Van-İran Sınır Hattına 295 kilometrelik duvar örülecek

İçişleri bakanlığınca yapılan açıklamada, “Bakanımız Sn. Süleyman Soylu, Van Çaldıran'da, Türkiye-İran Sınırında Yapımı Devam Eden Sınır Duvarları İle İlgili İnceleme ve Açıklamalarda Bulundu” denildi.

Van-İran Sınır Hattına 295 kilometrelik duvar örülecek

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, temasları kapsamın Van´daydı. Türkiye-İran sınır hattında bulunan hudut karakollarını da havadan inceleyen Soylu, kaçak geçişlerin önüne geçebilmek için duvarın örüldüğü bölgeye geçti. Soylu, Van-İran sınır hattındaki 295 kilometrelik duvarın 2023´te tamamlanacağını söyledi.

'SINIR HATTINDA BULUNAN 26 MAYIN BÖLGESİ TEMİZLENDİ'

Sınır duvarının örüldüğü karayolu hattında incelemelerde bulunan Bakan Soylu, 3,5 yılı aşkın süredir doğu ve güney sınırında güvenlik duvarı çalışmalarının yürütüldüğünü belirterek, şöyle devam etti;

"Bugüne kadar Ağrı, Iğdır sınırları ve onun da hemen üstünde Ermenistan sınırı olarak nitelendireceğimiz sınırlarda gerek duvar gerek aydınlatma ve çit çalışması yapılmıştır. Bir siyasi partinin 14. katından Türkiye'de sınırlar iyi tutulmuyor, sınır namustur diyerek burada yapılanları görmezden gelmek vicdana da, insanlığa da fedai can ederek buralarda mücadele eden kahraman güvenlik güçlerimize bühtan ve iftiradır. Bunu böyle söyleyerek ardından bunu şehirlerin bilbordlarında, üst geçitlerde pankartlama çalışması yaparak, devletini milletinin gözünde aciz durumu düşürmeye çalışmak son derece insanoğluna yakışmayacak davranıştır. Van-İran sınırında yaklaşık bir ay önce 5-6 metre karın altında kalan ve her türlü çalışmanın neredeyse imkansız hala geldiği bir alanda güvenlik duvarı inşa edildi. Şu ana kadar 26 mayın tarlası temizlendi. Bugüne kadar özellikle Ağrı, Iğdır sınırı ve içine bulunduğumuz Çaldıran sektörü dahil, 191 kilometre duvar yapılmıştır. 837 kilometre duvar da Suriye sınırında gerçekleştirilmiştir. Toplam 1028 kilometre duvar şu ana kadar yapılmıştır. Bir duvarın yapılması için neler lazım. Bunu yine CHP'nin 14. katından anlayabilmek isteyenlere ifade etmek istiyorum. Şu anda şu sektörde 26 mayın tarlası temizlenmektedir. Mayın tarlasını temizleyenler jandarmanın mayın bölüğüdür bunu akredite edenler de Milli Savunma Bakanlığı'nın MAFAM adlı bu konudaki birliğidir. Ondan sonra burada güvenlik yolu açılır. Bu yapılırken burada güvenlik önlemi alınır. Çünkü karşı taraftan ve terör örgütünün her noktadan taciz edebilme kabiliyetine karşı burada sınır birliklerimiz aynı zamanda Polis Özel Harekat (PÖH) ve jandarmamız sınır güvenlik yolların rahatlıkla yapılabilmesi için burada tedbir alırlar."

'BİRÇOK BÖLGEDE MAYIN ÇALIŞMASI VAR'

Bakan Soylu, 295 kilometre olan Van-İran sınır hattında birinci, ikinci ve üçüncü etapta 26 tarlada mayın çalışması yapıldığını ifade etti. İran sınırında yer alan Başkale ilçesine bağlı Gelenler ve Albayrak mahallelerinde de çalışmaların gelecek yıl sonuna kadar tamamlanacağını belirten Soylu, "Doğu sınırımızın tamamı 2023 yılında Cumhuriyetimiz için 100. yılında hem duvarlarla hem optik kulelerle hem termal kameralarla hem güvenlik yollarıyla tel çitleriyle kontrol altında tutulacak." dedi.