Yüksek Kira Fiyatları İçin Hükümetten Önemli Adım!

Fahiş kira artışlarına çözüm için yeni adımlar: Kira desteği sağlanacak, %25 sınırlaması devam edecek ve arabulucu zorunluluğu getirilecek.

Yüksek Kira Fiyatları İçin Hükümetten Önemli Adım!

Ev sahibi ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar, son günlerin tartışmalı konuları arasında yer almaya devam ediyor. Türkiye'de gündemi meşgul eden fahiş kira artışlarına çözüm bulmak amacıyla yeni adımlar atılmaya devam ediyor. İşte fahiş kira bedelleri için alınan yeni önlemler ve detayları:

Kira Desteği Sağlanacak

Yapılan açıklamalara göre, kira artışlarına getirilen %25'lik sınır, 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında geçerli olacak. Fahiş kira artışları yapan ev sahiplerine hapis ve para cezası uygulanacağı belirtilirken, kiraları frenlemek amacıyla da yeni adımlar atılmaya devam edilecek.

Kamu çalışanlarının sosyal ekonomik koşullarını iyileştirmek için kira desteği gündeme getirildi. Büyük şehirlerdeki memurlara il ve ilçe bazında kira katkısı sağlanacak. Kira desteğinden, kamuda çalışan sözleşmeli memur ve kamu işçileri de yararlanabilecek. Ödemelerin ortalama kira ve bölgedeki diğer fiyatlar göz önünde bulundurularak geçim endeksi kapsamında yapılacağı vurgulandı. İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerde kira tutarı değerlendirilerek harcamaları düşürecek ve yaşamı kolaylaştıracak tutarlarda ödeme yapılacağı aktarıldı.

%25 Sınırlaması Devam Edecek

1 Haziran 2022'de başlayan %25'lik kira sınırlamasının geçerliliği, 1 Temmuz 2023'te sona eriyor. Geçtiğimiz yıl getirilen bu uygulama bir yıl daha uzatılma kararı alındı. Belirtilen tarihe kadar yenilenen sözleşmelerde %25'lik sınırın zorunlu olduğu vurgulanırken, düzenlemenin 5 yıldan fazla süren sözleşmeleri kapsadığı ifade edildi.

1 Temmuz öncesinde veya sonrasında 5 yılını dolduran ev sahibi ve kiracı arasında yaşanan anlaşmazlıklarda kira tespit davası açılabileceği belirtildi. Ancak 5 yılın altındaki kira sözleşmelerinde kira tespit davası açılamayacağına dikkat çekildi.

Arabulucu Zorunluluğu Getirilecek

Devam eden kiracı ve ev sahibi sorunlarının çözümü için yeni bir adım atılıyor. 1 Eylül'den itibaren, kira kaynaklı ihtilaflarda arabulucu zorunluluğu getirilecek. Belirtilen tarihte, tüm kira anlaşmazlıklarında öncelikle arabulucuya başvurma zorunluluğu olacak ve ardından dava açılabileceği bildirildi. Yeni düzenlemeye göre, kira bedelinde %25 sınırı uygulanmadan önce belirleme yapılacak. Kira bedeli, TÜFE'deki 12 aylık ortalamaya göre değişim oranı ile birlikte kiralanan konutun emsal bedeli esas alınarak belirlenecektir.

Fahiş kira bedelleri üzerindeki olumsuz etkileri azaltmak amacıyla atılan yeni adımların, vatandaşların mağduriyetini önlemeye yönelik önemli girişimler olduğu belirtiliyor. Kiracılar ve ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıkların azalması ve adil bir kira düzeninin sağlanması hedefleniyor.