Uçak Yolculuğu Yapacaklar Dikkat: Yeni Uygulama Başladı

Uçak yolculuğu yapacak vatandaşlar için son dakika açıklaması yapıldı. Hemen hemen tüm havayolu şirketleri koltuk seçiminde ücretli tarifeye geçti.

Uçak Yolculuğu Yapacaklar Dikkat: Yeni Uygulama Başladı

Uçak yolculuğu yapanlar dikkat. Yeni dönem başladı.

Son dönemlerde birçok havayolu şirketi , hemen hemen tüm hizmetlerini paraya dökmeye başladı. Havayolu şirketleri son dönemlerde kooltuk seçimindne ek ücret kesilmesi 

Havayolu şirketleri, her şeyi paraya dökmeye devam ediyor. Pegasus ve Onur Air gibi birçok havayolu şirketinin başlattığı koltuk seçiminden ücret kesilmesi uygulamasına son olarak Türk Hava Yolları firması da eklendi.  Ekonomi uçuşu yapan vatandaşlar, daha önce koltuk seçimi yaparken para vermiyordu ancak yeni düzenleme sonrası koltuk seçimi ücretli olacak. 

Söz konusu uygulama geçtiğimiz 22 Eylül 2019 günü başladı.  Söz konusu yeni uygulama kapsamında firma müşterilerine EcoFly, ExtraFly, PrimeFly ve Business seçeneklerinden oluşan yeni bilet tiplerinin hiçbirinde check-in işlemi sırasında ücret talep edilmiyor. Yalnızca, EcoFly seçeneğinde yolcuların koltukları sistem tarafından (check-in sırasında) otomatik olarak belirleniyor, eğer belirlenenin dışında bir koltukta seyahat etmek isteniyorsa ek ücret istenecek.. EcoFly 'ın dışındaki tiplerde ise yolcular uçuşa 6 saat kalaya kadar ücretsiz koltuk seçimi yapabiliyor.

Düşük bütçeli havayolu, geleneksel hizmetlerin çoğunu içermiyor, ilgili şirket de indirimli bilet fiyatlarında kaybedilen geliri telafi etmek için yemek, koltuk tahsisi ve bagaj gibi ekstralar için ücret alıyor. İşin ilginç yanı, THY'nin yeni fiyatlandırma sistemindeki fiyatlar incelendiğinde tüketicilerin ucuz bilet almasını gerekli kılacak bir durum olmadığı da görülüyor. Bir yolcu Ecofly seçeğinden bilet alıp, sonradan ücret karşılığında koridor kenarında bir yer almak istediğinde, koltuk için ödediği rakam eklenince toplam fiyat bir üst segment olan Extra fly'a denk geliyor. Yani hiçbir şey değişmiyor. Tüketicilerin THY'nin bu uygulamasına yönelik en büyük eleştirisi ise, en ekonomik segment ile üst segment arasında fiyat farkının fazla olmaması şeklinde dile getiriliyor. EcoFly ile ExtraFly arasındaki farkın azlığına dikkat çeken tüketiciler bu duruma "Ne gerek vardı?" şeklinde tepki gösteriyor.

Bilet fiyatları ile ilgili konuşan Ağaoğlu, "Diğer alternatif öneriler de kapitalist sistemin çok parası olana daha iyi hizmet anlayışına giriyor. Ama bunun tüketiciler açısından yararlı tarafı şu: uygulama ekonomik uçmak isteyen, uçuş sırasında tüketmeyeceği ikramlara muhatap olmak istemeyen vatandaş için ucuzluk getirmesi halinde tüketici açısından yararlı olabilir. Tabii ki fiyat farkının gerçekten lehte olup olmadığını izleyip göreceğiz" şeklinde konuşuyor. Ağaoğlu, yolcunun cam kenarında oturmak yerine, yüzde 10 ucuza uçmayı daha çok önemsediğini sözlerine ekliyor.

Ağaoğlu yaptığı açıklamada konunun fırsatçılığa dönüştürülmemesi gerektiğini söyledi.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA