Yeni Askerlik Sistemi ile Maddi Durumu Olmayan Ailelere Asgari Ücret Desteği Verilecek

Yeni askerlik sisteminin devreye girmesine kısa bir süre kala, milyonlarca genç ve ailesini yakından ilgilendiren son dakika gelişmeleri de yaşanıyor. Bilindiği gibi MSB tarafından geçtiğimiz haftalarda yeni askerlik sisteminin detayları açıklanmış, yapılan açıklamada önlisans mezunlarına maaşlı yedek astsubaylık uygulaması getirileceği belirtilmişti. Yeni askerlik sisteminin devreye girmesiyle hali hazırda askerdekilerin erken terhis edilip edilmeyeceği ise hala merak konusu. Bazı açıklamalar bu askerlerin

Yeni Askerlik Sistemi ile Maddi Durumu Olmayan Ailelere Asgari Ücret Desteği Verilecek

Yeni Askerlik Sistemi ile Maddi Durumu Olmayan Ailelere Asgari Ücret Desteği Verilecek

Yeni askerlik sistemi düzenlemesi TBMM'ye kısa süre sonra gelecek. Milli Savunma Komisyonu'nda görüşüldükten sonra TBMM Genel Kurulu'na sevk edilecek. Buradan da kısa süre içerisinde onay alması bekleniyor. Fakat hali hazırdaki seçim süreci itirazları nedeniyle bu süre uzatılmış gibi duruyor. Nisan ayında tamamlanması beklenen yeni askerlik düzenlemesinin Mayıs ayına sarkabileceği belirtiliyor. Yeni Askerlik Sistemiyle birlikte bedelli askerlik sürekli hale gelecek, askerlik süreleri mezuniyetlere göre değişecek, maddi durumu olmayan 12 ay askerlik yapmak isteyen gençlere maaş verilecek (lise ve altı) , önlisans mezunları yedek astsubay olabilecek. 12 ay askerlik yapanlara sözleşmeli erbaş alımlarında artı puan verilerek, bu kişilerin TSK'da istihdamının önü açılacak.

MSB BİLGİLENDİRME SUBAYI AKTOP YENİ SİSTEMLE İLGİLİ ŞU İFADELERİ KULLANMIŞTI:

  • Her sene takriben 700 bin gencimiz askerlik yaşına geliyor. Bunların dağılımı şöyle olacak; bedelli askerliğe ayrılacaklar, yükümlü erbaş ve erler, yedek astsubaylık, yedek subaylık ve dövizli askerlik. Bir gencimiz diyelim ki lise mezunu, bu gencimiz 1 ay temel askerlik yapacak. Bedelliye ayrılanlarla beraber. 1 ayı müteakip diğer lise mezunu ve altı gençlerimiz 5 ay daha kıtalarda askerlik yapacak, toplam 6 ay. 6 ayda sadece harçlık alacaklar.
  • 1 aylık eğitimin sonunda kurada belirlenenlerin askerlikle ilişiği kesilecek.
  • Bedelli askerlik ücreti "40 bin gösterge x memur maaşı katsayısı x 6" olarak hesaplanacak.
  • Meslek yüksekokulu mezunları yedek astsubay olarak istihdam ediyoruz. Bu gencimiz geldiğinde 2 ay temel askerlik sınıf eğitimi alacak. Bu sürede harçlık alacak. Daha sonra kıtalara gittiğinde 10 ay maaş alacak. Bu 12 ayı tamamlayınca terhis olabilecek ya da sınav sonucu astsubaylığa geçebilecek. Meslek yüksekokulu mezunları isterlerse 6 ay erlik yapabilecek.
  • Lisans ve lisansüstü eğitim görenler yedek subay olacak. Bunlar da 2 ay temel ve sınıf eğitimi alacak, 10 ay kıtalarda maaşlı görev yapacak. Sonra istek ve ihtiyaca göre subaylığa geçebilecekler.
  • Çalışmalarımız diğer kurumlarla koordineli olarak devam etmektedir. TSK'nın rütbeli personel ihtiyacına yönelik olarak, istekli lisans ve lisansüstü mezunu yükümlülerden ihtiyaç kadarının yedek subay, istekli MYO mezunu yükümlülerden ihtiyaç kadarının ise yedek subay olarak istihdamı, bu personelin 2 ayı temel ve sınıf eğitimi, 10 ayı kıta hizmeti olmak üzere toplam 12 ay süre ile TSK'da görev yaparak terhis olması, personeli temel ve sınıf eğitimi süresince harçlık, kıta hizmeti süresince maaş verilmesi, söz konusu personelden istekli olanlara temin faaliyetlerinde ilave puan verilmek suretiyle subay ve astsubay imkanı tanınması benimsenmiştir.
  • TSK'nın erbaş ve er ihtiyacına yönelik olarak, lise ve altı mezunu yükümlülerin er ve erbaş olarak istihdamı, bu personelin 1 ayı temel askerlik eğitimi, 5 ayı kıta hizmeti olmak üzere toplam 6 ay süre ile TSK'da görev yaparak terhis olması, ayrıca, 6 aylık süre sonunda kadro, istek ve tercih durumu dikkate alınarak personelin ilave 6 ay süre ile maaşlı istihdamı, 12 aylık hizmetini tamamlayan personelden istekli olanlara, temin faaliyetlerinde ilave puan verilmek suretiyle uzman erbaş ve sözleşmeli er ve erbaş olma imkanı tanınması benimsenmiştir.
  • Sistemin özendirilerek sürekliliğin sağlanması bakımından, askerlik hizmeti esnasında, harçlık-maaş, ücretsiz toplu taşıma, muhtaç ailelere yardım (asgari ücret) ve TSK'ya personel temininde ilave puan, askerlik hizmeti sonrasında, hizmet borçlanması, öğrenim kredisi, askerlik sonrası iş kurmaları için destek, hizmet süresi kadar sağlık sigortası ve benzeri özlük haklarına ilişkin yasal / idari düzenleme yapılması planlanmaktadır. Yapılan çalışmayla birlikte askerlik erteleme süreleri de gözden geçirilmiştir. Bu kapsamda, erteleme süreleri, lise eğitimi için 29'dan 22 yaşa (meslek liseleri için pozitif ayrımcılık güdülerek 25 yaşa), MYO ve lisans eğitimi için 29'dan 28 yaşa, lisansüstü eğitim için 35'ten 32 yaşa, doktora ve tıp eğitimi için 35 yaşın muhafazası, sporcular için ise 38'den 35 yaşa indirilmesi öngörülmüştür.