Süleyman Soylu, Ülkesine Dönen Suriyeli Sayısını Açıkladı

Ankara 'nın Kızılcahamam ilçesinde bulunan bir otelde düzenlenen, 'Vali Yardımcıları AFAD Koordinasyon Toplantısı'na katılan Bakan Soylu, afet yönetimi anlayışının çok değiştiğini belirterek, artık sadece olay anına odaklanmış eski anlayış yerine 'afet öncesi, afet anı ve afet sonrasını' içine alan daha geniş bir alana baktıklarını dile getirdi.

Süleyman Soylu, Ülkesine Dönen Suriyeli Sayısını Açıkladı

Süleyman Soylu , ülkesine dönen Suriyeli sayısını açıkladı.

Afet yönetimi hakkında konuşan Bakan Soylu şu ifadeleri kullandı:

"Dünya, afet yönetimi noktasında farklı yapılar kullanıyor ama hepsinin ortak özelliği, devletin ilgili bütün birimlerinin koordinasyonu noktasında bir planlama ve yetkilendirme ortaya koymasıdır. Yani kısacası, dünyanın bütün gelişmiş devletlerinde afet anında kimin ne yapacağı, nereye koşacağı, kimin kimden talimat alacağını belirliyorlar, kurallara bağlıyorlar ve bunu bir alışkanlık haline getirmeye çalışıyorlar."

DEVLETİN GÜCÜ

Türkiye 'nin güçlü olması gerektiğini belirten Bakan Soylu "Bir afet anında erzak ve malzeme depolarınızı açtığınızda, aslında devletinizin gücünü görüyorsunuz. 99 depreminde hepimiz biliyoruz ki depoları açtık ve içleri boştu. Bugün Allah'a çok şükür, böyle bir tablo söz konusu değildir. AFAD başkanlığımızda şu anda ülke genelinde; 25 lojistik, 30 da merkez lojistik deposu ile buralarda 82 bin 836 çadır, 143 bin 148 battaniye ve diğer ihtiyat malzemeleri ile toplam 783 müdahale aracı, 23 mobil koordinasyon TIR'ı, 1823 arama kurtarma personeli, 103 amfibi aracı vardır. Ayrıca 299 hızölçer, 757 ivmeölçer ve 1056 deprem gözlem istasyonuyla AFAD başkanlığımız eliyle Türkiye, Avrupa'nın ikinci büyük deprem gözlem ağına sahiptir."" dedi.

AFET SONRASI

AFAD 'ın bir diğer fonksiyonunun da afet sonrası koordinasyon olduğunu söyleyen Bakan Soylu "2009'dan bugüne kadar başkanlığımız eliyle tamamlanan afet konutu sayısı 49 bin 524 adettir. Afet yönetimi, esas itibarıyla bir insani faaliyettir ve sınırlarımızın dışında gelişen hadiselere de bu noktada duyarsız kalmamız elbette ki mümkün değildir. Bu da devletinizin gücüyle ilgili bir meseledir. Türkiye, bugün küresel insani yardım raporuna göre 8 milyar dolar ile 2017 yılında en çok insani yardım yapan ülkedir. 5 kıtada 50'den fazla ülkede yardım çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Ve bana göre önemli bir detay, Türkiye, özellikle AFAD başkanlığı eliyle sadece harcanan yardımlar yapmıyor. Yani sadece gıda kolisi ve yiyecek götürmüyor. Kalıcı yardımlar da yapıyoruz. Su kuyusu açıyoruz, hastane yapıyoruz. Mesela Arakan'da Sağlık Bakanlığımızla ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz 1 sahra hastanesi, 2070 bambu ev, 8 su kuyusu, 1 çocuk parkı yaptık."dedi.

ÜLKESİNE DÖNEN SURİYELİLER

Afrin ve İdlib'te 368 noktada, Fırat Kalkanı bölgesinde ise 285 noktada yardım faaliyetlerinin devam ettiğinin vurgulayan Bakan Soylu, "Bölgede hayat normalleştikçe geri dönüşler de artıyor. Şu ana kadar 321 bin 93 Suriyeli kardeşimiz bu güvenli bölgelere dönüş yapmıştır" şeklinde konuştu.

Kamubulteni.com  | Ankara