Suriyeli Çocuk Başkanlık Koltuğuna Oturdu :Bolu Belediye Başkanım Suriyeli Kardeşlerimin Ekmeğini Kesme

Ağrı Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Suriyeli Berivan Abbas, Suriyelilere yardımları keseceğini açıklayan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'a seslenerek, suriyelilere yardımların kesilmemesi gerektiğini söyledi.

Suriyeli Çocuk Başkanlık Koltuğuna Oturdu :Bolu Belediye Başkanım Suriyeli Kardeşlerimin Ekmeğini Kesme

Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, Ağrı'da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında koltuğunu bir suriyeli çocuğa teslim etti. Suriyeli Berivan Abbas burada, Bolu belediye başkanının yardımları kesmesiyle ilgili, 'Recep Tayyip Erdoğan'ı, Savcı Sayan'ı, Ağrı'yı ve Türkiye'yi seviyoruz. Bolu Belediye Başkanımız, Suriyeli kardeşlerimin ekmeğini kesme' dedi. Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan ise, "Atatürk, Berivan'ın dedeleri yetim kalmasın diye o zaman büyük mücadeleler vermişti. Ne yazık ki bugün 'Atatürk'ün askeriyim' diyen insanlar, Bolu Belediye Başkanı, Berivan gibi çocukların ekmeğini kesmeye çalışıyor. Bu bir tezattır, çelişkidir. Bunu da Türk halkının vicdanına bırakıyorum. Biz Ağrı'daki çocuklarla birlikte Türkiye'ye 'Berivan başımızın tacıdır' diyoruz." dedi.

Bahsi Geçen Suriye Cephesi

Suriye Filistin cephesi 1917 yılından itibaren faal olarak savunma yapılan bir cephedir. Bu cephe Bağdat’ı geri kazanabilmek amacıyla 7. Ordunun kurulması ile faaliyet kazanmıştır. Suriye Filistin cephesinde İngiliz ordularına karşı mücadele verilmiştir. Almanya’nın müttefiki durumunda bulunulması nedeni ile ordunun ihtiyacı olan yardımı sağlamıştır. 6. Ve 7. Ordular bir araya gelerek yıldırım ordularını oluşturmuştur. Suriye Filistin cephesinde kurulan yıldırım ordularının komutanlığına Alman general Falkenhayn getirilmiştir. Ordunun kurulması üzerinden kısa süre geçmiştir 1918 yılında Falkeynhayn’nın yerine general Limon von Sanders getirilmiştir. Yıldırım ordularının bünyesindeki 7. Ordunun komutanı Mustafa Kemal Atatürk idi. Suriye Filistin cephesini koruyan yıldırım ordularını oluşturan asker sayısının çok üzerinde bir asker sayısı olan İngiliz orduları (tahmini olarak 400.000’den fazla askeri bulunuyordu) kendilerine karşı savunma yapan yıldırım ordularını geçerek Suriye içlerine doğru ilerlemeye başladı. Bu taarruzun sonucunda Şam düştü ve düşman eline geçti. Suriye Filistin cephesindeki yıldırım ordularının Halep şehrinde İngiliz ordusuna karşı savunma hattı oluşturulma görevi Mustafa Kemal’e bırakıldı. Suriye Filistin cephesinde kurulan savunma hattında başarılı olup İngiliz ordusunu durdurmayı başardı. Suriye Filistin cephesindeki bu başarıdan sonra Mustafa Kemal Yıldırım ordularının komutanlığına getirildi.

Suriye Filistin cephesinin açılma nedeni :

Bu cephe, Süveyş ve Irak savaş bölgelerinde yenilgiye uğrayan Osmanlı ordularını tamamen bölgeden çıkarma amacı ile açılmıştır.

Osmanlılar’ın içerisinde bulunan Arap kökenli kişileri kışkırtarak bölgeyi kendi kontrolleri altına almak isteyen İngilizler tarafından açılan bir cephedir.

Suriye Filistin cephesi ne gibi sonuçlara yol açmıştır?

Bu cephede girişim tamamen Alman kontrollü orduda dolayısı ile Osmanlılarda olmasına rağmen Suriye Filistin cephesi kaybedilmiştir. Çünkü Araplar düşman kuvvetlere yardım etmesiyle İngiliz orduları başarılı olmuştur. Osmanlı ordularının Süveyşte başarısız olup yenilgiye uğramaları üzerine İngiliz orduları hem Aden körfezinden hemde Süveyş bölgesinden Osmanlının içlerine doğru ilerlemeye başlamışlardır. Suriye Filistin cephesi sonrası İngilizler ile ortaklık kurarak “arap ülkelerini kralı” olarak kendini ilan eden Arapların Mekke emiri Hüseyin İbn Ali isyanı sonrası Medine’de olan Osmanlı garnizonları dışındaki tüm Osmanlı garnizonları teslim olmak zorunda kalmışlardır. Suriye Filistin cephesinin sonuçlarından biri ise İngiliz kuvvetlerinin ciddi kayıplar vermelerine rağmen kuzeye doğru ilerlemelerini sürdürmüşlerdir. 1916 yılının sonlarına doğru Suriye Filistin cephesi ile başlayan yenilgiler giderek artmaya başlamıştır. General Allenby tarafından Filistin’in ele geçirilmesi ile beraber artık Suriye Filistin cephesinde verilen mücadeleler iyice etkisiz hale gelmiştir. Suriye Filistin cephesimücadelesi 30 ekim 1918 tarihinde yenilgiye uğrayan Osmanlının Mondros antlaşmasını imzalamasıyla misak-ı milli’nin Suriye sınırları belirlenmiştir. Suriye Filistin cephesinde en son kazanılan zaferlere meydan olmuştur. Mustafa Kemalin komutasında bulunan 7. Ordunun direnç göstermesi de Mondros ateşkes antlaşmasının imzalanması ile sona ermiştir ve sonu olarak İngilizler Suriye’yi tamamen kontrol altına almışlardır.