Son Dakika! İçişleri Bakanı Açıkladı: Donarak Şehit Olan 2 Askerimiz

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Tunceli'de terör operasyonu esnasında donarak şehit olan 2 askerimizle ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Son Dakika! İçişleri Bakanı Açıkladı: Donarak Şehit Olan 2 Askerimiz

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun basın toplantısındaki konuşmasından önemli satır başları:

2017'de bu bölgede 315 terörist imha edildi. Şu anda 81 ile 84 arası terörist var bu bölgede. Yüzde 75 civarında bu bölgede kahramanlarımızın verdiği mücadele ile birlikte bir eksilme, terör örgütünü etkisiz hale getirme mevcuttur. Bu operasyonlar ne yaz, ne sonbahar, ne kış son bulmuştur. Şunu ifade etmek gerekir, yine Tunceli bölgesi ile ilgili 2012 4 bin küçük operasyon, küçük operasyonlar 1 tabura kadar olan operasyonlardır. Bu operasyonlar kesintisiz devam ediyor. Bu operasyonlar bazen pusu atma şeklinde günlerce sürer. Bundan kısa süre önce 2 kırmızı renkli terörist etkisiz hale getirildi. Yıllardan beri isimler bölgede karabasan oluşturmuştu, günlerce pusu attı evlatlarımız, yağmur , çamur demediler.

2018'de 5310 operasyon, toplam 9172 operasyon gerçekleştirildi. Bu aynı şekilde DHKP-c ve yine burada entresan bri rakam daha, ne DHKPC'den bir kişi Tunceli'den kalmıştır ne de MKP kalmıştır. Bizim Türkiye'de iç güvenlik operasyonları çerçevesinde en başarılı dirayetimiz Tunceli'dir. 2017'de sadece , çok gayret gösterdik, gazilerimiz oldu 2 şehidimiz oldu. 2018'de şehidimiz olmadı. Bunda insansız hava araçlarımız, silahlı insansız hava araçlarımız. Bunların katkısı söz konusudur. Yetkin kadrolarımızın, bu bölgede bu mücadeleye kendilerini en önemli şekilde konsantre eden kadrolarımızın büyük bir kabiliyeti söz konusudur. Örgütün yurtdışından terörist aldığı, buraya Tunceli'ye aktarma yapıldığı bilgisi alındı.

"1 EKİM'DE OPERASYONLAR BAŞLADI"

Jandarma'mızın 1 Ekim 2018 tarihinde operasyonlara başladı. Şehitlerimizde bu timlerden 12 kişilik bir timin içinde bulunuyordu.Bu tim 22 Ekim'de bölgeye helikopterle indirildi. Operasyon bölgesi 2 bin 300 rakımdı.Karayolu ulaşımı olmayan, sadece helikopter ya da yaya olarak gidilebilen, zorlu kış şartlarına sahip bölge. Timlerin oraya bırakılmasından sonra hava şartları bir anda kötüleşti. 26 Ekim'de timlerin geri çekilmesi konusunda komutanlar talimat veriyor. Sadece helikopter ve yaya ulaşımının mümkün olduğu bölgeye defaatle denenmesine rağmen, tipi ve olumsuz hava şartları sebebiyle oraya ulaşılamadı. Bunun üzerine arkadaşlarımız terör saldırısına rağmen, yaya olarak bölgeye intikal etmeye çalıştılar. 26 Ekim'de güçlükle time ulaşan personelimiz tarafından hipotermi geçiren iki arkadaşımıza müdahale edildi. Tunceli'de biz operasyon yapıyoruz, her operasyondan sonra ağaçlar yanıyor diye sözde şarkıcılar dahil, terör örgütü mensuplarını sabah akşam koruyabilmek için çare arayan siyasi partinin mensuplarının mensupları orada eylem yaparak terörle mücadele etmemizi engellemeye çalışıyorlar, buna müsade etmedik. Sosyal medyada 'Böyle bir şey olur mu?' diye yazıyorlar (Burada sosyal medyada paylaşılan ve şehitlerimize ait olduğu öne sürülen 2 fotoğrafı göstererek) ne zaman çekildiği belli olmayan fotoğraf ve görüntüleri paylaşıyorlar.

"SANKİ BİZ KAHRAMANLARIMIZI MEVSİM ŞARTLARINI UYGUN OLMAYAN ŞEKİLDE ÇIKARIYORMUŞUZ"

Sanki biz kahramanlarımızı mevsimsel şartlara uygun olmayan şekilde çıkarıyormuşuz gibi bir algı oluşturmaya çalışıyorlar. Kan kusan, terörle mücadelenin başarısız olması için tüm temennilerini ortaya koyan anlayışlar ortaya çıkmıştır. Evlatlarımız oradan alındıktan sonra kısa bir süre araçla götürülmüş daha sonra helikoptere alınmıştır. Bu esnada evlatlarımızdan bir tanesinin şehit olduğu değerlendirilmiş, ama tabip binbaşı nabzının attığını gördükten sonra büyük çaba göstermiş, biri helikopter'de diğer evladımız hastanede şehadete erişmiştir. Malesef bu hadiseye ilişkin , bilgisizlik, üzgünlükten yalan yanlış bilgiler verildi. Olayla ilgisiz fotoğraflar paylaşıldı. Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum, bunların hiç birisinin gerçekle ilgisi yoktur. Şehit olan askerlerimizin üzerindeki giysi dünya standartlarında, dünyadaki bir çok orduya da hizmet veren standartlar şeklinde üretilmiştir. Ağır kış şartları için özel olarak üretilmiş kıyafetlerdir. Biz çok daha yüksek rakımlarda görev yaptık. Doğubeyazıt'tan Beytüşşebap'a, Tendürek'ten , İkiyaka dağlarına kadar gerçekleştirilen operasyonlar var.

"40 YILLIK PAŞA GİBİ AHKAM KESİYORLAR"

Böyle bir operasyona hazırlıksız gitme söz konusu değil. Bazen komuta kademelerinde görev yapan askerlerin yorumlarını görüyorum, bazıları kendisine görev verildiği anda gitmeyip istifa eden, korkanlar yorum yapıyor. Biz 2 şehidimizin, aslanımızın sorumluluğunu taşıyor.  Her konuda yorum yapıyorlar, tarih profesörüsün amenna, televizyona çıkıp bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz dendiği zaman sanki 40 yıllık paşa gibi ahkam kesiyorlar. Buna müsade etmek mümkün değildir. Terörle mücadelenin geldiği bu noktayı bu laf cambazlarına bırakmak mümkün değildir.Biz sorumluluğu hissediyoruz, tim komutanımız, karadenizdeki son operasyonlardan geldi, bölük komutanın 11, tabur komutanının 15 yıl tecrübesi var. Askeri liseler kapatıldığı için böyle oldu diyenlere yazıklar olsun.