Umreden Gelen 10 Bin 330 Kişi İki Şehirde Karantinaya Alındı

Umreden dönen 10 bin 330 kişi, Ankara ve Konya 'da bulunan KYK yurtlarında karantina altına alındı. 14 günlük süreç başladı.

Umreden Gelen 10 Bin 330 Kişi İki Şehirde Karantinaya Alındı

Son dakika haberi: Umreden dönen 10 bin 330 kişi Ankara ve Konya'daki 5 yurtta karantina altına alındı.

Kutsal toprakları ziyaret etmek için Suudi Arabistan 'a umreye giden Türk vatandaşlarıyla ilgili bir son dakika açıklaması yapıldı. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yapılan son dakika açıklamasında, "Ankara ve Konya'daki bazı yurtlar, umreden dönen vatandaşlarımızın karantina süresi boyunca kalabilmeleri için uygun hale getirilmiş ve söz konusu karantina süreci başlamıştır" ifadelerine yer verildi. 

Ankara 'da gece saatlerinde Esenboğa Havalimanı 'na inen uçakta bulunan yolcular, önce havalimanında hazır bekleyen sağlık ekipleri tarafından kontrole tabi tutuldu. Daha sonra da bazıları Gölbaşı 'ndaki yurtlarda karantina altına alındı.

POLİS YOĞUN ÖNLEMLER ALDI

Polis çevrede yoğun güvenlik önlemleri aldı. Umre yolcularını taşıyan otobüs şoförleri de özel kıyafetler giydi.

DİYANET'TEN AÇIKLAMA GELDİ

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, umreden dönenlerle ilgili bir açıklama yaptı ve  son 5 bin 300 kişinin hem kendi hem de başklarının sağlığını korumak için 14 gün boyunca evden çıkmamaları uyarısında bulundu.

Gençlik ve Spor Bakanlığı: "Ankara ve Konya'daki bazı yurtlar, umreden dönen vatandaşlarımızın karantina süresi boyunca kalabilmeleri için uygun hale getirilmiş ve söz konusu karantina süreci başlamıştır."

VİRÜSTE İKİNCİ AŞAMA

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü virüsle ilgili son durumu şu şekilde aktardı:

"Türkiye süreci iyi yönetti. Bu alınan tedbirler işe yaradı. Virüsün Türkiye'ye girmesi 90 gün ertelendi, bu da Türkiye'ye zaman kazandırdı. Türkiye bu zaman içinde kendini mücadele için hazır hale getirdi. Bugün böyle bir salgınla nasıl baş edebileceğimizi biliyoruz. Bütün altyapı hazır.

Tanı tedavi rehberleri oluşturuldu. Algoritmalar oluşturuldu. İlk aşamayı iyi yönetti. Şimdi ikinci aşamadayız. Bu aşamada salgına dönüşmesini öteleyebilirsek, geciktirebilirsek, önleyebilirsek belki de çok büyük bir hasar görmeden bu süreci atlatabiliriz.

Bazı tedbirler zamanında alınırsa işe yarar. Aynı tedbiri zamanı geçtikten sonra alırsanız bir işe yaramayabilir. Tedbiri geciktirmemek lazım. Özellikle İran ve İtalya gibi ülkelerin süreci doğru yönetemedikleri anlaşılıyor. O ülkelerde beklenenin üzerinde bir hasar oluşturdu. Bir sorun var. Diğer ülkelere göre bu ülkelerde çok daha travmatik oldu süreç.

Karantinanın amacı başkasına bulaşmayı engellemektir. Bir odaya alıyorsunuz giriş çıkışı kapatıyorsunuz yalnız olarak orada yaşıyor. Bu kişi hasta ise hastalığı atlatana kadar yanına bir başka insan koymuyorsunuz. Bir diğer insanlara bulaştırmasın diye.

O konuyla ilgili denenmiş ilaçlar var. Türkiye'de var olan ilaçlar var. Virüse karşı özel bir ilaç yok. Bu virüste kullanılan ve etkili olan ilaçlar var. Onlarla tedavi ediliyor. Hastaların çoğu da bu tedaviden fayda görüyor, iyileşiyor, taburcu ediliyor, evlerine gönderiliyor. Karantinada bulunan hastanın tedavisini sorumlu doktor ve sorumlu hemşire yapar. Mümkün olduğu kadar aynı doktor aynı hemşire girer. Çok sayıda kişinin girmemesi tercih edilir. Doktorlar ve hemşireler maske, gözlük, eldiven takıp girerler. Dolayısıyla ona geçmez. Korunmuş olarak girildiğinde sorun olmaz."