Tek Tip Askerlikle İlgili Son Dakika Açıklaması-10 Değişiklik Yapıldı

CHP 'li Engin Özkoç 'tan son dakika açıklaması geldi. Özkoç yaptığı açıklamada yeni askerlik sistemindeki düzenlemeleri kamuoyu ile paylaştı.

Tek Tip Askerlikle İlgili Son Dakika Açıklaması-10 Değişiklik Yapıldı

Yeni askerlik sistemi ile ilgili son dakika açıklaması.

CHP Sakarya Milletvekili ve Grup Başkanvekili Engin Özkoç , yeni askerlik sistemi ile ilgili son dakika açıklamsaında bulundu ve CHP 'nin isteği ile yapılan değişikliklere değindi. 

10 MADDEDE DEĞİŞİKLİK

CHP 'den yapılan açıklamada, yeni askerlikte 10 maddede bazı değişiklikler yapıldığına yer verildi. 

Açıklama şu şekilde;

"ASKERLİK YASASI değişiminde, CHP'nin çabaları ile 10 madde olumlu yönde değişti

Yasanın çok ciddi sorunlarını karşı çıkarak değil öneri getirerek yapıcı ve sağlıklı muhalafetin örneğini veren Grup Bşk vekili @enginozkoc ve milletvekili @tgmcelebi 'yi kutlarım"

ENGİN ÖZKOÇ'TAN AÇIKLAMA

Özkoç düzenlediği basın toplantısında şu ifadeleri kullandı:

"Dedik ki yükümlü oranı düşecek. Bu bir zaaf yaratabilir dedik. Hükümet bir çalışma yaptı ve her ay celp dönemi olacak. Daha fazla kişi askere alınacak. Arkadaşlarımızın verdiği bilgiye göre 200 bin eksik var.

Her ay celp yeterli değil.

Bir diğer önerimiz ise Cumhurbaşkanlığına verilen yetki. Cumhurbaşkanına askerliği düşürme yetkisinin verilmemesi gerektiğini söyledik. Bunu da uygun buldular ve Cumhurbaşkanına gerektiği zamanda askerlik süresinin arttırılması yetkisini verdiler. "

İşte yapılan açıklamanın tamamı:

Gerçekten önemli günler yaşıyoruz hem iç hem dış politikada, adaylar yarışıyor İstanbul'da. Biz de TBMM'de önemli bir yasayı çıkartmak için hep birlikte çalışıyoruz. İktidar partisi çok önemli bir yasayı tam da böyle bir zamanda görüşmeye açtı.

Türkiye Cumhuriyeti ordusunun yeniden yapılandırılması konusu genel kurulda görüşülüyor. 3 bölümden oluşan ve onlarca maddeden oluşan bu yapılandırma önümüze geldiğinden beri çok ciddi bir çalışma yürüttük. Kamuoyuna biz şöyle seslendik, "Biz ordumuzun günün şartlarına uygun olarak yeniden yapılandırılmasının karşısında asla olmayız. Ancak bu yapılandırmanın herhangi bir zafiyet içermeden, daha güçlü bir şekilde çıkabilmesi için her türlü katkıyı sunacağız ve elimizden geleni yapacağız" dedik.

Görüşmelerimizi gerçekleştirdik. Kendi önerilerimizi sunduk:-Yükümlü oranı %70'ten %30'a düşüyor, bu bir zafiyet yaratabilir dedik. 3 ayda bir celb uygulaması 2020 Ocak'tan itibaren her ay celb uygulaması olarak değiştirildi. Böylece daha fazla kişi askere alınacak. Bunu yeterli görmüyoruz. 200 bin açık var. Bu konu ile ilgili uyarılarımızı yaptık.-

Cumhurbaşkanının askeri 6 aydan 3'e yani yarıya düşürme yetkisi kabul edilemez dedik. Çünkü cumhurbaşkanı askerliği düşürme yetkisine sahip olamaz. ancak cumhurun ve ordunun başı olarak yeri ve zamanı geldiği zaman askerliği arttırma yetkisine sahiptir dedik. Söylediğimizi doğru buldular ve en az 6 ay olmak koşuluyla arttırabilme yetkisini devam ettirdiler.-İhtiyaç fazlası yükümlülerin bedelliden yararlanması maddesi istediğimiz gibi değiştirildi.

Bedelli sivil savunmada AFAD eğitimi eklenmeli. Dedik ki 1 ay eğitim veriyoruz bedellilere, o bir ayda da AFAD eğitimi alsınlar, AFAD yasasında değişiklik yapalım ve yaptığımız değişiklikle afet bölgelerinde 2 yıl süreyle bedelli askerlik yapanlara seferberlik emri çıksın dedik.

-460 bin yoklama kaçağı bedelliden 1 kereye mahsus kurasız yararlanmasını istiyoruz. Bununla ilgili görüşmelere başladık. Bunun olması için elimizden geleni yapacağız.-Cumhurbaşkanının izin yetkisi acil durum ve afetlerde olmalı. Madde bizim istediğimiz gibi değiştirildi.

-Askerlik hizmetini tamamlayanların profesyonel askerliğe başvuruda ilave 20-25 puan alması fazla azaltılmamalı, bu madde de istediğimiz gibi değiştirildi.

-TOKİ'den öncelikli ev alma hakkı sadece er, erbaş değil sözleşmeli er, uzman erbaş için de uygulanmalı. Bu konuda çalışmalar başlatıldı.

-Şehit ailelerine ev hibe edilmesi maddesini çok önemsiyoruz. 6 aydan fazla askerlik yapan er için TOKİ'den yardım konusuysa o zaman şehit ailelerinin sıvasız evlerinin üstünde asılı hali, yoksul ailelerimizin evinden kalkan şehit cenazeleri içimizi acıtıyor. Çocuklarımız bu vatan için hayatlarını kaybettiler, onlara sonsuza kadar sahip çıkmalıyız.

-Cumhurbaşkanının askerlikten muaf yetkisi maddesinde barışta ve savaşta istediği kişi ve kişilerin gerekirse askerlikten muaf tutması söz konusuydu. Bunu da şöyle değiştirdik, MGK'nin tavsiye kararı, Sivil Savunma Bakanı'nın oluru ve Cumhurbaşkanının onayıyla.Böylece 10 maddede değişiklik yaptık. Bundan sonra da maddeleri görüşmeye devam edeceğiz. Eğer maddeler istediğimiz gibi çıkıyorsa; dün desteğimizi verdik, bugün vermeye devam edeceğiz ve yarından itibaren bu işin sonuçlanmasını istiyoruz. Maddenin yasal olarak devreye girmesi iktidarın yetkisidir. Yasallaşma sürecini bir an önce başlatılmalıdır. CHP olarak her konuda titizlikle, karşı çıkarak değil masaya oturup doğruları söyleyerek görevimizi yapmaya devam edeceğiz. Kaynak: CHP Grup Başkanvekili Özkoç: Askerlik yasasında 10 maddede değişiklik yaptık 

YENİ ASKERLİK BEKLEYENLER BU ADRESTE

Tek tip askerlik bekleyenlerle bilgi alış verişi için TIKLA