Tek Tip Askerlikte Süreç TBMM'de Hızlı Başladı: 130 Bin Askere İyi Haber

Yeni askerlik sistemi görüşmeleri TBMM 'de hızlı başladı ve kanun teklifi komisyondan aynı gün geçti. Genel Kurul 'a sevk edilen askerlik kanununun bu hızla bayram öncesi yasalaşması bekleniyor.

Tek Tip Askerlikte Süreç TBMM'de Hızlı Başladı: 130 Bin Askere İyi Haber

Son dakika haberi: 130 bin askere terhis yolu açıldı.

Yeni askerlik sistemi kanunu önceki akşam TBMM 'de MSB komisyonunda kabul edildi. Kanunun komisyondan geçmesi sonrası sıra Genel Kurul 'a geldi. Kanun Genel Kurul 'da görüşülmeye başlanacak ve genel kuruldan da geçmesi sonrası askerlik kanunu yürürlüğe girecek. 

Dün sabah saatlerinde TBMM 'ye gelen ve aynı günün gecesi komisyondan geçen askerlik yasası, bu hızla önümüzdeki hafta genel kuruldan da geçer ve bayram öncesi yasalaşır. Söz konuus kanun teklifinin genel kurudlan geçmesi ve yasalaşması ile bayramdan önce 130 bin civarında asker erken terhis olacak. 

Kanun teklifinde, her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı askerlik hizmeti yapmaya mecbur olduğu belirtilerek, askerlik hizmet süresinin er ve erbaşlarda altı ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için on iki aydır. Erbaş ve erlerin istekli olanların, sıralı disiplin amirlerinin olumlu değerlendirmesi ile terhise hak kazandığı tarihten itibaren Bakanlıkça uygun görülecek sayıda ve altı ay sınırlı olmak üzere askerlik hizmetine devam edecekse sürenin sonunda terhis edilecek.

  • Jandarma ve Sahil Güvenlik mensuplarının askerlik hizmetleri ertelenecek.
  • Tabiplerin askerlik hizmetine ilişkin eğitimlerinden sonra Sağlık Bakanlığı'na emrine verilecek.
  • Yükümlülerin lise ve dengi okullarda öğrenim görenler için 22, dört yıllık fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokul öğrenim görenler için 28 yaşına kadar askerlik hizmeti ertelenecek.
  • Yurtdışında üç yıl çalışanlar dövizle askerlikten yararlanabilecek.
  • Muvazzaflık hizmetini yapanlar, TOKİ'den öncelikli faydalanabilecekler. Sosyal Güvenlik Kurumu primleri Bakanlıkça ödenecek.
  • Şehit olanların kardeşleri silahaltına alınmayacak. Terörle mücadele Kanunu kapsamında hayatını kaybedenelerin kardeşleri, 15 Temmuz 2016 darbe girişiminde hayatını kaybeden şehitlerin erkek çocukları ile aynı anne babadan olma kardeşleri silahaltına alınamaz.

Yeni askerlik bekleyenlerle bilgi alış verişi için TIKLA