Son Dakika: Fransa Gemisi Kaçmak Zorunda Kaldı

Doğu Akdeniz'de gerilim tırmanırken Fransız Firkateyni bölgeye, Yunanistan 'a destek olmak için gitti. Ama firkateyn bölgeden kaçmak zorunda kaldı.

Son Dakika: Fransa Gemisi Kaçmak Zorunda Kaldı

Fransa kaçtı.

Fransa ile birlikte BAE , Türkiye 'nin Doğu Akdeniz 'deki sıkıştırması sonrası Yunanistan 'ın yardımına koştu. Garantör olmamasına rağmen bölgeye gelen Fransa fırkateyni  Navtex 'e rağmen bölgeye geldi.

SAVAŞ UÇAKLARI GÖNDERİLDİ

Fransa ile Birleşik Arap Emirlikleri, bölgeye savaş uçaklarını sevk etmişti.

ORUÇ REİSE TACİZ

Türkiye 'nin bütün uyarılarına rağmen, Türk savaş gemilerinin eşliğinde sismik aramalar yapan Oruç Reis gemimize ani manevra yaparak tacizde bulunmak isteyen Yunanistan'a ait Limnos isimli fırkateyne, Kemal Reis adlı firkateynimiz müdahale etmişti.

YUNAN GEMİSİ HASAR ALDI

Kemal Reis 'in müdahalesi sonrası Yunan gemisi hasara aldı ve tersanelik oldu. Fransa ve BAE mnedyasında konu geniş yer buldu. Bölgede bulunan Fransız fırkateyni telsiz konuşmasında Yunan yetkililere şu ifadeleri kullandığına yer verildi:

"Gemimizin bütün dijital göstergeleri kilitlendi. Navigasyonumuz çalışmıyor. Silah sistemlerimiz 'off' konumuna düştü"

Fransız gemisinin cevabı ise şu şekilde:

"Üzerimizde tanımlayamadığımız yüzlerce cisim uçuyor. Bunların ne olduğunu anlayamıyoruz. Bütün sistemimizi kilitledi. Geminin bütün dijital sistemi kontrolümüzden çıktı. Bize kılavuz gönderin"

YARDIM ÇAĞRISI ULAŞMADI

Fransanın bu yardım çağrısı ise Yunan Sahil Komutanlığına ulaştıramadığı ortaya çıktı.

FRANSA BÖLGEDEN KAÇTI

Yardım çağrısı sonrası bölgede bir müddet daha bekleyen Fransız Fırkateyni, yardım gelmeyeceğini anlayınca bölgeden kaçtı. 

Bu olaydan sonra "yüzen üs" adı verilen ABD'nin takip ve gözlem gemisi "acil koduyla" Girit'e geldi. ABD'den yapılan açıklamaya göre söz konusu gemi, bölgedeki faaliyetleri gözlemleyecek, Türkiye'nin nasıl bir sistem kullandığını çözmeye çalışacak.