin bekçi kadrosunu almak, 10 bin polis kadrosu almaktan daha kolay. Durum böyle olunca İçişleri Bakanlığı da emniyet hizmetleri sınıfı için polis kadrosu talebi yerine bekçi talebinde bulunarak sorunu çözüyor. 

Yanı sıra, Meclis’teki komisyon çalışmalarında yapılan değişikliğin yasalaşması halinde bekçiler sadece emniyet birimlerinde değil, önümüzdeki süreçte jandarma teşkilatı içinde de yer almaya başlayacak.Şöyle ki, 15 Temmuz’dan süreciyle birlikte jandarma teşkilatı tamamıyla İçişleri Bakanlığı’na aktarıldı.Halen askeri üniforma taşısa da jandarma teşkilatının tüm özlük hakları, terfi, atama ve tayinlerle birlikte tüm işlemler İçişleri Bakanlığı’nca yürütülüyor. Terfiler ve atamalar, eskiden olduğu gibi Yüksek Askeri Şura tarafından değil, İçişleri Bakanı’nın onayıyla gerçekleştiriliyor.

Bu uygulamayla birlikte jandarma ve emniyet teşkilatları İçişleri Bakanlığı çatısı altında eş değer teşkilat olarak değerlendiriliyor.Emniyet teşkilatında bekçi sistemine geçilmesiyle birlikte benzer biçimde jandarma teşkilatında da bekçiler görev yapmaya başlayacak. Bu düzenlemenin amacı ise jandarmanın daha profesyonelleşmesi olarak belirtiliyor.Jandarma teşkilatı mevcut yapısıyla ülke genelinde polis sorumluluk bölgesinin dışında kalan alanlarda görev yürütüyor. 

Bu görevde, jandarma kadrosundaki, subay, astsubay ve uzman er ve erbaşlarla birlikte vatani görevini yapmak için geçici süreyle silah altında olanlar yer alıyor.Jandarma teşkilatında bekçi uygulamasına başlanmasıyla birlikte özellikle geçici süreyle silah altında olan er ve erbaşların yerine bekçilerin görev yapması planlanıyor.

Yani, köylere dönük yapılan devriye görevlerinde, jandarma sorumluluk bölgelerindeki asayiş ve trafik olaylarındaki ekiplerde er ve erbaş yerine bekçiler görev yapacak.Vatani görev olarak geçici süreyle silah altına alınan er ve erbaşlar ise geri hizmette ya da zorunlu hallerde iş başında olacak.Burada bir ayrıntı daha vereyim. Halen jandarma teşkilatında "güvenlik korucusu" adıyla görev yapan sivil personel bulunuyor. Geçmiş yıllarda özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da terörle mücadelede aktif görev alan geçici ya da gönüllü köy korucuları zaman içinde "güvenlik korucusu" adıyla kadro alınarak jandarmaya bağlandı.Jandarmada kurulacak bekçi sisteminde güvenlik korucuları mı yoksa tıpkı poliste olduğu gibi sıfırdan sınavla alınacak yeni personel mi bekçi yapılacak, bunu zaman içinde göreceğiz. 

Bekçiler ve bekçilik bekleyenlerle sohbet ve bilgi alış verişi için TIKLA KATIL