Tacikistan ve Kırgızistan'ın 31 Yıllık Sınır Çatışması

Sovyetler Birliği tarafından ekonomik, kültürel, siyasi ve etnik faktörler gözetilmeksizin çizilen sınırlar, bağımsızlık mücadelesini yeni kazanan Orta Asya ülkeleri Tacikistan ve Kırgızistan’ı 31 yıldır karşı karşıya getiriyor. Tacikistan ve Kırgızistan devletleri, SSCB'nin (Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği) dağılmasıyla beraber toplumsal, siyasi ve ekonomik problemlerin üstesinden gelmeye gayret ederken, diğer taraftan da ülke sınırları ile alakalı problemlerle karşılaşıyor.

Tacikistan ve Kırgızistan'ın 31 Yıllık Sınır Çatışması


Her iki ülkenin önceliği arasında yer alan ve Sovyetler Birliği'nden miras kalan sınır problemine çözüm arayışları sürerken, bu iki ülkenin sınır bölgelerinde coğrafik durum, ulaşım, etnik yapı ile su kaynakları sebebiyle çözüm arayışı çıkmaza sürükleniyor.

Batken Bölgesi
Ülkenin güneyinde bulunan Tacikistan ile Özbekistan'a sınırı olan Batken Bölgesi, tabiat güzelliği, düzgün transit yolları ve doğal yeraltı ile su kaynakları, 500 bin civarındaki nüfusu ile Kırgızistan'ın 7 bölgesinden birini meydana getiriyor. 

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek’ten 750 kilometre uzaklıkta ve ülkenin güneybatısında bulunan Batken Bölgesi, Orta Asya'da meşhur Fergana Vadisi'nin kenarında bulunuyor. 


Fergana Vadisi'nde Özbekistan'ın Fergana, Andican, Namangan ile Tacikistan'ın Hocan, Kırgızistan'ın ise Oş ve Celalabat ile Batken bölgeleri yer alıyor. 


İki Ülke Sınırının Hemen Hemen Yarısı Problemli 

Bölgede en problemli sınırlara sahip olan Tacikistan ve Kırgızistan ise bu problemi uzun zamandır çözemiyor ve bu ülkenin sınırlarının kesiştiği Fergana Vadisi ise sınır anlaşmazlıklarının ana problemini meydana getiriyor. Kırgızistan ile Tacikistan arasındaki 970 kilometrelik sınırdan yalnızca 503 kilometresi belirlenmişken diğer taraftan 2012 senesinden itibaren devam eden sınır belirleme çalışmalarında yanılacak 47 kilometre üzerinde uzlaşıldı.