Türkiye, Rusya ve İran'dan Ortak Açıklama Geldi

Türkiye Cumhuriyeti, Rusya ve İran tarafından Cenevre'de başlayan Suriye Anayasa Komitesi'nin beşinci tur toplantısı marjında yapılan istişarelere dair ortak açıklama metni yayımlandı.  

Türkiye, Rusya ve İran'dan Ortak Açıklama Geldi

Açıklamaya göre, Türkiye, İran ve Rusya Astana formatının garantörleri olarak 25 Ocak'ta başlayan Anayasa Komitesi Yazım Komisyonu'nun olağan oturumu marjında yapılan üçlü görüşmeyle, Suriyeli delegeler, BM Genel Sekreterinin Suriye Özel Temsilcisinin istişareleri sonucunda, Suriye egemenliği, bağımsızlığı, birliği ve toprak bütünlüğünde kuvvetli taahhütler vurgulandı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Suriyelilerin öncülüğünde ve sahipliğinde, Birleşmiş Milletler’in kolaylaştırıcılığında, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararıyla uyumlu olarak yürütülen siyasi sürecin ilerletilmesinde, Astana garantörlerinin belirleyici katkısı ve Soçi’deki Suriye Ulusal Diyalog Kongresi kararlarının uygulanması sonucunda Cenevre’de oluşturulan Anayasa Komitesi’nin önemli rolünü vurgulamışlardır. Anayasa Komitesi’nin çalışmalarının uzlaşı anlayışı ve yapıcı angajmanla, dış müdahaleler ve haricen dayatılan süreler olmaksızın, Suriye halkının mümkün olan en geniş desteğinin alınmasını teminen üyelerinin genel mutabakata varması amacıyla yürütülmesi gerektiği doğrultusundaki görüşlerini beyan etmişlerdir.

Soçi’de 16-17 Şubat 2021 tarihlerinde gerçekleştirilmesi öngörülen Astana formatında Suriye konulu müteakip Uluslararası Toplantı’da (Astana-15) yukarıda bahsekonu hususlardaki istişarelere devam etme yönündeki niyetlerini teyit etmişlerdir.