Yeni Vekilden Eski Vekillere Ders Niteliğinde Konuşma: Siz Halktan Kopmuşsunuz

Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, TBMM Genel Kurulu'nda Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 7'nci maddesi üzerinde partisi adına söz aldı.

Yeni Vekilden Eski Vekillere Ders Niteliğinde Konuşma: Siz Halktan Kopmuşsunuz

Burada milletvekillerine seslenen ve yeni bir milletvekili olduğunu hatırlatan Dikbayır, bir çok vekilin milletten koptuğunu, milletin kendilerine verdiği yetkiyi unuttuğunu söyledi.

Dikbayır, Emeklilikte Yaşa Takılanlar , Öğrenciler, Emekliler, Esnaf ve asgari ücretlilerin haklarının savunulması gerektiğini, ekonomik dar boğaz içerisindeki vatandaşa can suyu verilmesi için yeni çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi. Döviz fiyatları nedeniyle artan fakat dövizin düşmesi sonrasında aşağı çekilmeyen fiyatlara müdahale edilmesi gerektiğini belirten Dikbayır, evliliklerin geçim sıkıntısı nedeniyle yıkılmaya başladığını, vatandaşların birbirlerine borçlarını ödeyemez hale geldiklerini söyledi.

Dikbayır, "Bakın, siz ne istediyseniz bu millet verdi, oy verdi, vergi verdi; bir sürü fedakârlık yaptı. Bakın, şimdi sıra sizde. Milletimiz gerçekten çok zor durumda, özellikle elektrik, doğal gaz ve akaryakıta gelen zamlar ve yükselen döviz kuru yaşamın her alanına zam olarak yansıdı. Geçim sıkıntısı had safhalara ulaştı. İnsanlar geçinemiyor, birbirlerine borçlarını ödeyemiyor, birbirlerinden kaçıyorlar. İnsanlar bakkaldan kaçıyor, ev sahibinden kaçıyor, marketten kaçıyor. Bir baba düşünün ki çocukları ondan bir şey isteyemesin diye, çocuklar uyuduktan sonra eve giriyor, biliyor musunuz? Önceden insanlar "Sebze meyve taze olsun." diye pazara sabah saatlerinde çıkardı, şimdi akşamüstü çıkıyorlar "Daha ucuz." diye. Durumu daha kötü olanlar ne yapıyor, biliyor musunuz? Gece karanlığında çıkıyor, maalesef çöplerden sebze, meyve topluyor. Marketten kuru gıda alışverişi daha içler acısı. Hele hele kasabı sorarsanız bu bir facia. Değerli milletvekilleri, bakın, öğrenciye "beleşçi", esnafa "fırsatçı", çiftçiye "Gözünü toprak doyursun.", emeklilikte yaşa takılanlara "devlete yük" diyerek sorumluluktan kaçamazsınız. Şimdi, en azından şunu yapalım: Bakın, dolar kuru 7,20 olduğu zaman elektrik ve doğal gaza yaklaşık yüzde 50 oranında zam yapıldı. O günden bugüne dolar 5,5'a indi, 5,50 yani arada yüzde 30'luk bir düşüş var. Bunu niye fiyatlara yansıtmıyorsunuz? Yani o zaman 100 liraya aldığınız ürünü şu an 70 liraya alıyorsunuz, vatandaşa yansıtın. Vatandaşın nefes alacağı bir alan yaratalım. Bakın, elektrikte telefon payını kaldıralım, kayıp kaçak bedeli ve sayaç okuma bedeli gibi saçma sapan bir şeyi buradan kaldıralım. Sayaç okuma bedeli nedir? Zaten bir hizmet veriyor, buradan para kazanıyor, çalıştırdığı insanın parasını da yine milletten alıyor. Kayıp kaçak bedeli. Firmalar bundan sorumlu, gerekli önlemlerini alsınlar, bunu da vatandaşın sırtına yüklemeyelim." dedi. Temel ihtiyaçlarda ÖTV'nin  kaldırılması ve KDV oranının yüzde 1'e çekilmesi gerektiğini söyleyen Dikbayır, bunların yapılmaması halinde sosyal patlamaların yaşanacağını, milletvekillerinin ahirette hesap veremeyeceğini söyledi.