YÖK'ten Devrim Niteliğinde Karar: 2 Ön Lisans Programı Dönüşüme Geçiyor!

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversitelerdeki ‘Adalet’ ve ‘Hukuk Büro Yönetimi’ ön lisans programlarının dönüşümüne karar verdi. Bu değişiklikle birlikte, yerlerine ‘Mahkeme Büro Hizmetleri’, ‘Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri’ ve benzeri programların açılmasına izin verilecek.

YÖK'ten Devrim Niteliğinde Karar: 2 Ön Lisans Programı Dönüşüme Geçiyor!

YÖK’ün Açıklaması

YÖK’ten yapılan açıklamada, çağın gereklilikleri doğrultusunda yükseköğretim programlarının kapatılarak veya dönüştürülerek yerlerine yeni programların konulduğu belirtildi. Önümüzdeki eğitim ve öğretim yılında bilişim, yazılım ve yapay zeka odaklı yeni programlar başlatılacak.

“Adalet Bakanlığı’nın İnsan Hakları Eylem Planı kapsamında yükseköğretim kurumlarımız bünyesindeki ‘Adalet’ ön lisans ve uzaktan öğretim ön lisans programlarının öğrenci alımı, 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda durduruldu ve örgün öğretime devam eden programların kontenjanları azaltıldı. 23 Kasım 2023 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul kararıyla, ‘Adalet’, ‘Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği’ ön lisans programları dönüştürülerek ‘Mahkeme Büro Hizmetleri’ programının açılmasına karar verildi.”

Öğrenci Statüsü ve Geçişler

Adalet meslek yüksekokullarının, meslek yüksekokulları adı altında aynı üniversitelerde üniversite yönetimlerinin teklifi ile devam edebilecekleri bildirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Üniversiteler, dönüşümü planlanan ‘Adalet’ ve ‘Hukuk Büro Yönetimi’ ön lisans programlarının yerine ‘Mahkeme Büro Hizmetleri’, ‘Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri’ ve benzeri programları YÖK’e öneri olarak sunabileceklerdir. Dönüşüm geçiren programlarda kayıtlı öğrencilerin statüsünde veya öğrencilik haklarında herhangi bir değişiklik olmayacak, hakları koruma altında olacak. Diğer programlarda olduğu gibi, yeni açılan ön lisans programlarında da uygun lisans programlarına dikey geçiş yapılabilir.”