Yarın Son Gün. ‘Cezası Var’

Yasaklı köpek ırkları olarak kaydedilen altı köpek ırkının kısırlaştırılıp, il ce ilçe tarım müdürlüklerinde dijital kimliklerinin oluşturulması için yarın son gün. Hangi ırklar buna dahil, yatırmayana ceza var mı?

Yarın Son Gün. ‘Cezası Var’

''Yasaklı ırk" olarak belirlenen Amerikan Pitbull Terrier, Fila Brasilerio, Dogo Argentino, American Staffordshire Terrier, Japanese Tosa ve American Bully köpek türlerinin kısırlaştırılıp il ve ilçe tarım müdürlüklerinde dijital kimliklerinin oluşturulması için 14 Ocak son gün. Bu kuralara uymayan köpek sahiplerine 11 bin, sokağa bırakanlara ise 30 bin TL ceza verilecek.

Temmuz ayı içerisinde uygulanan 7332 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, Amerikan Pitbull Terrier, Fila Brasilerio, Dogo Argentino, Japanese Tosa ile Tarım ve Orman Bakanlığının aralık ayında yayınladığı genelge ile bu yasaklı köpek ırklarına eklenen American Staffordshire Terrier ve American Bully ya da bu hayvanların melezlerini üreten, takas eden, sergileyen, ülkeye girişini, satışını, reklamını yani bu hayvanların ticaretini yapan şahıslara, hayvan başına 2022 senesinde 14 bin 982 TL para cezası getirdi.

Ağızlıksız ve tasmasız dolaştırmak yasak

Yasak ırklar olarak belirlenen hayvanlar kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız dolaştırılamayacak, halkın yoğun bulunduğu yerlere ve çocuk parklarına sokulamayacak. Sahipleri, bakamamaları halinde bu ırktan hayvanları belediyeye ait en yakın bakımevine bırakabilecek. Hayvan bakımevleri, yeni kanundaki değişiklik kapsamında, teslim edilen hayvanları kabul etmek zorunda olacak.

Söz konusu bu hayvanlara ait hiçbir işlem yapmadan sokağa terk eden sahiplerine 30 bin lira idari para cezası kesilecek. Yasaya aykırı hareket edenlerin hayvanlarına el konularak belediyelere ait bakımevlerine götürülecek.