Vekillerden gece yarısı önergesi ! Son dakika kabul edildi

TBMM tatile girmeden son gün gece yarısı verilen son dakika önergesi kabul edildi. Önergeye göre emekli vekillerin maaşı, memur maaş katsayısına bağlandı. Alınan bu karar ile emekli vekillerin maaşları 40 bin liraya çıkarken, çifte maaş alacaklar ise 100 bin liraya yakın para alacak.

Vekillerden gece yarısı önergesi ! Son dakika kabul edildi

TBMM 1 Ekim’e kadar sürecek şekilde tatil edildi. Meclis tatile girmeden önce emekli milletvekillerin bir süredir şikayetçi oldukları maaşları ile ilgili düzenleme dün gece yarısı yapıldı. Yapılan düzenleme ile eski milletvekilleri de diğer memurlar gibi temmuz ayından itibaren geçerli olmak kaydıyla zamlı maaş alacak.

Maaş düzenlemesi ile ilgili adım
Geçen haftalarda Plan ve Bütçe Komisyonunda bu krizle ilgili ilk çalışmalara başlanmıştı. Torba teklife eklenen yeni bir madde ile önce TBMM eski başkanları, eski başbakanlar ve emekli milletvekillerinin maaşlarının Cumhurbaşkanı Ödeneği'ne endeksli olması uygulamasına son verilirken , maaşların memur maaş katsayısına bağlanması kararlaştırıldı. Ancak zamlı maaşların ocak 2023 tarihinde ödenmesine karar verildi.Alınan bu karar  yeni bir krize sebep oldu. Zamlı maaşların temmuz ayından itibaren ödenmesi istendi.

Eski vekillerden istek
Uygulamanın temmuz ayından itibaren geçerli olmasını isteyen eski vekiller için önerge verildi.Toplanan Meclis Genel Kurulunda torba teklif görüşülürken eski vekillerin bu istekleri göz önüne alınarak verilecek olan zamların yürürlük tarihinin, değiştirilmesine ilişkin önerge verildi. Yapılan önergenin kabul edilmesiyle, maaş artışı uygulaması temmuz ayına çekilmiş oldu.Bu şekilde eski TBMM Başkanı ve eski başbakanlar ile eski milletvekillerinin maaşlarının zamlı bir şekilde temmuz ayından itibaren almalarına karar verildi.

Çift maaş alacaklar
Gerçekleşen yeni düzenleme ile 18 bin lira olan emekli milletvekili maaşı 15 Temmuz tarihinden itibarıyla 28 bin liraya yükseldi. 15 Temmuz'dan itibaren memurların maaşlarına yapılması beklenen yüzde 40'lık artışla birlikte emekli milletvekillerinin maaşı 40 bin liraya yaklaşacak. Çift maaş alanların maaşları ise yapılacak zamla birlikte  100 bin lira civarında olacak. TBMM eski başkanları ve eski başbakanların aylıklarının ise temmuz zamları ile 43 bin liraya yükselmesi bekleniyor.