Türk İş'ten Asgari Ücretle İlgili Yeni Açıklama: İnsan Onuruna Yaraşır Bir Yaşam İçin Son Derece Önemli

Türk İş Başkanı Ergün Atalay ve Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar'ın imzasını taşıyan yazılı açıklamada, Asgari ücretten vergi alınmamasına yönelik talep ve bu düzenlemenin aciliyetine dikkat çekildi.

Türk İş'ten Asgari Ücretle İlgili Yeni Açıklama: İnsan Onuruna Yaraşır Bir Yaşam İçin Son Derece Önemli

Geçtiğimiz günlerde TBMM'de asgari ücretli çalışanlardan vergi alınmamasına yönelik İYİ Parti'nin önergesi gündeme gelmiş, AK Parti'nin red oyu, MHP'nin çekimser kalması neticesinde ilgili teklif reddedilmişti. MHP , Asgari ücretten vergi alınmaması konusunda kanun teklifi gelmesi gerektiğini, o yüzden çekimser kalındığını açıklamıştı.

Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay da , asgari ücretten alınan vergiler sebebiyle milyonlarca kişinin mağdur olduğunu söylüyor.

Konuyla ilgili Türk-İş Genel Merkezinden yapılan açıklamada, vergi diliminden dolayı mağduriyetin günden güne arttığına yer verilirken, "Çalışanların ücretleri Türkiye ekonomisinin büyümesine eşdeğer bir düzeyde artmamakta, sadece enflasyona endeksli yapılan ücret artışları, hem doğrudan ödenen vergiler hem de temel ihtiyaçlar için yapılan harcamalardan alınan dolaylı vergilerle geri alınmaktadır. Yılbaşında yüzde 15 olarak kesilen vergi miktarı, iki kattan daha fazla artarak yıl sonunda yüzde 35'e çıkmaktadır... Bu nedenle işçilerin ücret gelirleri yönünden mevzuatımızda öngörülen vergi yükümlülüklerinin azaltılması, işçilerin ücret gelirlerinin vergi oranının indirilmesi ve işçi lehine belirli bir orana sabitlenerek işçilerden vergi kesilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.İşçiler üzerindeki vergi baskısı, özellikle 'özel indirim' tutarının kalkması, ardından ücretliler lehine olan ayırım ilkesinden vazgeçilerek vergi tarifesinin teke indirilmesi ve çalışanların üçüncü dilimdeki gelir vergisi tarifesine uygulanan vergi oranının yüzde 20'den yüzde 27'ye yükseltilmesi gibi nedenlerle artmıştır. İktisat öğretisinde 'sabit gelirli' olarak tanımlanan ücretliler, vergi politikalarıyla 'azalan gelirli' haline gelmiştir." değerlendirmelerinin yer aldığı görüldü.

İYİ PARTİLİ YOKUŞ: ASGARİ ÜCRETLİLER ZATEN ALACAKLI

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, 2018 yılında asgari ücretlilerin maaşlarının artması gerektiğini, hali hazırda asgari ücretlilerin enflasyon göz önüne alındığında alacaklı durumda olduğunu söylemişti. Asgari ücretin 2019 yılında en az 2 bin TL ile başlaması gerektiğini vurgulayan Yokuş, 2019 yılının ikinci yarısında asgari ücrete tekrar zam yapılmasının önemine dikkat çekmişti.

KAMUBULTENİ.COM - ANKARA