Türkiye İş Kurumu(İŞKUR) çalışan annelere, çalışma hayatından kopmadan çocuklarına ayırdıkları vakitleri arttırabilmeleri için 6 yılda yaklaşık 107 milyon lira destek verildiğini açıkladı. Birçok annenin bu destekten yararlandığı ama halen şartları uyup ta yararlanmayan annelerin olduğu biliniyor.
Kaç Kişi Destek Alıyor
2016 yılında hayata geçen ve şu ana kadar toplam 106 milyon 957 bin 919 lira yarım çalışma ödeneğinden yararlanan kişi sayısı 36 bin 308 kişi oldu.
Nedir Yarım Çalışma Ödeneği?
Doğum yapan ve evlat edinen kadınların çocuklarına daha fazla vakit ayırabilmeleri ve onlara daha iyi bakabilmeleri için hem iş hayatına hem de aile hayatına daha rahat devam etmek için devlet tarafından verilen bir destektir. Bu ödenekle, yarım çalışma nedeniyle ortaya çıkan gelir kaybı telafi edilmeye çalışılmış ve kadınların çalışma hayatına devam edebilmeleri sağlanmıştır.
Bu Destekten Kimler Yararlanabilir
Kadınların ödenekten yararlanabilmesi için doğum ya da evlat edinmeden önceki son 3 yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olması ve haftalık çalışma süresinin yarısı kadar çalışması gerekiyor.
Kadın isterse haftalık çalışma süresi olan 45 saati ikiye bölebiliyor. Bu durumda maaşın yarısını işveren verirken devlet de 1.788 lira ödeme yapıyor.
Yarım Çalışma Ödeneğinden Yararlanma Şartları
Bu destekten yararlanabilmek için doğum yapan kadın ile 3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek olma şartı bulunuyor.
Bu şartları taşıyanların, analık hali izninin bitiminden itibaren 30 gün içerisinde İŞKUR'a ve çalıştıkları iş yerine ilgili belgelerle başvurması gerekiyor.
Nasıl Başvuru Yapılır
Bu kapsamdaki destekten yararlanabilmek için analık izninin (112 günlük süre) bittiği günden itibaren 30 gün gün içerisinde en yakın İŞKUR şubesine giderek başvuru yapmak gerekiyor. Başvuru ‘doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi’ ile yapmak gerekiyor.
Eşlerden biri çalışmıyor ise bu destekten yararlanamazsınız.
Yarım çalışma süresi, birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, sonraki doğumlarda ise 180 gün olarak uygulanıyor. Çoğul doğumlarda bu sürelere 30 gün eklenirken, çocuğun engelli doğması halinde bu süreler 360 güne yükseltiliyor. Yarım çalışma ödeneği ise bu sürelerin yarısı hesaplanarak ödeniyor.