Son Dakika! Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan Çok Önemli Açıklamalar! (32 Bin Personel Alımı Yapılacak, Sağlıkçılara Ek Ödeme, Ve Diğer Detaylar)

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunuyor. Sokağa çıkma yasağı gelecek mi, Koronavirüs ilacı bulundu mu, maske ve eldiven sıkıntısı mı var mı, koronavirüsten iyileşenlerin sayısı belli oldu mu, koronavirüs nedeniyle okul tatili uzayacak mı, Türkiye'de koronavirüsten hayatını kaybedenlerin yaş aralığı nedir? gibi soruların yanıtı geldi.

Son Dakika! Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan Çok Önemli Açıklamalar! (32 Bin Personel Alımı Yapılacak, Sağlıkçılara Ek Ödeme, Ve Diğer Detaylar)

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sağlık Bakanlığı'nda düzenlediği bilgilendirme toplantısında şu ifadeleri kullandı:

Kıymetli arkadaşlarım, koronavirüsün dünyada ortaya çıkışının üzerinden 104 gün geçti. Ülkemizde ilk vaka 10 Mart'ta görüldü. Dün akşam saatlerinde bugüne kadar tespit edilen vaka sayısını açıkladık. Son 24 saatin bilgisini verdik. Şüphelilerin takibinde, testlerin hızla yapılmasında, tanı konulan hastaların izolasyonunuda titiz davranıyoruz. 

Tüm hastalarımızda bu prensibi katı şekilde yürütüyoruz. 

Mücadelede deneyim kazandık.

Sonuçları daha hızlı öngörüyoruz. Olasılıklara bakarak ön kesmeye başlıyoruz.

Toplam test sayısı 20 bin 375'ti tanı sayısı 1236 olmuş, kaybettiğimiz hasta sayısı 30 idi. Her bir hastamız ileri yaşlardaydı, başka hastalıkları da bulunuyordu. Dirençleri zayıftı. Bu ölümlerin sebebi doğrudan onların yaşı değil. Büyüklerimize seslenmek istiyorum. Onların koronavirüsten etkilenmemesi için bizler sorumluluk sahibiyiz. 

Bu toplumun sizin hayat tecrübenize ihtiyacı var. Ailelerinizin size ihtiyacı var. Hayat yolculuğunda evlatlarınızın vereceğiniz tavsiyelere, torunlarınızın sevgi ve şefkatinize ihtiyacı var. Bunları hastayken yapamazsınız. Onları ağır bir hastalığa yakalanmışken yapamazsınız. Sizin öğütlerinize ihtiyacımız var siz de bu seferlik bu öğütlerimize kulak verin.

Bugünlerde sizlere karşı hassasiyeti yüksek olan yalnız kendi evlatlarınız değil, bu hassasiyeti tüm toplum paylaşıyor. Dünyayı etkileyen bu salgında mümkün olduğu kadar az kayıp vermek istiyoruz. Evden çıkmanız bir süreliğine kısıtlandırıldı. Bu kurala uyun.

Koronavirüse verdiğimiz mücadelenin baştan beri diğerlerinden farklı olduğunu söylemiştim. Bir gerçek daha var. Koronavirüse karşı ortaya koyduğumuz dayanışmanın dünyada örneği yok. Devlet sorumluluk paylaşımı önermeden, toplum bir çok gereği kendiliğinden yerine getiriyor. STK'lar önlem alıyor. Medyamız bilgiyi doğru kanaldan aktarma konusunda çok dikkatli. Felaket tellallığı yapanlara da prim vermiyoruz. Zamanımızı evde geçirme çağrımız giderek karşılık buluyor. Mücadelemiz karaltılı havadan çıkıyor. 

Korkuya teslim olmuş bekleyişin yanlış olduğunu görüyoruz. Gücümüzü hayata bağlayıştan alacağımız anlaşılıyor.

Kadınlar tedbirler konusunda adeta ikna kahramanlarımız. Çocuklarımız ise bu mücadelede çevrelerine ve büyüklerine karşı tüm kozlarını kullanıyor. Bu dönemde sağlık personelinin ek ödemelerini iyileştirme çabası içerisindeyiz.

İnsan kaynağımızın yeterliliği konusunda, 32 bin personel daha kadromuza dahil ediyoruz. Sn. Cumhurbaşkanımız ve maliye bakanımıza teşekkürlerimizi arz ediyoruz.

Sağlık personelimizin ek ödemelerinin 3 aylık zaman diliminde tavan %100 oranı olacağını da ifade etmek istiyorum. 

Üniversite hastanelerimize, tüm hastanelerimize tüm malzemeler sağlanıyor , sağlanmaya devam edilecektir.

Türkiye'de üretilen maskeler, Türkiye'nin ihtiyacı varken yurtdışına satılmayacak. Fiyatlar dahil bu konuda endişeniz olmasın. Pandeminin olduğu dönemde, yurtdışına yoğun bağlantılar olduğunu biliyoruz. MASAK ve İçişleri Bakanlığı devrede olmuş oldu. Önceki gün üreticiler ve satıcıların depolarına baskınlar yapıldı. Baskınlarda ürünlerin depolandığı görüldü. 

Yerli solunum cihazının üretimine başlanıyor.

Hızlı tarama kiti devreye sokuldu.

Çin'den ilave 50 bin kit geldi.

Perşembe günü 300 bin ilave hızlı tarama kiti gelecek.

AŞI GELİŞTİRME ÇALIŞMALARINDA KURUM VE KURULUŞLARA DESTEK VERİLECEK

Bu süreçte koronavirüse karşı aşı geliştirme çalışmalarında da kurum ve kuruluşlara destek veriyoruz. 6 üniversite ve 1 merkeze çağrı yapıldı. Önümüzdeki günlerde bu üniversite ve merkezlerin ihtiyaçlarına göre, hiç bu anlamda kısıtlamaya gidilmeden, hepsinin önünü açacak şekilde destek sağlayacağımızı bu konuda Maliye bakanlığımızın da asla herhangi bir soruna yol açmadan bunun karşılanacağını ifade ettikleri için buradan teşekkür etmek istiyorum. Aşı enstitüsü kuruldu. Tüm merkezlerin desteklenmesi, bu desteklenmeyle kim bu işi önde götürürse geri plandaki desteğe bakmaksızın sonuna kadar gidebileceğimizi ifade etmek istiyorum.

Koronavirüsle mücadele sadece bakanlık mücadelesi değil, öyle olmamalıdır. Bu sorumluluk duygusunun tüm birimlerde enerjiye dönüşeceği bir mücadeledir. 

Her türlü bilimsel disiplini devreye sokacağız.

Dezenformasyona karşı önlem alacağız. 

TÜRKİYEDEKİ DURUM DİĞER ÜLKELERDEN FARKLI, ERKEN ÖNLEM ALINDI

Türkiye, durumu ciddiye almayan ülkelerle kıyaslanıyor. Türkiye, onu çevreleyen risklere set çekerek büyük zaman kazandı. Sosyal psikolojiyi ise titizlikle dikkat aldı. Paniğe yol açarak hastalığın yayılmasından uzak durdu. Risk alanını daralttı. Biz başka bir ülke olmayacağız. Yakın ya da uzak başka ülkeye benzemeden bu zor günleri aşma fırsatımız var. Biz bu mücadeleye hem aklı, hem yüreğini koyanlarız. Bizim için can sadece onu taşıyan kişi değil tüm fertler için kutsaldır. Biz riskler karşısında maceracı bireyler değiliz. Biz bir gün, 2 haftanın değil hayatın hesabını yaparız. Şimdi tedbir zamanı, evde zamanda geçirme, çok daha mutlu geleceğe hazırlanma zamanıdır. 

Tedbirleri bizler tek tek uyguluyoruz. Mümkün olduğunca az temas kuruyoruz. Hayatlarımız birbirimizden ayrışıyor fakat bu tek tek şahıs şahıs yaptığımızı Türkiye olarak yapıyoruz. 83 milyon birlikte yapıyoruz. Mücadelemizin özü bu tek tek, hep birlikte, yalnız değiliz, hep birlikteyiz. Bu birliktelikten fire vermeyelim, her ihmalin zincirleme risk olduğunu biliyoruz. En güvenilir çözüm evde olmaktır, hayat eve sığar. 

İYİLEŞEN VAKALARIMIZ VAR

İyileşen vakalarımız var, 14 günlük zaman dilimi geçmesi gerekiyor. Önümüzdeki günlerde iyileşen vakalarımızı da açıklayacağız. Bu süreçte iyileşen ve iyileşmekte olan hastalarımızın fazla olduğunu belirtmek istiyorum. Bugün itibariyle, sabah itibariyle, Çin'de kullanılan özel bir ilaçtan sonuç aldıkları iddiası olan, yayınları yapılmış olan ilacı yeterli miktarda Çin'den getirmiş olduk. Çin'den bu şekilde getirdik. Çin büyükelçisiyle de görüştüm. Bundan sonraki süreçte de ihtiyacımızı karşılamak konusunda gayret içinde olacaklar. Çin hükümetiyle ilgili bilgi akışı anlamında bilim kurulumuzla da birlikte Çin'den bilim insanlarıyla bilgi akışını sağlamak üzere önümüzdeki günlerde prensipte anlaştık.

Bu ilacın da , sabah gelen ilacın da yoğun bakım şartlarında tedavisi devam eden hastalarımıza verilmeye başlandığını ifade etmek istiyorum. İlacın ne kadar etkili olup olmadığını önümüzdeki günlerde görmüş olacağız. Şu dönemde, dünyada sonuç alınan ve kullanılan ilaçlar dahil her gelişmeyi yakından takip ettiğimizi, yoğun temaslar içerisinde olduğumuzu, vatandaşımıza en uygun tedavinin nasıl yapılacağına yönelik çaba içerisinde olduğumuzu ifade etmek istiyorum. 

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI GELECEK Mİ?

Yeni herkes kendi olağanüstü halini ilan edebilir. Bunun illa devletin ilan etmesi gerekmiyor. Tek tek herkesin kendi odasında kendisini izole etmesi.

HAYATINI KAYBEDENLERİN YAŞ ARALIĞI

91 Yaşa kadar var. 60'ın altında iki hasta var, onun dışındaki tüm hastalar 60'ın üzerinde.

Okul Tatili Uzayacak Mı?

Milli Eğitim Bakanımızla Çarşamba günü bilim kuruluna toplanması yönünde konuştuk. Ondan sonra durum netleşecektir. 

SAĞLIKÇILARDAN DA KORONAVİRÜSE YAKALANANLAR VAR

Sağlık personelimiz içerisinde pozitif vakalarımız var. 

32 BİN PERSONEL İÇİN 1-2 HAFTA İÇERİSİNDE SÜREÇ HIZLANACAK

32 Bin Personeli, önümüzdeki 1-2 hafta içerisinde alma için gayret edeceğiz. Üniversitelerden sağlık bakanlığına geçişe bu dönemde izin vermeyeceğiz. Özel sektörden istifa edenleri de bakanlığa almayacağımızı bildirelim. Bu dönemi lütfen kimse sahadan çekilerek bir mücadele ortamına çevirmeyelim. Sağlık Personelinin ne kadar gayretle çalıştığını biliyoruz. Küçük örnekler olsa da buna izin vermek istemediğimizi belirtmek istiyorum.