Yeni Askerlikte O Askerlere 2 Bin 20 TL Maaş ve TOKİ'de Öncelik

Yeni askerlik sistemi ile ilgili detaylar gelmeye devam ediyor. Yeni sistemde bedelli askerlik yapmayan vatandaşlara yapılacak ödemeler ve destekler haberimizde.

Yeni Askerlikte O Askerlere 2 Bin 20 TL Maaş ve TOKİ'de Öncelik

Yeni askerlik sistemi için gözler TBMM 'de.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'ın onayından geçen ve TBMM Genel Kurul 'una gönderilen yeni askerlik sistemi , bedelli askerlik yapmayan vatandaşlara sosyal haklar getirmektedir. Yeni ssitemde bedelli yapmayan gençlere yönelik yapılan en önemli destek ise, istekli olanlardan altı ay süreyle askerliğini yapmayı sürdürecekse, asgari ücretten az olmamak üzere maaş ödemesi yapılacak. Maaşın yanı sıra bu vatandaşlara TOKİ 'den ev almada öncelik verilecek ve iş kurma kredisi, muhtaç ailelere yardım, ücretsiz toplu taşıma hizmeti ise diğer birçok destekten faydalanacak.

Yeni sistemde altı ay zorunlu, 6+6 ücretli, 6+6 ücretli ve profesyonel olmak üzere askerlik hizmeti ile ilgili pek çok alternatif bulunuyor. Yeni sistemde temel askerlik eğitimi dahil olmak üzere, eğitim farkını ortadan kaldırırken, herkes için süre altı ay olacak.

Yedek subay ve astsubay olarak askerliğini yapacaklar için ise askerlik 12 ay olacak. Altı aylık görev süresini tamamlamış er ve erbaşlar, üstlerinin de onayıyla, eğer isterlerse altı ay daha askerlik hizmetlerine devam edebilecekler. Bu durumda ikinci altı aylık dönemde askerler devletten maaş ödemesi alacak. 

İŞ KURMA KREDİSİ VERİLECEK-TOKİ 'DE ÖNCELİK

Yükümlülerden istekli olanlardan 6 ay süreyle devam edeceklere asgari ücretten az olmamak üzere maaş ödemesi yapılacak.

  • TOKİ 'de ev almak için öncelik.
  • Devlet bankalarından iş kurma kredisi.
  • Muhtaç ailelere destek.
  • Yükümlüler, askerlik hizmetini yaparken toplu taşımaya ücretsiz binecek. 
  • Askerlik sonrasında ise erlerin hizmet borçlanması, öğrenim kredisi, iş kuruna destek, hizmet süresi kadar sağlık sigortası yapılmasına da katkı sağlanacak.

YAŞ SINIRI

Yeni askerlik sistemi üzerinde çalışmalar yapılırken en önemli etken TSK 'nın ihtiyacını karşılamak meselesi oldu. Bedelli kalıcı oluyor ve vatandaşlar artık bedelli çıkacak mı çıkmayacak mı diye merak etmeyecek. 

BEDELLİDE ÖNCELİK

Yeni sistemde bedelli için eğitim durumu ve yükümlülük tecil süreleri dikkate alınacak. Tecil süresi, lise için 22, meslek liseleri için 25, meslek yüksekokulları ve lisans eğitimi için 28, lisanüstü eğitim için 32, doktora ve tıp eğitimi için 35, sporcular için 35 yaşa kadar olabilecek.

KAMUBULTENİ.COM  |ANKARA