Tek Tip Askerlikte Son Dakika Haberi: O Madde Değişebilir

Yeni askerlik sistemi ile ilgili son dakika kulis bilgisi. Yeni hafta ile birlikte askerlik görüşmeleri TBMM Genel Kurulu 'nda yeniden başlayacak ve kanun teklifinin maddeleri görüşülmeye devam edilecek. Edinilen son dakika bilgilerine göre 1 maddede değişiklik yapılacağı belirtiliyor.

Tek Tip Askerlikte Son Dakika Haberi: O Madde Değişebilir

Yeni askerlik görüşmeleri Salı günü TBMM 'de görüşülmeye devam edilecek.

TBMM Genel Kurulu , geçtiğimiz hafta yeni askerlik sistemini görüşmeye başladı. 3 gün sonunda sadece 2 madde kabul edildi ve askerlik sistemi görüşmeleri bu haftaya kaldı. 

İlk iki maddenin ardındna bu hafta meclisi yoğun bir çalışma mesaisi bekliyor. Yeni askerlik sistemi görüşmeleri,  Salı günü TBMM Genel Kurulu 'nun açılması ile yeniden başlayacak.

BİR MADDEDE DEĞİŞİKLİK SİNYALİ

Yeni askerlik sistemi yasasında tüm partilerin dbazı düzenleme talepleri var. Özellikle erken terhis nedeniyle silahaltındaki asker sayısının yarıya yakını terhis olacak. Bu da güvenlik endişesi olur mu sorusunu akıllara getiriyor. Suriye sınırında yaşanan gelişmeler, kıbrısta yaşanan gerilim ve devam eden çalışmalarda güvenlik endişesi geçtiğimiz hafta da gündeme gelmiş ancak MSB, herhangi bir sorun yaşanmayacağını ifade etmişti.

BİR MADDEDE DEĞİŞİKLİK OLABİLİR

Yeni askerlik sisteminde en çok itiraz edilen maddelerden biri de , Cumhurbaşkanına askerlik muafiyeti verme yetkisi maddesi oldu. Savaş, barış, olağanüstü hallerde bazı yerlerde görev yapanların Cumhurbaşkanı onayı ile askerlik hizmetini yapmış sayılması maddesinde bir değişiklik yapılması bekleniyor. 

BÜLENT TURAN 'DAN AÇIKLAMA

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan Milliyet 'te bugün yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

- Askerlikle ilgili yeni kanun teklifiyle ne amaçlanıyor?

Bizim asıl meselemiz öngörülebilir ve sürdürülebilir bir sistem olması. Şartlar değişti. Toplumun talepleri vardı. Eğitime ulaşma imkânı arttı. Teknik, teçhizat değişti. Bunları dikkate almamız gerekiyordu. Günümüz şartlarında yeni bir askerlik sistemi ihtiyacı ortaya çıktı. TSK’nın personel ihtiyacına cevap verecek; ülkemizin eğitimli insan gücü kaynağının etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayacak bir sistem amaçlıyoruz. Bu askerlik sistemimiz açısından önemli bir reformdur. Her ay celp dönemi olmasın istiyoruz. Bütün modelleri inceledik. Mevcut sistemi daha da güçlendirmek adına milli ve tarihi değerlerimiz doğrultusunda hareket ettik. Tüm paydaşların görüşlerini aldık. Burada sisteme zarar verecek, göz ardı ettiğimiz, güvenlik zafiyeti oluşturacak hiçbir şey asla söz konusu değildir. Askerlik hizmeti, ordumuz ve ülkemizin güvenliği her zaman öncelikli konumuz. 

- Askerlik Kanunu Teklifinin geri çekilmesi söz konusu mu?

Kanun Teklifinde olağanüstü bir süreç varmış gibi algılanıyor. Bu böyle değil. Askerlik gibi önemli bir konuda muhalefetin görüşlerini elbette önemsiyoruz. Yapıcı olmak kaydıyla katkılarını değerli bulur ve makul karşılarız. Muhalefetin birkaç konuda şerhi var, bunları tekrar gözden geçiriyoruz.

Olayı Kanun çekiliyormuş, çekilmiyormuş, bir kriz varmış gibi kamuoyuna yansıtmak doğru olmaz. AK Parti Grubu olarak Askeralma Kanunu Teklifimizin arkasındayız. Genel Kurulun takdiri her zaman baş tacıdır. Değişiklikler, revizeler olabilir ama kanun teklifinin çekilmesi söz konusu değildir. Görüşmeye devam edeceğiz. Temennimiz bu hafta yasanın hızlı bir şekilde görüşülmesini sağlamaktır. Kanun Teklifimizi en tam mutabakatla Genel Kurul’da geçirmek istiyoruz.

ASKERDE KALANA DAHA FAZLA MAAŞ VERİLMELİDİR

Yeni sistemde 6 ay askerlik hizmetni yapan adaylar , terhis olabilecek. Ama isterlerse 6 ay daha askeriyede kalıp asgari ücret tutarında maaş alabilecekler. Ancak asgari ücret , gençleri askerde tutmaya yetmeyecekttir. Bedelli askerlik ücreti 30 bin TL iken , askerde 6 ay daha kalmak isteyenlere ayda 2020 TL'lik ücret düşük.

YENİ ASKERLİK BEKLEYENLER BU ADRESTE

Tek tip askerlik bekleyen gençlerle bilgi alış verişi için TIKLA

YENİ ASKERLİK KANUNU İLE İLGİLİ TÜM GELİŞMELERDEN ANINDA HABERDAR OLMAK İÇİN MOBİL UYGULAMAMIZI AŞAĞIDAKİ LİNKLERDEN İNDİRİN 

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN