TÜBİTAK 17 ilin gürültü haritasını çıkardı

TÜBİTAK'tan yapılan açıklamada 17 İlin stratejik gürültü haritası kamuoyuna duyuruldu. İşte yapılan açıklama ve detaylar.

TÜBİTAK 17 ilin gürültü haritasını çıkardı

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin tarafından bir son dakika açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinatörlüğünde toplamda 17 ilin stratejik gürültü haritası çıkarıldı.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin tarafından yapılan açıklamada stratejik gürültü haritasının belli bir alan kapsamında, farklı kaynaklar üzerinden fiziki çevre faktörleri de hesaba katılarak değerlendirmeler yapıldı. Yapılan değerlendirmelerin bir haritaya dönüştürüldüğünü açıklayan Ergin, çalışmanın şehirlerin gürültü politikasının gelişimine de yardım edeceği ve bu harita ele alınarak şehirlerin belirli noktalarında gürültülerin yoğunlaşmasının önlenmesi ve açılacak yeni mekanların bu gürültü yoğunluğu ele alınarak belirleneceği belirtildi. 

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, ÇTÜE tarafından yürütülen faaliyetle hazırlanan harita ile şehirlerde maruz kalınan gürültünün stratejik tahmina göre de kaynak sağlayacağını belirtti. Açıklamasına devam eden Ergin, yerel, ulusal ve uluslararası Vegabet düzeyde kamuya bilgi oluşturması açısından da bu haritaların büyük önem taşıdığını vurgulayarak, bu haritanın sonuçlarının, iller için önemli veriler sağladığının altını çizdi.

Ergin öte yandan bu harita ile gelecekte oluşabilecek gürültü kirliliklerinin de bu harita ile ortadan kaldırılmaya çalışılacağını açıkladı.

Gürültü Azaltım Senaryoları

Gürültü Azaltım Senaryoları hakkında da açıklamalarda bulunan Ergin, "MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü, Türkiye'de ilk kez Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinatörlüğünde ve ilgili belediyelerin desteğiyle Adana, Adıyaman, Antalya, Balıkesir, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kayseri, Malatya, Manisa, Mersin, Sakarya, Samsun, Sivas ve Trabzon gibi 17 ilin stratejik gürültü haritalarını hazırladı. Bu kapsamda söz konusu illerin yerleşim alanlarında yer alan karayolu, demiryolu, endüstri ve eğlence tesislerini kapsayan stratejik gürültü haritaları tamamlandı." ifadelerini kullandı.

Kamubulteni.com  | Ankara