Son Haftalardaki Yağışlar Çiftçiyi Sevindirdi!

Aydın'da kuraklıkla mücadele eden çiftçiler için yağışlar can suyu oldu.

Son Haftalardaki Yağışlar Çiftçiyi Sevindirdi!

Kuraklıkla mücadele eden Aydın'da, Nisan ve Mayıs aylarında meydana gelen yağmurlar, çiftçilere büyük bir destek oldu. Normal şartlarda Nisan ve Mayıs aylarında ortalama 35 ila 40 milimetre yağış alan Aydın'da, bu rakam yüzde 300 artarak 80 milimetreye kadar yükseldi.

Yağışlar, kış aylarında yaşanan kuraklık sebebiyle endişeli olan çiftçilerin yüzünü güldürdü. Nazilli gibi önemli bir tarım merkezi olan Aydın'da, Ziraat Odası Başkanı Yahya Anlık, son dönemdeki yağışların tarıma etkisini değerlendirdi.

Sulama konusunda herhangi bir sorun yaşanmayacağını belirten Ziraat Odası Başkanı Yahya Anlık, "Şu anda sulama ihtiyacı olmadığını söyleyebilirim. Yağışlar etkili oldu. Barajlardaki su seviyelerini tam olarak bilemiyoruz, ancak sulama konusunda bir sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyorum. İncir ağaçlarının pamuklama aşamasında yağmurlar başladı ve pamuklar döküldü. Gelişim sürecinde yağışlar, ağaçları canlandırdı. Meyvelerde herhangi bir sorun yaşayacağımızı düşünmüyoruz" dedi.

Uzun bir kuraklık döneminden sonra gelen bu etkili yağışların çiftçileri memnun ettiğini ifade eden Başkan Yahya Anlık, "Uzun bir süre boyunca kuraklık etkisini gösteriyordu. Bu yıl iyi bir yağış aldık. Çiftçiler, endişe içindeyken yağmurlarla birlikte yüzleri güldü. Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında barajlardan su salmıştık. Bu yıl Haziran geldi ve hala yatak sularını kullanıyoruz. Bu şekilde devam edersek, Haziran'ın 20'sine kadar barajlardan su almak zorunda kalmayacağız. Şu anda dere suları yeterli durumda. Tarlalarından dağlarına kadar, çiftçiler memnun" şeklinde konuştu.

Yüksek bölgelerde yetişen kirazların yağışlardan olumsuz etkilendiğini dile getiren Yahya Anlık, "Tam gelişim aşamasında yağan yağmur, kirazlarda çatlaklara neden oldu. Kiraz üreticileri biraz mağdur durumda" şeklinde açıklamalarda bulundu.